烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

各位媽咪, 請問寶康達快速煲(阿餓姐個個)好用嗎, 因為佢唔係用明火煲而係用電煲的,所以擔心煲出黎既湯無咁好飲, 還是買Lagostina用明火個類既高速煲好用??

禁止訪問

大宅

你阿媽肯用真係好, 我阿媽張煤氣單要成千蚊, 佢一人住都唔知點用 ! 買個真空煲比佢, 佢用都唔用, 唔丟都已經好比面我 ! 老人家用呢d 真空煲 / 智能煲 會安全好多 !

其實蛾姐煲同飯煲差唔多 ! 佢肯用飯煲, 但就唔肯用智能煲 !

原帖由 margelee 於 09-10-27 23:53 發表
I just bought a "餓姐" to my mom, it's so expansive to use gas plus my mom sometimes forget to turn off the gas, that's why we bought this. Today, we tried making rice, very fast and ok, around 15 mi ...

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章

老人家有時係咁固執ga la! 不过一個人住,點用到成千蚊煤氣呀? 佢可能靜靜雞做緊包伙食喎.

我媽咪都係咁, 教極都唔識用. 我宜家素性煲埋比佢飲, 唔使佢咁辛苦.

講番娥姐煲, 我都几滿意, 掌握用法后, 宜家煲老火湯一定靠晒佢, 因唔使睇火, 又唔會煲乾水,所以煲落湯我就出街ga la. 煲出來的湯唔錯, 几出味ga. 唔係真空煲那樣淡mou mou.

原帖由 vlovemony 於 09-10-28 10:59 發表
你阿媽肯用真係好, 我阿媽張煤氣單要成千蚊, 佢一人住都唔知點用 ! 買個真空煲比佢, 佢用都唔用, 唔丟都已經好比面我 ! 老人家用呢d 真空煲 / 智能煲 會安全好多 !

其實蛾姐煲同飯煲差唔多 ! 佢肯用飯煲, 但就唔肯 ...

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

我都岩岩買左娥姐....星期日係永安買...到依家都未有人call 我送貸..
原帖由 AhChuMaMa 於 09-10-29 11:37 發表
老人家有時係咁固執ga la! 不过一個人住,點用到成千蚊煤氣呀? 佢可能靜靜雞做緊包伙食喎.

我媽咪都係咁, 教極都唔識用. 我宜家素性煲埋比佢飲, 唔使佢咁辛苦.

講番娥姐煲, 我都几滿意, 掌握用法后, 宜 ...

大宅

掌握用法后, how? I just bought one but don't know how to make an "old fire soup". pls help!

原帖由 AhChuMaMa 於 09-10-29 11:37 發表

大宅

佢唔係包伙食, 之不過d燈油火立都係我們幾姐弟比, 佢根本無感覺,

我叫佢沖完涼要關煤氣, 平日煲湯及 煲粥可用智能煲/真空煲/電飯煲, 佢彩都唔彩我 ! 我告訴佢我的煤俘單都係40-50蚊, 差咁多可以買好多野比d孫仔啦 ! 之後佢的煤氣單就降番500蚊左右 ! 激死 !

大宅

真係要用過個煲後就會掌握到啦 ! 因係智能煲preset左, 你按湯制就可以, 如果自動排氣開蓋時發覺唔夠的話, 你可以開蓋再滾或者關蓋再按多5-10分鐘,

另外因為唔揮發水, 所以水的份量就比平時的小好多 !

如果擔心掌握唔到, 你先煲下紅豆糖水先, 試試個煲 !

原帖由 pauli 於 09-10-29 17:55 發表
掌握用法后, how? I just bought one but don't know how to make an "old fire soup". pls help!

男爵府

我係上星期五買,都係永安.
今個星期一已送貨.
試用一次蒸白切雞,一次蘿蔔燜牛腩牛筋,好方便快趣.好好用!
原帖由 littlecar 於 09-10-29 12:26 發表
我都岩岩買左娥姐....星期日係永安買...到依家都未有人call 我送貸..

禁止訪問

翡翠宮

都未有人CALL 我.....你係邊間永安...我係油麻地呀....好心急想用....晏D都要打電話去追下....

原帖由 一家的太陽 於 09-10-29 23:37 發表
我係上星期五買,都係永安.
今個星期一已送貨.
試用一次蒸白切雞,一次蘿蔔燜牛腩牛筋,好方便快趣.好好用!

男爵府

我都係油麻地O個間呀.
可能我星期五落單時,排在送貨名單較前位置吧.
原帖由 littlecar 於 09-10-30 09:44 發表
都未有人CALL 我.....你係邊間永安...我係油麻地呀....好心急想用....晏D都要打電話去追下....

翡翠宮

我好心急呀....想快D試出剔口之前放晒D料....放工有老火湯飲既滋味呀...
原帖由 一家的太陽 於 09-10-30 10:10 發表
我都係油麻地O個間呀.
可能我星期五落單時,排在送貨名單較前位置吧.

男爵府

降番$500蚊, 即係仲要$400-500蚊啦! 都仲係贵哦, 因為一个人用嗎! 用行動最實際, 比我会即cut佢煤氣单自動轉帳, 寄番張单去佢屋企, 等佢交番一~兩次, 佢就知什麼是浪費了.

原帖由 vlovemony 於 09-10-29 22:44 發表
佢唔係包伙食, 之不過d燈油火立都係我們幾姐弟比, 佢根本無感覺,

我叫佢沖完涼要關煤氣, 平日煲湯及 煲粥可用智能煲/真空煲/電飯煲, 佢彩都唔彩我 ! 我告訴佢我的煤俘單都係40-50蚊, 差咁多可以買好多野比d孫仔啦 ! ...

男爵府

我反而沒有打開蓋啊! 因試过開了蓋, 但唔記得関电掣, 出了街, 晚上回來, 已經得番好少水, 當時在想, 好彩用緊娥姐煲, 否則連屋都赔上了 .

我的方法: 是日頭出街前, 按煲湯掣一次, 跟住它会一直保温, 到我們晚上誰回家先, 就去按多煲湯掣一次. 跟住去洗澡,煮飯等, 到開飯时,它刚好排完氣, 就有老火湯飲.

原帖由 vlovemony 於 09-10-29 22:50 發表
真係要用過個煲後就會掌握到啦 ! 因係智能煲preset左, 你按湯制就可以, 如果自動排氣開蓋時發覺唔夠的話, 你可以開蓋再滾或者關蓋再按多5-10分鐘,

另外因為唔揮發水, 所以水的份量就比平時的小好多 !

如果擔心掌 ...

男爵府

Please refer to my reply at #15 :)

原帖由 pauli 於 09-10-29 17:55 發表

男爵府

I seldom use to cook rice, because found the same speed as my rice cooker, and "娥姐煲”always engages.

原帖由 margelee 於 09-10-30 00:26 發表
My mom used "餓姐" to cook rice last night, very fast and good. She said she love it very much, will try to make soup this weekend. I hope the gas bill will be cheaper, it was around a thou ...

大宅

@!@ 張單一直都係寄她地址, 只不過佢係唔會睇 ! 如果cut 自動轉賬一定比她產到飛起 ! 其實如果改左佢個煤氣煮食爐為電磁爐的話 就一了百了, 佢唔關熱水爐的話煤氣費最多只係一百蚊 !

其實電磁爐煮食的話唔會好熱, 煮得開心d, 睇下幾時再教育下佢啦 !

原帖由 AhChuMaMa 於 09-10-30 11:19 發表
降番$500蚊, 即係仲要$400-500蚊啦! 都仲係贵哦, 因為一个人用嗎! 用行動最實際, 比我会即cut佢煤氣单自動轉帳, 寄番張单去佢屋企, 等佢交番一~兩次, 佢就知什麼是浪費了.

...

大宅

嘩 ! 開住蓋煮緊出街真係好危險窩 ! 好彩無事 !

我最危險就試過一次個排氣制我無轉為關閉, 煮了一陣發覺點解咁大聲才知道, 所以自此之後, 我都會等佢個浮子閥升左我才去訓晏覺/出街 !

我開住蓋煮的話係我都在廚房攪緊其他野 ! 特別係煮牛腩等因為想收干小小水份, 你知個煲唔走水份!

原帖由 AhChuMaMa 於 09-10-30 11:31 發表
我反而沒有打開蓋啊! 因試过開了蓋, 但唔記得関电掣, 出了街, 晚上回來, 已經得番好少水, 當時在想, 好彩用緊娥姐煲, 否則連屋都赔上了 .

我的方法: 是日頭出街前, 按煲湯掣一次, 跟住它会一直保温, 到我 ...

大宅

用個煲來靜係煮送及煲湯都唔會得閒 !

另外想問問你, 因我個煲的內膽比我用到幾花, 唔知會唔會有問題 ! 其實佢又無甩d乜野, 只不過係刮到傷痕累累 !

原帖由 AhChuMaMa 於 09-10-30 11:39 發表
I seldom use to cook rice, because found the same speed as my rice cooker, and "娥姐煲”always engages.

首頁

尾頁

跳至