自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

你其實冇權罰佢哋,你又唔係佢哋家長或老師

男爵府

樓主個題目係....

[[各位媽媽,如果你們遇到這種情況,會...]]

樓主將佢當時的處理方法講左出黎, 然後, 係問大家會點處理.....

俾我... 會睇下個小朋友幾大, 如果係小學生, 又冇大人一齊, 我諗我會隻眼開, 隻眼閉算數.
但係, 如果有大人一齊, 又如果係d中學生, 而我又係[安全]情況下...(即係我唔係得一個人, 或者帶住囝囡), 我都會出聲請佢排隊.

男爵府

一個半個..........真係無乜所謂, 大人小朋友都有好多係咁!! 不過若果成堆就會介意囉, 但短途車都唔會出聲, 就算無位坐都係一陣姐........

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 cathy-tse 於 09-10-24 21:57 發表
多謝樓主

那小明友一定知道世上有一種叫人或叫痴線人!!!!!所以面對此種人一定不可站近!!!

叻仔

走得快, 好世界.

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 Begor 於 09-10-24 14:03 發表
罰人? 唔係咁好喎.............佢地又會理你嘅?

小朋友我多數會唔理, 但如果太過分我會用一般語氣叫佢地停止插隊............

做人太執著只會令自己唔開心 ...

見到樓主個樣點會唔驚

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 dian 於 09-10-24 23:43 發表
樓主個題目係....

[[各位媽媽,如果你們遇到這種情況,會...]]

樓主將佢當時的處理方法講左出黎, 然後, 係問大家會點處理.....

俾我... 會睇下個小朋友幾大, 如果係小學生, 又冇大人一齊, 我諗我會隻眼開, 隻眼閉算數 ...

大家見到樓主, 每每都因為太興高釆烈, 所以有 d 離題.

子爵府

其實打尖就已經唔岩.....仲要係可以自己搭車...都唔細啦....應該要知道排隊....比我都會出聲....d老人家唔排隊就話人"似"老賣老....點解而家換轉左唔係細到唔識規矩既小朋友...就可以由得佢?如果唔出聲...d細路咪會覺得可以咁樣打尖囉...
我只係覺得樓主用錯個"罰"字....咁正常有人打尖...都會叫佢排返隊尾....只係樓主講為罰佢排返隊尾....
但我唔明點解要叫埋原本排佢前面果個排後面...

首頁

尾頁

跳至