興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

依家bb大左, 成日郁黎郁去, 之前會用運動/唔用閃燈的pre-set, 因唔想用閃光燈

但依家.... 好多時影親都朦晒, 因為bb郁得太勁啦~

請問各位, 有無一D SETTING可以分享, 我係用450D的~

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

你有乜鏡頭?

最好用大光圈鏡, 可能要加埋高iso, 保持快門有 1/100以上應該ok.

原帖由 JWCBB 於 09-10-27 00:31 發表
依家bb大左, 成日郁黎郁去, 之前會用運動/唔用閃燈的pre-set, 因唔想用閃光燈

但依家.... 好多時影親都朦晒, 因為bb郁得太勁啦~

請問各位, 有無一D SETTING可以分享, 我係用450D的~ ...
一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

我用大光圈去影, 都唔洗閃, 影到呀. 仲好滿意.

禁止訪問

大宅

我係用番原裝KIT-SET個鏡頭, 即係18-55MM

原帖由 Simar 於 09-10-27 09:17 發表
你有乜鏡頭?

最好用大光圈鏡, 可能要加埋高iso, 保持快門有 1/100以上應該ok.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 JWCBB 於 09-10-28 00:19 發表
我係用番原裝KIT-SET個鏡頭, 即係18-55MM

朦既主要原因係唔夠光,盡量帶 bb 去光d 既地方先影,例如窗邊。加埋如 simar 講,開高d iso,應該就無咁懞啦。

洋房

SET到快门1/250以上,基本都不会朦,再唔系O既话就一路试到1/800。

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Sony website 有段可以一睇

http://www.sonystyle.com.hk/ss/product/alpha/a550/use.jsp

別墅

好媽媽勳章

我諗你要買支大光圈鏡頭 (eg. 50mm f1.8)
先可以影到bb好d . 因為快門要快d d相先會清d . 用大光圈鏡頭仲可以影到前清後濛效果. BB又可以影白DD (不過WB要設定好先得) .所以你考慮下啦.

複式洋房

如果影BB用大光圈係好既,
而且有BB清背景唔清既效果,
不過如果想有最好既方法
就係加外閃,點解呢?
因為外閃可轉變閃光角度.
例如向天花射就可以做出一刻成個室內都好光了,
咁就不怕因為高ISO D相唔清,
以及唔夠大光圈而快門唔夠快,
最緊要係快門因為用左閃可以時刻都用到1/200而唔足"捉"唔到BB可愛既一刻~

我以下呢張相就係用呢個方法影~
唔怕閃親小朋友眼仔~

複式洋房

我都係用450D影BB.
50mm f1.8有時都會用.但有時用最大光圈,快門都唔夠快.十張相可能有三四張濛.到最後都係要買支外閃才影到.用外閃打Bounce後支50.8已經好小用,因支50mm X 1.6 = 80mm室內用都幾唔方便,所以現在我室內用外閃,室外用50.8
外閃打Bounce唔怕閃親BB對眼,用P mode都影到好相!
下面有幾張相P mode外閃打Bounce,睇吓似唔似用閃影?
我BB已八個月大啦!!

大宅

請問一支外閃大約既錢到呢?? 係咪全部都岩450d用, THX ~

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

原帖由 JWCBB 於 09-11-6 22:41 發表
請問一支外閃大約既錢到呢?? 係咪全部都岩450d用, THX ~

原廠430EX II, $2,000
副廠有 Nissin Di622, $800 (副廠的, 買時買講明係for canon 用的)

大宅

請問450D有冇多重暴光??

版主

原帖由 zakka121 於 09-11-9 15:33 發表

沒有

大宅

thx chloepapa....

so can i use software to do that function? if yes, which software?

大宅

原帖由 zakka121 於 09-11-9 15:33 發表

有咩用呢???????

大宅

原帖由 chloepapa 於 09-11-6 23:03 發表

原廠430EX II, $2,000
副廠有 Nissin Di622, $800 (副廠的, 買時買講明係for canon 用的)

我係用原廠430EX II外閃, 但係唔知點解有時有以下情況,
1) 回電... 有時連拍既時候回唔到電??
2) 間唔中出現TTL 字,
3) 好食電, 但係佢(外閃)用完果d電, 足以養活我d Keyboard, mose....
點解呢??

版主

原帖由 pinglamwan 於 09-11-17 17:15 發表

我係用原廠430EX II外閃, 但係唔知點解有時有以下情況,
1) 回電... 有時連拍既時候回唔到電??
2) 間唔中出現TTL 字,
3) 好食電, 但係佢(外閃)用完果d電, 足以養活我d Keyboard, mose....
點解呢?? ...

係唔係用鹼性電池 ?
用鹼性電池, 回電唔夠充電池快,

閃光燈, 都係用充電池好好多
個人推介 sanyo eneloop 電池

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我都有類似問題. 例如我set 左用左上角個 AF point, 但阿仔一郁就就變左要用第二個AF point, 咁你地係咪一早set 定用第二個AF Point? 定係唔改變個AF point, 只係用相機去追住個細路? 還是係齋用 Auto select 黎對焦呢?

首頁

尾頁

跳至