論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

官有什麼理據是僱主輸呢?錄音帶

禁止訪問

禁止訪問

好媽媽勳章

男爵府

叔仔CASE:
因每個月出糧我都是給她現金,因傭工沒有戶口,我由沒有時間跟她去銀行開戶口及她有說街市有匯款,所以就給她現金,她有不需要去銀行取金錢,已我有不需要去銀行排隊
入數,我會給你1個月薪金補償,她說好因她說她的小孩要上學已匯回家的金錢已用完我說還有2至3個月時間可以儲蓄及可以見工,如有需要可以出去見工,但她見完工後沒有僱用她所以她不開心,有同我說想留在你家做工,不想走,可以留在你家好嗎,我說不可以因我已申請傭工來香港,她突然出走我家去勞工處告我,
已她去勞工處告我短付及沒有放假及說有錄音帶

禁止訪問

好媽媽勳章

男爵府

大家都無證據, 都仲可以爭論.

禁止訪問

好媽媽勳章

複式洋房

我覺得如果你叔仔不想咁順灘給錢佢, 可以拖下佢, 同佢上勞資, 因為第一堂法官都係想你地和解, 到時再傾和解,給錢佢, 所以有錄音應該不緊要, 但係如果真係想攞回公道, 應該就難啲啦.

如有講錯, 請其他有經驗媽咪補充.

男爵府

你可以同個官講,我老闆放假比我,都無簽收,我申請佢來做家傭,入境處及勞工處都只係話佢地做7日有一日例假,無話要簽收.甘唔通個亞婆請個印印返去照顧佢,個亞婆又掂識叫佢地寫甘多,有都明,勞工處一定大你,當然有簽收,有證據佢都可以話係你叫佢簽,佢無放過假,佢亦可以話有回水返來比你都得.
當然有證據好過無證據,我之,都有晒證據,但d調解員,都會話你d證據有問題,又話個官可以唔當,但有d人話,香港人講唔慣大話..都好易衰比個工人.

但你無做過一定要支持到底,你都會有攞$記錄,比佢出糧,你咪睇下比唔比到.

男爵府

多謝你們的意見.

BBLOVEMAMA,

咁你係勞工處定勞資審財處和解呀?

禁止訪問

別墅

只要無錯, 一於要堅持到底. 要工人知道, 唔係想屈就屈得到.

複式洋房

睛靈勳章

只要工人去報警話僱主打拒, 曬張相見到某部位有瘀, 咁警察就可以去拉僱主到警署, 落口供后還要打指毛影相和比保釋金僱主才可走, 再約定下次几時返警署報到.........

總之工人要去告傷人是超易, 千其唔好得罪工人, 因有churchor their labour union 會有package教她們怎樣程罰僱主..........

原帖由 sweetcouple 於 09-10-26 22:00 發表
樓主講緊的是兩種CASE。

如果工人話僱主打佢, 傷人案, 係刑事, 係要去報警, 同埋由警方開FILE去查, 警方認為夠證據, 先會落案告僱主, 而舉證的責任在於控方 (即係警方同律政署)!

但如果工人話僱主出少左人工, 或者 ...

子爵府

1) what is the content of tape recorder? may not be strong evidence, don't worry too much

2) if i were u, i would stand still & not settle at lab dept, then put it to tribunal; but remind that tribunal would not consider much on your evidence of being paid or not however, it is better than nothing support; (their aim is settling only); keep stand still if u already paid, just pay what the maid should has, that is enough, don't be frightened by whatever the 'judge' says

3) physical assult is a criminal case, the suspected would need to give statement to the police, police & 律政署 will consider whether should put the case to court. if it is not true, just put down what's happened on "that date" on the statement + your story as mentioned here

禁止訪問

好媽媽勳章

男爵府

有無媽咪有類似經驗分享下.

原帖由 bbfish1992 於 09-10-28 04:44 發表
1) what is the content of tape recorder? may not be strong evidence, don't worry too much

2) if i were u, i would stand still & not settle at lab dept, then put it to tribunal; but remind that tribun ...

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

原帖由 happyfamilybaby 於 09-10-28 09:30 發表
上到庭, 真係不會把錄音睇得咁重要嗎?

有無媽咪有類似經驗分享下.

我其實吾係好明, 點解甘驚錄音帶呢
係吾係真係講左d 對自己不利的說話呢
而又點解會講呢d不利的說話呢
係真係無放過假比人?

男爵府

有心人裝無人心, 真賤

禁止訪問

好媽媽勳章

男爵府

好多野不係自己無做過, 就個個都信你, 到時你又不知個官聽咗有咩反應, 可能幫佢呢? 個官又點知你咁多內情呢? 如果不係就不會有咁多寃案啦, 你估個個賠錢和解的, 都真係有做過嗎?

所以依家想請有經驗的媽咪分析下, 上到勞資會點呢?

首頁

尾頁

跳至