自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

原帖由 藍藍 於 09-10-24 18:40 發表
我都係好似你咁諗架~我覺得娘家先係自己最親既屋企,唔好話我d野會擺係果道喇,我連d重要既信件都係寫寄返娘家個地址架,不過我大細佬有時都會出聲ee牙牙我幾句(多數話我當娘家係自己屋企,成日帶d仔返黎or擺野係道等等. ...

都係架!如果我大佬第時結咗婚,我都會搬走哂所有我同我仔既物件,始終我哥成家立室,嗰度順理成章都真係屬於佢既屋企,無理由我仲賴低咁多件要佢同我KEEP啫...或者我哥依家連女朋友都未有,但我哥同我老豆依家已經有呢種諗法.如果係,都無計.

水晶宮

原帖由 麟媽媽 於 09-10-24 19:58 發表
仔仔媽,
我無睇晒全部,因為太長了.....
但記得你爸爸前排發現患上癌症,
咁你忍吓佢,唔好令佢勞氣喇。

我都無令佢勞氣呀,,,就算我無擺野响娘家,我老豆一樣有其他野可以夾硬LIU出黎嬲同嘈...正如隔離屋唔閂木門,佢都可以真係嬲出黎,可以大聲响門口話人屋企臭,同埋日日都大力彭門同彭鐵閘...呢樣我哥都鬧咗我老豆無數次,我地都話佢郁D下就扯火扯到咁行,真係會好影响健康,但無奈我老豆個性如此,無得改.

只係呢次佢燒到埋黎我度,向住我D物件進攻,講咗一句話我'佔用佢地方'既說話,我係幾唔開心同有D迷惘,實情噚日佢咁講野我都真係一句都無同佢嘈過,只係佢話我嗰D係垃圾要我丟咗佢,我至好FIRM咁同佢講,我唔掂D書唔代表嗰D書係無用係垃圾黎囉.但個心真係好唔舒服,講真勞氣既係我,多過係我老豆.我老豆嗰D款係搵野黎嬲同嘈多於佢真係好介意我有物件响佢屋企...但我又唔知呢次佢係咪真係唔鐘意我有物件响佢屋企,所以至想黎問...至少都得個明白啦.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我亞媽屋企仲成屋我d野...不過我係獨女...間屋遲早都係我既(亞媽話架ja)...所以我媽咪無乜所謂...不過佢係無所謂,但都有話我以前買埋買埋d垃圾,而家擺左係佢到...:;pppp:
但如果我有其他兄弟姐妹,我都會執返自己d野走既....無謂阻住人地啦....

我而家同老爺奶奶住...佢地好錫兩位姑奶...不過d野一樣要執走...因為佢地兩個間屋都係老爺奶奶比首期,仲要驚佢地供得辛苦..比左好多果隻....我d姑奶都好識做,係我搬入黎前,執走晒佢地d野.....

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

仔仔媽咪,

有時d老人家同我地真係有代溝, 佢地會覺得我地個d野係垃圾.....唔好嬲啦, 佢地可能係無心講架....我出嫁時留底的野都可能比媽咪dum side lu, 佢唔話我聽tim, 總之唔見晒, 佢又係好鍾意dum野......佢來到我屋企都係話我好多垃圾架, 都試過同我dum鬼我d野 tim, 我有時都忟架.....不過, 亦知係佢地同我地睇的野唔同, 大家觀點唔同.....

水晶宮

原帖由 77777 於 09-10-24 23:41 發表
仔仔媽咪,

有時d老人家同我地真係有代溝, 佢地會覺得我地個d野係垃圾.....唔好嬲啦, 佢地可能係無心講架....我出嫁時留底的野都可能比媽咪dum side lu, 佢唔話我聽tim, 總之唔見晒, 佢又係好鍾意dum野......佢來到 ...

咁都係既...就當係少個機會俾我老豆可以搵位投訴我,我都諗住拿拿聲聽日開始清走哂我同我仔D野走,等我老豆無得搵我做目標黎哦嘛~~嘻嘻!!!

水晶宮

原帖由 我愛Corina 於 09-10-24 23:31 發表
我亞媽屋企仲成屋我d野...不過我係獨女...間屋遲早都係我既(亞媽話架ja)...所以我媽咪無乜所謂...不過佢係無所謂,但都有話我以前買埋買埋d垃圾,而家擺左係佢到...:;pppp:
但如果我有其他兄弟姐妹,我都會執返自己d野 ...

咁都係,可能在於我老豆同我哥立場,佢地一早已經諗定我娘家間屋同所有財產都係歸我哥所有,可能我老豆怕我會爭啩,所以避免誤會,都係要做番D野黎分得清清楚楚,俾番個清楚訊息佢地,我係唔會吼亦唔會爭家產...我只要親情,唔要一分一亳.

男爵府

咁又唔駛的, 有時我地響父母眼中永遠都係小朋友來, 其實佢地囉囉唆唆, 都可能係出於想教返好d我地, 不過, 有時佢地唔記得左我地已經長大左law.....

您唔比佢哦下, 佢又無得過日辰, 其實老人家係咁架, 不過佢地有時真係出於關心, 真係成日當我地係小朋友, 咪tum下佢地law.....

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-10-24 23:44 發表

咁都係既...就當係少個機會俾我老豆可以搵位投訴我,我都諗住拿拿聲聽日開始清走哂我同我仔D野走,等我老豆無得搵我做目標黎哦嘛~~嘻嘻!!!

大宅

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-10-24 23:08 發表

我就係唔想因為某D事而搞到同屋企人關係唔好...始終既我心目中我同家人既關係,要係一生一世都係相親相愛,互相扶持同愛護,唔想因為一D物質或者利益上既野,而搞到關係咁僵. ...

我曾經同你既想法都好似, 希望同家人既關係一生一世、相親相愛、互相扶持同愛護, 我做囡時, 除左返學就係要做賓賓平時做既野, 我都無計較過, 只希望我做既野, 我媽會開心同埋滿意, 到頭來, 佢都係死性不改, 見親佢就係串我同我老公, 見親佢都冷嘲熱諷, 出口都無好說話, 我就同自己講"佢可能係更年期姐...無事既..."到頭來, 就算入家用俾佢, 同佢講聲, 佢會cut我線, 再打俾佢, 就飛左去留言度.

算啦~我就當已還債了, 我自問我沒欠她甚麼.
我有心事同佢傾時, 佢會鬧我好煩呀!!!
我聽佢無理取鬧, 大大聲鬧人, 又何嘗唔煩呢?
唯有自認今生今世是沒有父母緣吧.

有時聽我朋友講起佢阿媽點樣迫佢結婚, 迫唔成都會鬧幾句, 都會暗暗羨慕佢, 有個肉緊自己, 關心自己既媽媽.
只係佢自己唔知道.

水晶宮

原帖由 constance0801 於 09-10-24 23:57 發表

我曾經同你既想法都好似, 希望同家人既關係一生一世、相親相愛、互相扶持同愛護, 我做囡時, 除左返學就係要做賓賓平時做既野, 我都無計較過, 只希望我做既野, 我媽會開心同埋滿意, 到頭來, 佢都係死性不改, 見親佢 ...

我都好明您感受...有時就算係朋友咁對自己,自己都會好受傷囉!更何況嗰個係自己既亞媽...

查實我都覺得自己AA地(自閉症),有時研究開自閉(我仔有自閉傾向,所以我都多接觸呢樣野),佢地社交唔得,係因為唔識得分析人地諗乜/感受,有好多時人地嬲自己,佢地會覺得好不安好無助亦好迷惘,呢樣我反而似乎睇到自己個影囉!有時我都慨嘆,點解人可以咁複雜,唔可以簡單D咩?好多時,我就係因為覺得太大壓力,所以真係好怕面對人,好怕自己又唔知衰乜或者個樣唔好樣,激嬲人地俾人指摘,到C咗都唔知自己發生乜事...所以我都有少少怕人亦偏向想收埋自己...但又真係矛盾地好想有人鍚,好想識多D朋友,好想自己好識得社交,受人歡迎/欣賞...可能每個人都有自己既矛盾之處.

算啦,你都唔好唔開心喇!至緊要自己已經盡咗本份,問心無愧,如果佢唔受都無計,做咗咪算囉.

水晶宮

原帖由 77777 於 09-10-24 23:52 發表
咁又唔駛的, 有時我地響父母眼中永遠都係小朋友來, 其實佢地囉囉唆唆, 都可能係出於想教返好d我地, 不過, 有時佢地唔記得左我地已經長大左law.....

您唔比佢哦下, 佢又無得過日辰, 其實老人家係咁架, 不過佢地有時 ...

咁都係...可能我都有自閉傾向,所以每次一見到我老豆嫌隔離屋臭,日日出門口大力彭門彭鐵閘,成日都不滿,搞到我都不安埋一份...講真日日都係咁,都幾大壓力架....可能我老豆唔再彭門,已經減輕我一半壓力.

大宅

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-10-25 00:25 發表

我都好明您感受...有時就算係朋友咁對自己,自己都會好受傷囉!更何況嗰個係自己既亞媽...

查實我都覺得自己AA地(自閉症),有時研究開自閉(我仔有自閉傾向,所以我都多接觸呢樣野),佢地社交唔得,係因為唔識得分析人地 ...

以前, 一諗呢d野, 我會好唔開心, 甚至想到自殺.
本身, 自己都幾自閉, 又唔識合適表達自己, 明明好想同人地close d, 結果卻拒人千里, 一唔開心, 就會濫藥, 自殘.
結左婚後, 人開心左, 就算全世界既人都唔錫我, 都起碼仲有一個人會錫我.
佢, 可能就係上天比我既補償吧.:loveliness:

p.s.我到而家都好怕生bb呢個話題, 唔多唔少係怕自己個仔囡似自己既性格, 咁就慘啦, 想同人地親近, 又怕人地太親近.

男爵府

咁都唔係的, 講真如果我見人彭門, 我都會好嬲.....因我又係唔鍾意好大聲的野嘈我, 我心都離埋....不過當佢心情唔好law.....可能佢身體唔係咁舒服呢, 個人會好燥.....

其實, 我有時唔開心打比媽咪, 媽咪都好多時唔鬼聽我講架....有時話我煩, 收我線, 我會唔開心.... 不過睇返, 有時佢又真係好多野自己都煩緊:( .....咁諗我自己會無咁嬲law....

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-10-25 00:27 發表

咁都係...可能我都有自閉傾向,所以每次一見到我老豆嫌隔離屋臭,日日出門口大力彭門彭鐵閘,成日都不滿,搞到我都不安埋一份...講真日日都係咁,都幾大壓力架....可能我老豆唔再彭門,已經減輕我一半壓力. ...

水晶宮

原帖由 constance0801 於 09-10-25 00:41 發表

以前, 一諗呢d野, 我會好唔開心, 甚至想到自殺.
本身, 自己都幾自閉, 又唔識合適表達自己, 明明好想同人地close d, 結果卻拒人千里, 一唔開心, 就會濫藥, 自殘.
結左婚後, 人開心左, 就算全世界既人都唔錫我, 都起 ...

都係架!以前我都仲自閉,但到我識咗我老公同埋生咗個仔,我真係成個人唔同哂又開朗咗好多!嗰時我結咗婚無耐,有次約我哥出黎食飯,我哥都好驚喜咁話:"咦?依家識得講下笑喎!!幾好!"所以真係唔同咗.

有時我覺得呢個世界無人明我無人鍚我,都會好灰架!覺得我做咩都令人討厭同唔開心,好唔識做人,好似我生存响呢個世上係可有可無咁,都有死既念頭,但當我一諗起,原來我人生中有一個人仔(我仔)係好重視我既存在,好驚我會死(我仔好怕我會老死),好在意我開心定唔開心,亦好需要我時,我就會覺得我既生存原來都有意義,所以,我亦覺得我老公同我呢個肥囝係神賜俾我既最好禮物黎.

你都要快樂呀!查實細心一看,呢個世上原來仲有好多人都好鍚你好愛護你.所以我地都要學懂去珍惜.

水晶宮

原帖由 77777 於 09-10-25 00:48 發表
咁都唔係的, 講真如果我見人彭門, 我都會好嬲.....因我又係唔鍾意好大聲的野嘈我, 我心都離埋....不過當佢心情唔好law.....可能佢身體唔係咁舒服呢, 個人會好燥.....

其實, 我有時唔開心打比媽咪, 媽咪都好多時唔鬼 ...

都係既...我都有諗過會唔會係因為我老豆做化療,佢呢期咁反常咁燥都係D葯既副作用黎...如果係,都希望爸爸可以捱過啦!可以打勝仗!

我媽就唔會CUT我線,但佢就好講到明佢只鍚囝唔會鍚囡,呢樣我都接受咗架喇!又唔會嬲佢既,但只會有少少介意佢咁'坦白'兜口兜面話我知,亦有少少介意約一家人食飯,我哥臨時黎唔到食飯,佢會真係變得沉默甚至黑面...咁始終我都係佢個女,有時我都有我既感受囉.anyway,我都只係想一家人開開心心齊齊整整.

男爵府

其實做化療真係好辛苦架, 我表妹個時腦cancer, 見佢做化療時真係luc頭髮, 化療其實一邊係殺癌細胞, 一邊傷倒正常細胞....

其實我媽咪都會有小小重男輕女, 可能媽咪覺得我嫁左應該係老公錫.....個時讀書, 中五之后想讀書, 我地幾個女都要自己攪惦, 係細佬先至係媽咪供, 不過, 媽咪真係唔夠錢供幾個......個時我有嬲架, 不過, 大個左明白左.....其實我媽咪好辛苦架, 因我係細細個老豆c左.....媽咪一個人要湊我地4個, 細佬個時得3歲咋, 有時諗返, 好佩服媽咪的毅力架.....

同埋, 可能如果您媽咪叫食飯, 您如果唔到, 佢一樣會黑口黑面.....因為佢係想見多您地幾面姐.....老人家其實d仔仔女女返去, 佢地已經好開心架啦....

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-10-25 01:07 發表

都係既...我都有諗過會唔會係因為我老豆做化療,佢呢期咁反常咁燥都係D葯既副作用黎...如果係,都希望爸爸可以捱過啦!可以打勝仗!

我媽就唔會CUT我線,但佢就好講到明佢只鍚囝唔會鍚囡,呢樣我都接受咗架喇!又唔會嬲 ...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-10-24 15:47 發表

咁都係,可能在於我老豆同我哥立場,佢地一早已經諗定我娘家間屋同所有財產都係歸我哥所有,可能我老豆怕我會爭啩,所以避免誤會,都係要做番D野黎分得清清楚楚,俾番個清楚訊息佢地,我係唔會吼亦唔會爭家產...我只要親 ...

我諗唔係家產問題...
可能佢地愈買愈多野,所以需要既空間大左...橫掂你又搬走左...咁不如d野都搬走埋,比返多d位佢地擺野啦....

大宅

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-10-25 01:03 發表

都係架!以前我都仲自閉,但到我識咗我老公同埋生咗個仔,我真係成個人唔同哂又開朗咗好多!嗰時我結咗婚無耐,有次約我哥出黎食飯,我哥都好驚喜咁話:"咦?依家識得講下笑喎!!幾好!"所以真係唔同咗.

有時我覺得呢個世界 ...

就憑你講幾句話, 我feel到你屋企好warm呀!

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-10-24 17:29 發表

只係可能我又早結婚生仔,又遇啱個仔又有咁多特殊問題,咁個仔已經咁,我無可能又任得自己'古怪'落去嘛...連脾氣都要改啦...

係呀. 我都係咁諗. 做左人地老婆 / 媽媽, 真係唔好以好似以前咁o家啦

伯爵府

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-10-24 17:42 發表

我邊咁好脾氣吖...我係真係咁好脾氣既就唔會响樹呻啦...只係嗰個係我老豆,另一個係我親大佬,始終我視佢地為最重要既人,比我老公更重要,尤其我老豆依家有cancer,我更加覺得我需要好好把握多D時間去陪我老豆,等佢開 ...

唔係囉. 我出名好脾氣, 都鍾意o家.

不過你好好呀, 冇 "lau" 老豆. 唔係咁多人做到o家.

始終親人係冇得揀o既, 唯有放開d啦...

伯爵府

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-10-24 17:33 發表

really?咁我真係唔知...可能我奶奶太'順德'人喇!所以無形中同我娘家嗰邊成強烈對比,有時我同老公呻,我老公又真係好似覺得老婆(我)好可憐咁又摸我頭又呵又氹,搞到我真係好可憐咁...所以好似噚日咁,我老豆咁講話我佔 ...

真o家. 我有親戚係華僑. 所有兄弟姊妹 (結左婚, 有仔女), 仲一齊同父母住

好 sweet 呀. 我都要 c6 咁做

首頁

尾頁

跳至