論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

屋企有個兩歲八個月的小朋友要工人揍,之前個印印係後生女又未結婚,佢從BB幾個月大開始揍,佢鍾意和BB玩和唱兒歌,佢英文超好同埋有教bb小小英文,但係唔喜歡去買餸和煮飯,所有煮飯買餸要嫲嫲(即我亞媽)自己做返,所以約滿嫲嫲都唔想同佢續約,於是換左另一個成熟型工人,新工人三十幾歲,但外型和動靜似四十有多,肥肥矮矮,個種style十足十喺老人院做的亞嬸咁,時實上她之前八年兩份完約的工作經驗都有對老人家,第二份約嘅工個僱主仲有3個小朋友,分別是9歲、3歲和2歲,所以我以為請佢可以天下無敵,新工人啱啱21號到我屋企做,佢份履歷沒有寫錯,做家務清潔同煮飯一流,我亞媽一睇便知道佢係做慣識做嘢嘅人,唔似以前的工人咁做家務麻麻地,不過BB似乎好唔like新工人,見倒佢當堂成個人癲晒,夜晚仲發埋惡夢,BB同我地瞓,之前舊工人朝早6:00過嚟抱走BB過隔離房喂BB食奶,而家個新工人就梗係唔得啦!我和我太太都辛苦左,加埋佢晚晚發惡夢所以我地呢幾晚真係無覺好瞓,太太好唔開心,因為セ都要從新教過佢仲唔知BB幾時先肯跟新工人,嫲嫲亦開始自責,驚家嫂嬲佢,我有衝動想再換過個後生啲嘅姐姐型工人,但又怕重覆以前嘅舊問題,亦對而家個新工人好唔Fair,因為佢跟本無做錯嘢,我太太呢個星期已返翻工,呢幾日由我接力,但我星期五都要返工,到時都唔知點算

大宅

換新工人要比d時間細路習慣, 我個女都要過左兩個月先會適應...

不過唔知會唔會同年齡/樣有關. 我每請d後生又樣靚既我個女都好快會跟, 但係又老又做到野既就差好多, 我諗細路中意靚姐姐多d!

我而家就係新請左個樣靚又後生但係未做過既, 真係好難教! 其實次次換工人都要再教過, 真係好辛苦架...

子爵府

你好似想請個"十全傭人"喎...

又要湊亞B好, 又要搞得掂屋企, 又要買餸煮餸叻;仲要老人家中意...其實真係唔容易..

小朋友都要時間適應, 就算你換一個'十全傭人'小朋友都唔會一下子就跟佢, 你地係換工人之前無諗過呢樣野架?

我自己小朋友細, 所以請工人首要條件係對我小朋友好就OK, 其他野可以忍下, 家務做得唔夠企理, 自己間中幫下手, 飯餸唔好食,咪教多幾次羅..

大宅

我都啱啱係21號轉左個新工人,同樓主一樣新姐姐家務ok但係就唔識湊我啲小朋友,阿妹見到佢就勁喊,攪到我心都痛,所有野又要重新教過,真係好煩呀,阿妹依家日日係咁喊,希望佢快啲适應就好了!所以我都認同之前位媽咪講,人無完美,最緊要係你想佢做到邊樣,我之前個工人都係湊得掂我的小朋友,家務就真係no good架,我有時都睇唔過眼,但無奈姐姐好掛住自己個囡要返去,我都唔可以阻人啦!

:-D

大宅

原帖由 cyl299 於 09-10-28 12:33 發表
換新工人要比d時間細路習慣, 我個女都要過左兩個月先會適應...

不過唔知會唔會同年齡/樣有關. 我每請d後生又樣靚既我個女都好快會跟, 但係又老又做到野既就差好多, 我諗細路中意靚姐姐多d!

我而家就係新請左個樣靚 ...

無經驗既你都請, 你好堅呵...

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

比多d時間佢啦, 如果家務煮食及清潔都已經唔錯, 比多d時間佢啦, 畢竟啱啱先黎.

比著我, 情願佢呢d功夫做得好d, 留番多d時間俾我同屋企人, 求其是個囡, 唔駛同工人爭湊女 (因為個女實會痴實父母)

複式洋房

暫時睇你都請個好工人啦,世事邊有咁完美? 咁有d媽咪見到個bb好痴工人會玩呷醋架喎. 唔駛咁擔心安排d時間個工人同bb玩多d咪會好d lor.

大宅

原帖由 Jameskey 於 09-10-28 01:06 PM 發表

小朋友都要時間適應, 就算你換一個'十全傭人'小朋友都唔會一下子就跟佢, 你地係換工人之前無諗過呢 ...

我和太太都唔想換走舊工人,因為都想佢做多份合約等我女女差不多五歲至換新工人,但無奈舊工人同我亞媽夾唔倒,我亞媽甚至話舊工人有次郁手打佢背脊,雖然我知應該係誤會,但我知個舊工人都係脾氣大嘅人,舊工人下月月尾返新工,我相信我叫返佢返嚟佢會肯,但佢知嫲嫲原先唔想續佢,如我地真係叫返佢返嚟以後嫲嫲一定無好日子過,我個新工人嚟左之後我真係諗過想即call舊工人回巢唔要新工人,但一諗到要比幾千銀請返個舊人來虐待自己亞媽我又放棄念頭,我和太太暫時共識係如果真係唔惦就太太做到12月尾quit左份工全職揍B囉,或者有無人可介紹一些後生啲嘅完約姐姐見吓和試吓工呢?請Oversea真係有risk。

複式洋房

如果心中有條刺,我唔會叫個舊工人返嚟做,咁樣一定日日家嘈屋閉。

你返一份新工都要有適應期啦,點解唔再俾個囡適應吓先呢? 今日先28號,返咗一星期工啫,再睇睇先啦,我覺得問題唔係咁大咋喎!

侯爵府

開心吸收勳章

你可以先叫你工人做一些家務先, 等bb 睇慣適應左,先叫佢照顧bb.大人都要時間適應換新工人, 何況小朋友.

大宅

但正如一些網友咁講,BB係鍾意啲後生和樣好少少嘅姐姐揍佢和同佢玩,我而家呢個新印傭好似有啲'死固固'咁,我見佢都真係好努力咁引我個女注意同玩,但睇得出真係很勉強去做,我睇佢跟本唔係嗰種性格嘅人,我亦很清楚我個女女脾性,她不跟那個人可以對住一年都唔跟,所以我先諗住長痛不如短痛,費事累而家個工人白白做幾個月淨係還錢,都想唔啱用就快快趣趣送佢走,而事實上係我自己揀錯工人。

大宅

原帖由 cowkingb 於 09-10-28 15:03 發表

無經驗既你都請, 你好堅呵...

唉...唔係我想請無經驗, 而係我兩個b都好細, d本地工人一聽到就怕, 我話我唔係全職返工, 會幫手湊b, 佢地仲驚, 話太太可以自己湊b, 佢地做唔岩我可以炒佢地請過個, 所以最後只好請未來過hk既...

複式洋房

我之前都試過你講嘅問題,其實請個工人返嚟影响同家人關係真係好無謂,但請個老嘅阿B又唔夾,最終咪又係遲咗份工,自己幫手湊,最重要阿B心智發展得好,請個工人幫手做吓家務阿媽又開心,唔駛煩!
原帖由 sam9035 於 09-10-28 15:43 發表

我和太太都唔想換走舊工人,因為都想佢做多份合約等我女女差不多五歲至換新工人,但無奈舊工人同我亞媽夾唔倒,我亞媽甚至話舊工人有次郁手打佢背脊,雖然我知應該係誤會,但我知個舊工人都係脾氣大嘅人,舊工人下月月尾返新工 ...

首頁

尾頁

跳至