母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

母語協會既facebook post咗呢個topic,擔心既媽咪可以去睇睇。

大慨既意思係,做呢個研究唔係針對人奶,而係針對食物同環境既污染對某處居民既影響,從而作出比較。不過因為人體內既蛋白質以人奶最易取得樣本(唔通割人拂肉落黎研究咩),所以令人有錯覺認為人奶有問題。其實,奶粉都有問題架,只係啲人唔會用佢黎做呢個研究既樣本者。呢個係research objective既問題,其實好多針對比較人奶同奶粉既研究都指出,奶粉既含鉛量比人奶仲高添。

我會繼續餵人奶,全世界被污染已經係不爭既事實,餵人奶我仲可以控制自己既食物盡量揀啲少污染既食物,不過奶粉我係冇得control佢地既raw material同生產線,有幾多污染物加咗入去我都唔知。

大宅

Dmahk你要堅持,人奶點都好過奶粉,我成日覺得媽咪冇奶就冇得好講者,有奶既話都要俾最好既俾bb。

其實,我睇完篇報導都決定食少啲三文魚,我媽咪仲叫我轉晒食有機食物,於是我同媽咪講,身體內積存既二惡英係長期性既,即使宜家轉晒食organic food都唔代表冇二惡英,不過飲食上要注意啲囉。同埋我成日覺得,個人開心啲,身體既排泄系統循環系統又會strong啲,咁就少啲毒素積存啦﹗

原帖由 dmahk 於 09-10-27 14:07 發表
那天我99看完電視新聞報告後,即叫我唔好飲魚湯,要bb開始飲奶粉,真心酸!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊