自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

唔好提喇: 外嫁女=姑仔, 成個係度, 仲帶埋老公同仔一齊住係度...過世....

公爵府

好媽媽勳章

奇聞喎....
我大把嘢放喺外家喎,未聼過有啲咁嘅規矩喎
樓主唔好唔開心啦 可能妳老豆係冇心話妳嘅,老人家長氣啲嘅,兩父女邊有隔夜仇KA,係咪? 妳咪拎返啲屠書返自己屋企囉,老人家,忍下佢啦
你的人格如何,你的人生亦必如何!

大宅

樓主,你都好丫,起碼係你爸爸講出口.
我嫁左兩年咋.我家姐(未婚同仲我媽咪住)上年已經叫我執晒d野走啦!!!!!
仲話'嫁左o既女=撥出去o既水'
唔好再留底任何野o係外家!
(因為佢想霸埋我間房,而家已經比佢霸左....)

我聽完之後幾hurt呀!

水晶宮

原帖由 NicoleTszChing 於 09-10-24 00:19 發表
樓主,你都好丫,起碼係你爸爸講出口.
我嫁左兩年咋.我家姐(未婚同仲我媽咪住)上年已經叫我執晒d野走啦!!!!!
仲話'嫁左o既女=撥出去o既水'
唔好再留底任何野o係外家!
(因為佢想霸埋我間房,而家已經比佢霸左....)

我聽 ...

我哥咪又係一早霸埋我間房啦!我嫁咗一年都唔知夠唔夠,佢已經話想打通我同佢間房變為一間,不過呢樣我又無所謂,可能佢又無話要我搬走哂D野,我覺得OK啩.

水晶宮

原帖由 1013angel 於 09-10-24 00:12 發表
奇聞喎....
我大把嘢放喺外家喎,未聼過有啲咁嘅規矩喎
樓主唔好唔開心啦 可能妳老豆係冇心話妳嘅,老人家長氣啲嘅,兩父女邊有隔夜仇KA,係咪? 妳咪拎返啲屠書返自己屋企囉,老人家, ...

我又唔會嬲我老豆,不過係真係頂唔順佢D怪脾氣囉!唔搵佢時佢又成日話我地唔搵佢(之前我無工番無收入,連過海都無錢),依家我借佢地方幫小朋友補習,等我可以日日黎探佢,俾佢多D見下個孫,佢又黎出埋D怪脾氣...有時真係唔知佢想點.

水晶宮

原帖由 ka_hei 於 09-10-24 00:07 發表
我嫁咗三年都重有外家鎖匙,一衣櫃衫、二格書架放HELLY KITTY 季刊、以後間房雖然現在係細佬同佢女朋友訓,但重有我20幾隻KITTY公仔係層架,另床尾重有一塊之前貼滿相的砌圖架,細佬佢哋成日都叫我搬走曬佢,但媽咪冇出聲要我 ...

講開鎖匙...頭先我臨走之前,我老豆都第一時間响門口要求我交番條匙俾佢話俾工人,咁我都照抽起條匙,不過個匙圈太實,我都整咗好耐,跟住佢唔耐煩又話唔駛,我咪叫佢不如直接叫我哥今晚去配番條鎖匙俾工人囉,跟住佢就閂門喇.

大宅

咪就係咁lo!
反正我又唔係o係度住,唔係o係度訓,比佢霸埋間房無所謂~
但唔駛一下子叫我即刻搬走d野下話?
仲講埋d咁o既說話.......
聽到真係好難受~~

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-10-24 00:41 發表

我哥咪又係一早霸埋我間房啦!我嫁咗一年都唔知夠唔夠,佢已經話想打通我同佢間房變為一間,不過呢樣我又無所謂,可能佢又無話要我搬走哂D野,我覺得OK啩. ...

水晶宮

原帖由 lok1503 於 09-10-23 23:50 發表

唔好唔開心啦. 就算係, 都係舊思想 / 觀念 羅. (好似話女仔唔洗讀咁多書咁羅). 係我黎講, 仔女都一樣, 佢地有需要, 自己吃力d, 都無所謂.

不過冇謂同老人家爭吵哩. 我地仲有幾多時間同佢地相處呀 ...

我都係咁諗,所以我都無同佢嘈架喇,但佢成日都咁樣,真係好煩囉!淨係聽佢日日都大力彭門彭鐵閘已經夠煩,呢咁多日佢又係咁搵野黎嘈,我更加煩....希望依家新工人到埗,佢嗰隻客氣會令佢正常番一段日子啦...但好知之後佢又是黎料,到時個新工人就會好知我老豆有幾特別.="=

水晶宮

原帖由 NicoleTszChing 於 09-10-24 00:45 發表
咪就係咁lo!
反正我又唔係o係度住,唔係o係度訓,比佢霸埋間房無所謂~
但唔駛一下子叫我即刻搬走d野下話?
仲講埋d咁o既說話.......
聽到真係好難受~~

...

我哥都淨係叫我唔好再擺野响'佢地屋企'度咋!因為依家我都係借緊我哥間房幫小朋友補習(否則我仲邊有錢日日撘車過海黎俾個孫陪下公公吖),咁我又唔想整到或郁動到我哥書枱上任何野(佢張枱好亂好多文件架==),咁我咪話不如我買張細既摺枱擺响外家幫人補習時用啦,跟住我哥都即刻叫我唔好擺任何野响'佢屋企',咁我至無買咋.講真我外家成千呎,得兩個男人加依家一個工人住,安置一張摺得既枱,真係話都無咁易,不過佢老人家唔想,我都唔勉強既.不過聽落係幾生'譜'囉!好似真係俾個訊息我,個外家根本唔係我屋企亦無我份的.我真係黎'借'人地地方用咋.

大宅

我做女間房完封不動係度,衫褲鞋襪乜都有,隨時可以返去住:p

不過妳唔使唔開心,我哥結婚搬出去先,佢淨返少少書係度,當時我都好唔鍾意果堆野,因為佢有自己屋企,我覺得佢唔應該當娘家係雜物房

水晶宮

原帖由 wxxyxn 於 09-10-24 01:08 發表
我做女間房完封不動係度,衫褲鞋襪乜都有,隨時可以返去住:p

不過妳唔使唔開心,我哥結婚搬出去先,佢淨返少少書係度,當時我都好唔鍾意果堆野,因為佢有自己屋企,我覺得佢唔應該當娘家係雜物房 ...

唔.... 可能我哥同我老豆都係有咁既感受啦...而我又見我老公搬出黎廿幾年(我老公廿歲已經搬出去同朋友住),我奶奶都仍然留番一個衣櫃格黎裝住我老公兒時既衫同唱片,又無叫我老公清走,見到個分別,我又容易去介意我老豆同我哥咁囉.

大宅

其實唔係話介意佢地叫我搬走d野,
而係說話語氣問題~
好聲好氣講:你呢d野仲有無用嫁?如果有用,不如你搵日得閒拎番去啦.無用o既,可唔可以丟掉呀?

咁樣講,ok我無問題!

但當佢話:你結左婚就好搬走晒d野啦,仲留o係度做乜呀?!
聽到真係好un耳!

水晶宮

原帖由 NicoleTszChing 於 09-10-24 01:16 發表
其實唔係話介意佢地叫我搬走d野,
而係說話語氣問題~
好聲好氣講:你呢d野仲有無用嫁?如果有用,不如你搵日得閒拎番去啦.無用o既,可唔可以丟掉呀?

咁樣講,ok我無問題!

但當佢話:你結左婚就好搬走晒d野啦,仲留o係度做 ...

你講中咗我心底話!我唔介意要我搬走哂D野,但說話上既態度唔好咁難堪囉!我唔係介意佢叫我丟走D書,而係好在意佢地講到我係外人咁,話我佔用咗佢地地方,我已經吞咗佢,唔計較佢講呢句,又無同佢嘈又無駁佢,一味答番我老豆話:"知道,等我呢幾日搬走佢啦!",我老豆都仲好似未夠喉咁,見我無嬲無反駁佢,又一輪咀話嗰D係垃圾,兩句加埋個殺傷力都唔弱架!所以嗰刻我都真係好無奈!....係咪真係需要講到咁呢?

珍珠宮

畀面勳章

點解嫁左唔可以返外家瞓? 嫁左o既女= 撥出去o既水....聽落真係好 hurt!! 中國人嘅思想又時真係令人摸不著頭腦, 等於重男輕女咁, 真係令人好"舌"氣

其實樓主可唔可以係第二度同人補習? 有無d好朋友可以借地方? 始終相見好同住難, 少見好多見就煩~ 寧願間中等你阿爸打比你先同個孫過去探佢....

我父母都成日話我好多垃圾都仲未搬走, 不過佢哋態度係講笑咁, 所以我無當真, 無攞走我d 垃圾. 我覺得說話態度真係好緊要, 其實樓主阿爸真係好介意你 d 嘢係佢屋企? 如果係一早叫你攞走, 不過佢說話技巧唔係咁好, 所以你先唔開心, 可唔可以担白同佢講, 或借阿仔把口比佢知道, 你好錫佢好鍾意呢個屋企....

阿女有時同我媽咪或阿爸玩, 唔夠佢哋講就拍佢哋pat pat, 咁我會即刻捉住阿女講: "你敢打我爸爸媽咪, 你知唔知我最鍚係婆婆同公公嫁!" 我希望父母會知道, 雖然我另有一個家, 但佢哋對我嚟講都係好好好重要!! 我成日同人講我有兩個屋企, 有d信都仲係寄去娘家, 咁先有籍口返多d去, 始終女真係痴家d...

呀...你阿爸退左休? 有無去下老人中心呀? 出去識下d 朋友或者對佢會好d 呢?

水晶宮

原帖由 alljodesign 於 09-10-24 01:59 發表
點解嫁左唔可以返外家瞓? 嫁左o既女= 撥出去o既水....聽落真係好 hurt!! 中國人嘅思想又時真係令人摸不著頭腦, 等於重男輕女咁, 真係令人好"舌"氣

其實樓主可唔可以係第二度同人補習? 有無d好朋友可以借地 ...

查實呢...我老豆應該係有自閉症架!佢嗰D脾氣都係自閉特徵黎,我都係到我仔有問題(自閉加過度活躍症),識多咗呢個症,我至知我老豆又係!查實問心佢又唔係唔鍚我既,不過有好多時佢D言行同情緒又真係好矛盾囉!連我都唔知佢想點,可能正正係自閉症既特徵,自閉既人好容易有不安感...即係人多又會不安到亂黎,或者人地對佢特別好時,佢又會不安到周身唔聚財又會亂黎,如果可以解釋到我老豆D怪脾氣,我諗只可以咁樣黎諗佢.但佢D奇怪脾氣同言行真係無人頂得順囉.

我都有諗過呢個問題,但無計,個學生媽咪又係住我外家附近,真係會方便黎補習囉,我有朋友係有借地方俾我用,但朋友間中心同我自己屋企一樣又係响九龍區,咁又無可能要求人地日日放學都要過海黎補習嘛!但我又幾鐘意我呢個學生,又好想幫到佢(學生),同埋我接呢單JOB都係想借機可以多D黎外家,等我老豆可以日日見到個孫(我老豆得呢一粒孫)...所以暫時我都未必可以搵其他地方黎代替.

我老豆已經退休咗十年喇!佢本身都有好多FD,不愁寂寞架!佢D朋友都好知我老豆D性格,不過大家都已經幾十年朋友,又係老人家,所以佢地都無計~~~佢地都慣咗!始終佢地又唔係日日對住同成日見.

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-10-24 00:43 發表

我又唔會嬲我老豆,不過係真係頂唔順佢D怪脾氣囉!唔搵佢時佢又成日話我地唔搵佢(之前我無工番無收入,連過海都無錢),依家我借佢地方幫小朋友補習,等我可以日日黎探佢,俾佢多D見下個孫,佢又黎出埋D怪脾氣...有時真係 ...
忍下啦忍下啦 遲多十幾年想忍都冇得忍啦 妳當佢唱歌囉
你的人格如何,你的人生亦必如何!

伯爵府

好媽媽勳章

屋大又放得企理冇問題,屋細...都係留低回憶算啦。

我嫁左只留低左幾本金庸,因為我知亞嫂都中意睇。有時番去我又攞來睇。
There's some good in this world, Mr Frodo. And it's worth fighting for.

大宅

其實點解老 人家咁怪,外家女唔係你哋生嘅咩,外家女係撥出去嘅水,唔可以返外家住,唔可以放嘢係外家,咁但係外家有事要到錢就會打比個女問攞錢呢啲又係咩道理,好彩我媽咪唔係咁即。

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我亞媽都成日叫我掉左放係佢床下低n年唔睇唔著既電腦書同3..話我左住曬d位..但係我有一大袋細個儲落既毛公仔佢又冇叫我搬走wor..可能有記念啦..連我細佬n年前儲落既黑膠碟我媽一樣話佢左訂~要佢拎走~所以唔一定外嫁女d野先要拎走既,,仔既都冇一幸免架

大宅

若樓主真係要問中國是否有咁既傳統,據我媽講,以前的中國家庭,若是外嫁女,真係唔會在外家過夜,D野都唔會留在外家...佢地係有個地方,叫"霜房",D外嫁女回外家係在那處住,女婿呢,又會住另一間房...即係回外家係同老公分開睡的...女同小童一處地方,男人又另一處咁睡...

以前D人在鄉村地方大ma...講緊50-60年前的事...老一輩只係口講,好少真係咁諗...始終社會的文化在這幾十年真係變遷大...總有D野係會掛在口邊...

首頁
12345...6

尾頁

跳至