跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 Babywhale 於 09-11-2 12:02 發表
我仔仔就係3月出世o既大仔, 16/10 in, 前幾日收到信收左佢讀上午雙語班, 我填表時只選左1st-上午雙語, 2nd 上午國際, 其他冇填, 咁最後入到想入果班, 都係會去交左$ 留左位先再之後選擇囉... ...

想問一吓國際班是不是全英沒有國語?
雙語班是英文+中文呀?

別墅

i aint sure. i remember the pricipal said there's no much difference about the cirriculum.

students still have chances to have extra english lessons in K2 by joining the english courses after school / weekends.

i love there enphasising on acadamics rather that just saying "learning happily".

so i would consider this school........
爸爸媽媽愛囝囝 ^3^

複式洋房

原帖由 兼媽媽 於 09-11-30 22:25 發表
今日收到信..... am class... 雙語....

me too, but i don't have any idea for 雙語 class, would u let me know more about the school fee per month, how many hours per day for english or other language, thanks

別墅

今日收到信..... am class... 雙語....

爸爸媽媽愛囝囝 ^3^

洋房

回覆 7# emi1y 的文章

Thank you!

複式洋房

九龍塘既 York...考既野..同萊茵係一樣添呀..
==================
因為佢地係同一個集團, 校監係同一個人

複式洋房

原帖由 chansheila 於 09-11-6 10:00 發表

一入到去...
1. 問你個名 (我個仔冇答, 周圍望..)
2. 砌高d積木...跟住老師叫你放番好落個藍仔)
3. 有幅圖..有2隻 cats..一隻大.. 一隻細..問你大小
4. 另一幅圖..有個apple, aeroplane & 車...問你係d乜野
5. 老 ...

原來每個人問既野都有少少唔同喎....
個先生仲:
1) 比一張白紙, 要仔仔畫眼鼻口 (我個仔仲畫埋頭髮, 面同耳)
2) 唱歌 (唱完一首再問佢仲識唱咩歌, 再唱多一首)
3) 比一幅圖, 有一個family.. 叫佢指出爸爸媽媽哥哥姐姐)
4) 問名再問how old are you & how are you today?
5) 問仔仔識唔識寫自己個名... (我個仔只識寫個J字, 但識串自己個名)

複式洋房

原帖由 fatpam 於 09-11-5 11:14 PM 發表
What questions did the teacher ask?
What did the teacher ask your kid to do?
Many thanks!

一入到去...
1. 問你個名 (我個仔冇答, 周圍望..)
2. 砌高d積木...跟住老師叫你放番好落個藍仔)
3. 有幅圖..有2隻 cats..一隻大.. 一隻細..問你大小
4. 另一幅圖..有個apple, aeroplane & 車...問你係d乜野
5. 老師會同小朋友玩手偶公仔...問個公仔既眼耳口鼻...但我個仔驚果個公仔...咁我同老師講...老師就問番我個仔自己既眼耳口鼻係邊度..
6. 比張白紙..一支顏色筆...叫佢畫個 circle...(我個仔唔只係亂咁畫)
7. 送隻 VCD同埋 hello kitty 餅乾...(expect 小朋友 say thank you)

唔太難...答錯唔緊要..最緊要係肯講..同埋坐定定....
九龍塘既 York...考既野..同萊茵係一樣添呀..

希望你個小朋友都得啦.

大宅

NO lah! 我仲未收到信呀!(可能寄失了!)
唯有聽從天意! 棄權!

複式洋房

今日交留位費啦.....

子爵府

What questions did the teacher ask?
What did the teacher ask your kid to do?
Many thanks!

原帖由 pondlily 於 09-11-3 15:56 發表

我囡囡算中至細女呀,8月出世。當日表現算幾好啦,起碼到而家 in 左三間,萊茵果次係最好。

大宅

原帖由 小vy 於 09-11-3 06:21 發表
大家好!

我細女想報10/11年k1國際斑, 想問你地我應該幾時去報名?

因為我已報了出年nursery但吾係係萊茵, 我打去萊茵問佢又話要出年6月先派表, 咁幾時INTERVIEW同幾時先有學返呀????

因為見係地INTERVIEW都係係10 ...

As you mentioned, your daugher in 0108 bb, she will attend K1 in 11/12. Our bbs are 07 BB.

複式洋房

原帖由 pondlily 於 09-11-3 03:56 PM 發表

我囡囡算中至細女呀,8月出世。當日表現算幾好啦,起碼到而家 in 左三間,萊茵果次係最好。

請問你 in 左邊三間呀???

大宅

原帖由 孔太ww 於 09-11-2 00:16 發表
emily和pondlily,

你們的小朋友是否大囝or囡>>?幾月出世呀?咁好彩入到k1上午雙語班!當日面試表現梗系好叻叻喇!

洋房

大家好!

我細女想報10/11年k1國際斑, 想問你地我應該幾時去報名?

因為我已報了出年nursery但吾係係萊茵, 我打去萊茵問佢又話要出年6月先派表, 咁幾時INTERVIEW同幾時先有學返呀????

因為見係地INTERVIEW都係係10月11月份,所以想問清楚夠竟應該幾時去報名???我個女係08年1月份既.謝謝!

複式洋房

原帖由 chansheila 於 09-11-2 22:56 發表

我仲奇怪...個校長打比我..話收左我個仔上午雙語(國際full左)...我1st -上午國際, 2nd 上午雙語...跟住就話下午開多一班國際班...但到而家..仲未收到信..口頭講既野...冇 black & white...好驚呀. ...

咁你盡快打多次去, 話你個case俾佢地知, 你仲未收任何black & white o既confirmation. Double confirm對你會有保障d呀!

複式洋房

原帖由 milkwongmy 於 09-11-2 03:11 PM 發表

我個女係四月出世,收咗上午雙語班

我仲奇怪...個校長打比我..話收左我個仔上午雙語(國際full左)...我1st -上午國際, 2nd 上午雙語...跟住就話下午開多一班國際班...但到而家..仲未收到信..口頭講既野...冇 black & white...好驚呀.

複式洋房

原帖由 孔太ww 於 09-11-1 00:07 發表
今天黃昏我剛收到萊茵的信, 該校已收取我囡(11月出生)讀下午雙語班, 你們有沒有細囝/細囡收左讀上午雙語班呢?

我個女係四月出世,收咗上午雙語班

複式洋房

我仔仔就係3月出世o既大仔, 16/10 in, 前幾日收到信收左佢讀上午雙語班, 我填表時只選左1st-上午雙語, 2nd 上午國際, 其他冇填, 咁最後入到想入果班, 都係會去交左$ 留左位先再之後選擇囉...

大宅

原帖由 pondlily 於 09-11-1 16:03 發表
hi

我星期六傍晚收到信啦,收左上午雙語班。雖然未必會讀,但都會比左錢留左位先。買個保險囉!

見好多家長想入國際班,不過其實以國際班既學費,都有好多更好既選擇喎,個人覺得萊茵未必值咁貴…… ...

你可唔可以講下仲有咩選擇呀?(唔想出九龍讀&我地住屯門)

Hysan - 乳名一一, 11-02-07, 8.4lbs

首頁

尾頁

跳至