烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

大廚勳章

海綿蛋糕唔夠鬆軟, 可能係因為蛋打發得唔好. 同埋可能打得太多, 消左泡, 咁就少左D氣, 蛋糕會發得唔好.

我既做法係咁, so far 都幾成功, 唔知同你有無出入:
1. 蛋黃, 糖, 奶, 少少鹽, 牛油攪好
2. 加篩好既麵粉同埋發粉 (我一次過放晒入去, 無分幾次)全部用打蛋器打勻. 待用.

3. 蛋白打到4-5成才放糖, 打到蛋白可以企直.
4. 將1/3蛋白放入麵粉糊中, 快手攪勻(用膠刮), 之後將呢盤野全部倒入蛋白盤內, 再快手攪勻, 攪時只向同一方向攪, 同時攪到唔見蛋白就好收手, 即時倒入模中, 再跟手放入預熱左既焗爐中.
5. 焗35分鐘, 170度左右, 做8吋蛋糕.

我覺得關鍵在於, 將蛋白加入麵粉糊時, 動作要快, 因為D泡泡會因為攪動時消失, 咁漲起既機會就會越細. 仲有個註腳, 係個模唔好塗油, 蛋糕會漲得靚D.

有個好website, 我用左佢既hints, 蛋糕改善左好多.

http://blog.yam.com/homeeconomics/article/1907365

男爵府

大廚勳章

我整完既蛋糕, 放涼左, 就一定入雪櫃, 但係唔會變硬喎. 尋晚我先整完個海綿蛋糕, 涼左放入雪櫃, 今早拿出來當早餐. 用解凍熱度叮半分鐘, 個蛋糕出黎同新鮮出爐一樣咁鬆軟. 未解凍時, 我切開, 都唔覺得佢好硬喎.

原帖由 uhtcl2006 於 09-10-25 10:10 發表

唔關事呀, 所有蛋糕一入雪柜無可避免都會有硬呢個情況出現, 我睇過一本烹飪書, 係教用糖水掃係蛋糕面先放入雪柜, 咁個蛋糕就唔會變硬架啦~

糖水比例係 2份水 : 1份糖, 即係20g水+10g糖 ...

首頁

尾頁

跳至