自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我係除左針卡上所列以外的疫苗針都不會打

講少少野俾你地知,我有幾個睇開的相熟醫生...問過佢地幾次有關打疫苗的價錢(包括好幾種流行在私營診所注射的疫苗...),個個都叫我唔好打,亦都唔好幫小朋友打......佢地都係只給我答案:保持健康生活作息就會少病痛

侯爵府

醒目開學勳章

原帖由 janjet 於 09-10-24 12:22 發表
今日蘋果頭條. 香港首宗病例 服特敏福四歲童精神錯亂 其實有呢個副作用係好正常. 問題在係你知道又點. 信西醫既一樣會照食,right? 有食開藥既朋友, 其實所有藥都有副作用的, 所以你們係膽博膽

http://hk.apple.next ...

Thx for sharing.

禁止發言

珍珠宮

好媽媽勳章

我仔無打過任何免疫針, 學校都會收的.

原帖由 cheechee 於 09-10-24 19:57 發表
但唔打針咭上指定的針, 係無學校收你架喎!

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

早幾年我都有同牛仔去打流感針, 因為佢氣管弱. 醫生建議打好d. 不過後來我發覺每一次打完, 跟住就會開始病, 覺得反正打又病唔打又病, 後來就冇再打, 反宜唔打又冇咁多病, 所以都唔會再亂打呢d針, 今次呢隻又加唔想打.
Latte, 又名臭TE或臭喵

別墅

聽完你的建議後, 我感到很驚訝, 於是我search到下列一個網頁對<<免疫針危害健康>>一書的評論
http://www.uwants.com/viewthread.php?tid=6534276

希望各位媽媽可以以理性的角度去為小朋友著想

禁止發言

珍珠宮

好媽媽勳章

唔知大家有無查覺近年學障, 自閉症等腦性疾病多左好多, 同打針有無關係呢? 你地唔需要聽我講, 去GOOGLE/YOUTUBE搵VACCINE AUTISM, 睇下人地點講啦.

隨意搵了一個: http://www.youtube.com/watch?v=J7h-DPr_x2w

唔好以為打針會容易d病or少d病咁簡單, 打針有更加長遠的後果等緊你.

禁止訪問

大宅

我開得呢個 topic 預左有好多意見
不過唔緊要. 我都可以幾肯定係. 唔講出來.根本好多人都唔知

就正如 今日蘋果頭條的媽媽一樣. 完全唔知食了特敏福會有如此副作用

你們的選擇是你們的個人事. 正如係人都話食煙吸毒唔好.但仍然有好多支持者.

謝謝你們入來我的 topic . 祝大家身體健康

琥珀宮

早幾年已在醫學界有人提出此疑問,但此懷疑被醫學界否定。

打太多防疫針確實未必有益,不過無可否認,防疫針又真係有效地遏止流行疫症如腮腺炎、白喉、小兒麻痺症等等廣泛傳染,呢D當年傳染度高既疾病,因有防疫針施行,目前發病率好低,即係已遏止多年,已不復當年流行肆虐傳染病,所以唔打我又覺得冇所謂,個別家長意願。

唔知大家有無查覺近年學障, 自閉症等腦性疾病多左好多, 同打針有無關係呢? 你地唔需要聽我講, 去GOOGLE/YOUTUBE搵VACCINE AUTISM, 睇下人地點講啦.

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

我本來好想囡囡打水痘針
我問家庭醫生 (佢係以前在瑪麗做兒科專科的老醫生)
佢婉轉講左好多野, 話無咩用 ....
最後講都好白 : 唔好打

翡翠宮

畀面勳章

其實我係同意樓主既意見,但有時又好無奈~~~

我以前都係主張唔打防疫針的,但有一次呀女中左甲型流感,半夜燒到106度,住左一星期醫院,係果一刻講真我係後悔冇同佢打流感針~~之後又見到佢有個幼兒班同學中左肺炎鏈球菌,係醫院住左一個月,出院後聽講佢個肺已經花左~~~

其實唔係相信打疫針好,而係當眼前發生一d自己唔識處理的情況,就會好六神無主,加上長輩親戚好自然就會將所有野歸究係冇打針,果一刻既壓力真係唔細~~~而家會揀針打,某d針會佢俾打,某d唔會~~

對抗主流要好大勇氣同信心,所以我好佩服你。

禁止訪問

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

就係因為人人都打左針, 所以呢d至唔係流行病, 好多香港唔流行既病, o係落後地方仲係死緊人
幾年前911之後, 有人話而家既人唔再打天花針, 萬一恐怖襲擊者散播天花菌, 全世界都玩完, 果時聽完真係心驚....因為好明顯真係大家一鑊熟
又係幾年前, 香港曾經爆過一排德國麻疹, 中招既都係男仕, 點解? 因為政府o係小學已經幫所有女生打晒預防針, 我識有個女仔, 外國返黎, 唔肯定自己細個有無打, 有同事中左招, 佢又有左bb, 果下擔心同壓力真係好難想像到
我唔會咁搵自己個小朋友黎教飛, 有d新藥/新疫苗, 的確係要小心d, 非不得已都唔好試, 但應做既預防一定要做足lor
原帖由 janjet 於 09-10-24 02:03 PM 發表
這些己經不是流行病了, 打了疫苗的死亡率,後遺症遠比真正中了這些病的死亡率高

現在的傳染病, 抗藥性 更加值得注意

如果想更了解免疫針的問題.可以去借書. 你會更了解.
我不能用3言2語去講解200 頁紙的內容

...

首頁

尾頁

跳至