自由講場

跳至

首頁
12345...22

尾頁

大宅

今早仔仔死都吾肯番學(二年級)問佢佢就話眼訓,眼見就遲到,我就鬧佢,仲打左佢2下騰,點知....佢一路哭一路講.....

原來佢係學校比4個同學打,仲打左成個月有多,其實佢之前有同我講過話人地打佢,我以為係人地同佢玩,佢自己薄皮,仲叫佢吾好咁少氣!!(我呢個做亞媽的係佢求助的時候竟然當小事)

講番今早--我見事態嚴重,立即打電話去學校要求要見主任:在我們再追問下,原來4個同學對佢權打腳踢,大大力咁打佢,仲要一日吾止一次!佢驚到吾敢返學!!
做亞媽梗係心痛同好嬲啦,原來個仔日日返學都比人打,日日都咁驚咁返學.一個咁年輕的小朋友日日獨自承受咁大壓力!!我真係好後悔當初佢同我講我無察覺到咁嚴重!!

老師誠諾會幫我跟進,回家不到一小時,學校打電話比我,原來事原:有一次是9月份的事,佢帶左d零食返學,其中一個同學問佢拎,佢請左少少佢食,點知個同學要成包要晒,佢梗係吾比啦,後來佢就成日聯同3個同學去蝦佢,搶佢食物!

原來打我仔果個同學係學校成日都蝦人,只不過係其他同學夠膽反抗同有話比老師知,而人地見佢吾出聲咪好似好好玩咁,一得閒就走去打佢!當佢係娛樂玩具!!

原來班主任話仔仔呢2個星期都無出班房小息,班主任都有問過佢點解佢吾出去,當時仔仔答佢想自己一個人,佢話當時察覺吾到佢有異樣!(你地話呀!佢驚到連班房都吾敢出,真係慘!!)

主任話巳鬧左果4位同學+記黑點.仲會同佢家長講!!

各位姊妹:大家都是人地母親,你地可以感受到我真係好後悔同心痛,吾知應該點做好:

只係知要教識佢再有問題發生一定要同家人或老師講

1. 你地認為學校咁樣處理洽當嗎?(記黑點.同佢地家長講)
2. 我是否就咁算數呢?(仲可以有咩做)

多謝大家!!

子爵府

我聽到都好心痛,好好輔導佢呀!做父母真係要多聆聽!

你話比我地知,後來點?

子爵府

問題已經解決,多關心自己小朋友,返到屋企傾下返學既情況,唔好一味問做左功課未............

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我睇完都想喊 ,小學2年班就咁曳,希望嗰幾個同學知錯啦.多D同亞仔溝通吓,就算係小朋友好多時都會有自己原因.
原帖由 ilovefamily 於 09-10-28 11:47 發表
今早仔仔死都吾肯番學(二年級)問佢佢就話眼訓,眼見就遲到,我就鬧佢,仲打左佢2下騰,點知....佢一路哭一路講.....

原來佢係學校比4個同學打,仲打左成個月有多,其實佢之前有同我講過話人地打佢,我以為係人地同佢玩,佢 ...

禁止訪問

好媽媽勳章

水晶宮

感受到學校都係有關注妳囝囝既 ~

俾d時間睇吓嗰4個同學有冇改善....

男爵府

做父母既, 聆聽真係好緊要, 不論小朋友既年紀多少, 父母關心多一些, 問多一些都係要既...

多謝樓主share你既經驗, 希望樓主仔仔冇事啦!!!!

伯爵府

畀面勳章

我覺得欺凌事件太過年輕化, 而學校又唔正視, 如果我係你, 會有咁大搞到咁大, 一定要面對面另外4位家長加校長一齊傾
而小朋友心靈好脆弱, 會唔會因為呢一件事而另到往後對人無信心 ??
所以我覺得呢件係一件大事, 不可輕視

水晶宮

原帖由 ilovefamily 於 09-10-28 11:47 發表
1. 你地認為學校咁樣處理洽當嗎?(記黑點.同佢地家長講)
2. 我是否就咁算數呢?(仲可以有咩做)

講真....呢2個問題....

連妳做媽媽既....都發現唔到囝囝的問題... 仲想人地點...

俾個機會大家罷 ( 學校同妳自己 )

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

其實如果記左個小朋友黑點, 某程度都有阻嚇作用的, 您可以要求和其他打人小朋友的家長溝通一下, 睇下佢地有無同自己的小朋友講返個嚴重性....佢地拿唔倒野食打人係一個刑事的罪行, 係呢個社會不容law.....

我覺得如果我知道學校有認真處理同埋d家長都會管教返自己個小朋友, 我就會安心d.....同埋小朋友有時真係有d蝦蝦霸霸的情形, 一定要教返好佢地.....不過, 佢地咁細個, 我地都要比返個機會佢地改過......

複式洋房

太過份啦,點解而加d小朋友會咁

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

就係依家好多家長都話驚被學校label,有事都唔敢出聲,令到蝦人既更加大胆
報唔報警就真係好睇你小朋友仲有冇傷,同埋都隔咗成個月,講真報都未必有用,反而你依家最重要係了解呢件事究竟對你仔仔有幾大影響,問吓學校會唔會有咩幫助,例如叫社工轉介搵心理醫生幫吓佢
希望學校真係要留意那幾個小朋友,因為有啲小朋友會識報復,驚佢地之後會再攪你小朋友,每日都了解佢係學校既生活.希望佢可以快啲回復開開心心咁返學

大宅

醒目開學勳章

我覺得要求學校正視有關問題,因為班主任都知打人的同學是有這樣的前科,一定要學校通知他們的家長,並日後多加注意打人的同學有否同樣的行為。

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我覺得要報警喎, 件事都好嚴重, 仲要俾你仔仔知道, 俾人打要通知老師同父母, 唔好唔出聲

大宅

如果換咗係我....我都會好心痛架!所以要同小朋友多D了解佢喺學校嘅情況!

我會叫校方俾個交代:
點解發現小朋友2星期無出班房小息都唔跟進.
佢地會點處理今次事件.
點樣防止再有同類事件發生.

今次我會算數,俾一次機會大家.但要俾校方,學生,同家長知道再有事件發生,我會報警,因為唔係俾人打一次係權打腳踢咗一個月.另外我都會考慮去備案架!

Hysan - 乳名一一, 11-02-07, 8.4lbs

別墅

其實樓主你自己都要付好大責任,件事發生左成個月你先知,如果平日你有多關心及留意自己個小朋友,事件未必會發展到呢個地部。

不過無論點,結黨蝦人都呢的行為真係唔要得,而且仲得個七、八歲人仔,樓主真係要叫學校好好同佢幾個家長講下啦,再比返個答覆你。

大宅

報警

大宅

我一路打呢篇心聲, 一路都忍吾住哭(自己點做人媽咪)

大家以我借鏡,多聆聽仔女的聲音!!

noelching39
主任話巳鬧左果4位同學+記黑點.仲會同佢家長講,就係咁多

sweetcouple , babymuimui:
報警..我就吾想咁做,4個小朋友都咁細,我都明白佢地係一時貪玩吾識諗.不過真係好難面對自己個仔咁樣日日比人打

boobecky:
仔仔應該有影響,因佢而家係吾敢出班房小息,咁如果係你,你會點做

Lovely媽咪:
吾係隔咗成個月,係打左成個月有多,尋日比平時打得佢利害左佢先吾敢返學

男爵府

打人o既同學已經有前科,咁我覺得你應該叫老師轉達俾佢家長知,再發現有下次一定會報警處理

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

樓主,

其實我覺得最緊要係您要校方做d野, 係唔會有呢d事再發生係最緊要.....好似如果佢地一有再犯, 即要趕出校之類.....唔報警就當比次機會d小朋友....

講比家長知就緊係要啦, 要佢道歉同埋講明佢地再犯的后果......一定報警同埋佢地要趕出校(您要同學校協定好點樣去保護您個仔)

首頁
12345...22

尾頁

跳至