懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

陣痛係咪同肚痛一樣

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

原帖由 tracyho0000 於 09-10-26 15:13 發表
陣痛係咪同肚痛一樣

上星期經歷過,我個感覺係甘既,個肚實晒,跟住痛,然後BB係肚入面又亂郁,維持大約30秒,然後個肚就會放鬆晒;過幾分鐘後,又再重覆,同肚痛想去廁所係有分別既
My Two Princess

複式洋房

吓, 我宜家30weeks , 琴晚開始個肚痛, 亞b不停郁, 比起平時郁惰況好唔同, 不過唔係想去廁所.
跟住宜家又開始痛啦, 但唔係好痛, lee個惰況算唔算係陣痛........我都好擔心呀
係咪第2胎會快d出世

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

正常30week無禁快既~~可能係你本身肚痛姐~~陣痛係隔一段時間痛 痛既程度係有規律既~我果時就15分鐘痛一次 我先g 自己係陣痛~~早上7點痛 都唔覺咩 9點開始10分鐘一次 就知道應該係陣痛 下午 1點塔的士入院 4點開2度 7點開6度 11點前已經生左 所以如果穿水 見紅 陣痛 都需要盡快入院架~~~
我10分鐘痛一次先入院 個姑娘都話我遲 ==因為佢地都估唔到我真係即日生 - -(我第一胎)

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

原帖由 tracyho0000 於 09-10-26 15:28 發表
吓, 我宜家30weeks , 琴晚開始個肚痛, 亞b不停郁, 比起平時郁惰況好唔同, 不過唔係想去廁所.
跟住宜家又開始痛啦, 但唔係好痛, lee個惰況算唔算係陣痛........我都好擔心呀
係咪第2胎會快d出世 ...

但陣痛果隻痛,係會每隔一個特定分鐘就會痛,例如10分鐘一次、5分鐘一次甘痛法;唔會痛下又唔痛下甘ga....
我上星期係因為跌親,所以引起陣痛。
我覺得你依家既痛法,應該係假宮縮,唔係陣痛,放鬆D,無事既。
My Two Princess

複式洋房

例如5mins一次既陣痛, 頭40s-50s就個肚挪實晒, 個肚好似扭毛巾咁, 越挪越實, 越來越痛, 之後果2mins就輪到腰痛, 最後2mins就成個身鬆晒, 舒服晒唔痛, 過左之後又一個循環... 所以記得由腰痛開始就要relax, 留多d力生仔! 因為腰痛都唔是話好痛, 都可以忍受到, 但陣痛果下真是好難頂!
我自己就18號零晨見紅... 9am入院... 當時未有regular陣痛.. 只是好似m痛咁久唔久痛一痛...
之後到19號10am先10mins一次, 5pm先7mins一次, 11pm先5mins一次, 我忍到20號既4am先叫姑娘check...
因為姑娘之前一直都無同我check幾多度, 佢地話要等到5mins一次先check, 因為要5mins一次個宮頸先會開始開...
4am既時候先開左3度, 5am先比我落產前房, 8am 5-6度(果時落催生藥), 11:00生左~(push左3下)

洋房

咁即係話 一有肚痛就要留意住個時間喇喎? 同埋我想知 陣痛一開始係咪同肚痾想痾既痛係差唔多呢? 同埋痛幾耐先決定入院呢?
我仲有幾日就37週喇....呢排個肚都成日痛...尋晚開始條腰都痛埋(仲要好似以前黎m果隻痛法..@_@") 所以好擔心自己係陣痛都唔知......

複式洋房

想問, 如果陣痛唔理佢, 會唔會唔穿水GA?

複式洋房

原帖由 MayLee_Sung太 於 09-10-27 17:31 發表
咁即係話 一有肚痛就要留意住個時間喇喎? 同埋我想知 陣痛一開始係咪同肚痾想痾既痛係差唔多呢? 同埋痛幾耐先決定入院呢?
我仲有幾日就37週喇....呢排個肚都成日痛...尋晚開始條腰都痛埋(仲要好似以前黎m果隻痛法..@ ...

是呀~你要留意下是咪有規律, 同埋會唔會越痛越密, 越來越痛...
有時會無啦啦好似有規律咁, 但過左1-2個鐘又無左...
是到臨尾生得果時先會有強烈想痾既感覺... 因為bb已經落到最低等出閘...(不過我同房有個mami佢開到5-6度已經好想痾, 所以要緊急開刀)
但記得要等助產士or醫生叫你痾先好痾呀~如果唔是會痾腫個宮頸, 咁就難生架啦~ 不過我果時覺得是忍唔到唔痾囉... 之前陣痛一路都無發癲... 但到想痾果下又叫我要忍真是忍唔到囉!!

複式洋房

原帖由 JR0828 於 09-10-27 22:01 發表
想問, 如果陣痛唔理佢, 會唔會唔穿水GA?

有d人會自己穿, 但我就是開到5-6度果時醫生幫我穿既~

大宅

今日39週3啦! 仲未有動靜好想快d, 唔想摧生呀! 之前第一胎早一個星期, 我都以為會早d添

別墅

我都有d擔心, 我依家36週, 成日宮縮, 琴晚仲有d痛添, 以為自己作動, hehehe, 點之又唔係, 不過有時宮縮之後, 唔知點解, 下面有少少吉吉地的feeing, 你地會唔會咁家....

別墅

我而家38週6日喇...成日都好似M痛咁有D陰陰痛..但係又冇其他野喎...個肚又冇硬..搞到我心情好緊張..

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

放鬆d~~總之記住既係~~自己感覺到有規律既痛 見紅 穿水 都一定要入院check 雖然有可能食炸糊 但提高警覺就安心d囉~~~汁定所有入院用品 隨時出動 就ok架喇~~

首頁

尾頁

跳至