跳至

首頁

尾頁

男爵府

囡囡報左2010/11 PN, 今日面試。
在場大部份老師都講英文,
首先係5-6個小朋友同家享課室玩玩具,
然後一齊去另一間房, 坐地墊圍圈唱歌,
跟老師做下動作, 碌下波波,
之後再去另一間房個別見老師。

囡囡全程表現都ok, 冇喊冇扭計,
圍圈唱歌都有拍拍手扭下身,
最後面見老師就坐享櫈自己玩枱面玩具,
砌arm哂4塊不同圖案嘅木版,
肯叫mama, 不過坐坐下開始唔耐煩,
最後都有揮手同老師講bye bye+飛吻,
但唔肯要老師嘅禮物,
講"唔要"跟住轉身走, 老師唯有交比我。

其實我覺得個女表現都算ok,
但老師同我傾計過程中話我個女細左d!
我同佢講小朋友4月出世囉...
原來4月都算係...細左d!!!

男爵府

bbfai, 我同囡囡報主流班。

paklok,
我同老師講小朋友4月出世,
老師只係望住張form"up"下頭, 冇答我。
我都唔明點解4月都話細左d?
唔通想收哂1月2月?

老師有問我揀主流定國際班?
我話主流, 到佢問我有咩問題想問,
我就請佢介紹下pn上課流程,
佢話主流班每日有45mins英文堂,
每星期都有mandarin,
主要教自理能力, 同時亦會教小朋友認字,
連線畫圖畫唱遊, 每班2x人, 2個老師1個姐姐,
8月開學, 頭一星期上1hr可以陪課。
*面試結果下星期就會有

係呢, 你仲幫小朋友報左邊間?
我報左麗港城迦南, 靈糧堂, 坑口救世軍慶茵,
同埋北角衛理堂, 翠茵係第1間面試。

原帖由 paklok 於 09-10-24 23:14 發表
BabyHilary,
你同佢講你囡囡4月出世果陣,
佢仲有無回答呀?
4月出世點計都唔係細仔啦!

btw, 有分主流班同國際班架?
老師無提及過我完全唔知道請指教!

男爵府

我覺得翠茵課程幾吸引,
不過唔sure佢地學費同雜費數目(年年調整)
仲有就係覺得校舍太昏暗,
冇室外陽光再加上用白光燈, 好似陰陰沈沈咁,
不過新寶城已經好過新都城, 嗰邊仲暗﹗

男爵府

原來你apply k1, 不過都有分國際同主流架。
我大仔今年讀st andrew k1,
我個icon就係st andrew校舍,
係我見過之中最靚嘅幼稚園,
可能就係因為呢間個環境實在太好,
獨立校舍, 無論校門出面定係校舍裡面都好舒服,
攪我同個女報pn嘅時候覺得間間校舍都麻麻地。
st andrew校長, 老師同嬸嬸都好好,
可惜係課程太淺......

原帖由 paklok 於 09-10-25 12:55 發表

我唔記得講我地係in K1架!
但同N1一齊in感覺有少少怪,
老師無問我主流定國際唔知會唔會K1無分,
我仲報左綠茵, st. andrews, 民生, 培正同宣道,
始終07年出生high birth rate,
報定多幾間作後備囉~
anyways nice t ...

男爵府

明白你煩惱, 不過我同小朋友係catholic,
所以想佢讀catholic school.

原帖由 paklok 於 09-10-26 00:26 發表

原來翠茵K1都有分國際同主流!
但老師無問過我地, 咁究竟我apply緊咩呢?
st andrews我有報呀,
就係睇中佢校舍夠光明闊大,
起碼有室外場地, 小朋友身體都好d
但我亦專重學業, 希望小朋友讀得開心之餘,
最基本既英文 ...

男爵府

今日收到翠茵取錄信, am主流班。
11月2-7日註冊, $500留位費。
由於其他幾間幼兒園都未面試,
所以只好先交留位費再考慮。
職員話09/10主流班學費$3150,
之前一年加左$100, 出年都應該有調整。
PN冇書簿費, 茶點冷氣費已包括享學費裡面,
但節日party同school picnic會另收費。

男爵府

如果冇寫就交留位費問清楚,
寫返低享收據會好d!

原帖由 paklok 於 09-10-31 22:58 發表
今日都收到取錄信,
係am class但無寫係主流定國際,到時交留位費要問清楚~

男爵府

面試嗰日老師話一星期有結果,
如果聽日仲未收到不如打電話問下啦﹗

原帖由 yeehin 於 09-11-2 14:37 發表
我都係上間星期(24/10) in架...但到而家都收唔到信....係咪即係唔收啦?????
我覺得囝囝嗰日表現超好架...
會唔會因為係細仔所以唔收架
(0807囝囝)

男爵府

收到通知就好啦﹗
原來翠茵要交12個月學費,
計起上黎主流班都要$39000/yr...好貴呀﹗

首頁

尾頁

跳至