樓市動向

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我想買海欣花園或藍澄灣.
有無人住响嚟2個屋苑度, 可以講下嚟聽或比下意見.
呎價就藍澄灣平D. 但海欣花園就近港鐵站好多, 不過藍澄灣就靚D....好難選擇 心大心細, 唔知邊個屋苑好.
皆さん、こんにちは......我係居住於日本的C9仔.
閒時鐘意炒下股, 上網shopping.
願望係提早退休唔駛做(即係C6發達)....發夢中.ハハハハ

男爵府

唉....照你地咁講.....2個屋苑都各有缺點

未住過真係唔知會係點. mouth:
願望係提早退休唔駛做(即係C6發達)....發夢中.ハハハハ

男爵府

原帖由 PinguLinusLee 於 09-10-29 11:45 發表
藍澄灣好嘈架,無論向邊個方向都嘈,因太多重型車出入。仲有光污染,交通又唔方便,買嘢食嘢都唔方便,有小朋友真係唔好考慮。仲有我知道佢既質素亦係..... ...

我睇中原地産的網址D短片, 講到藍澄灣好好, 外觀又好靚喎. 仲以為......好在睇到你嚟段野.
我仲唸住要坐車入去咁遠, 應該好清幽, 環境好靚, 好彩你地同我講果度有24小時運作的碼頭, 光污染等等.....我唔係果區的人, 所以真係唔知道.

男爵府

原帖由 lo2heiyan 於 09-10-29 10:32 發表
我家姐之前住海欣,幾好呀!!又可以選擇偉景花園,唔平架!!

偉景花園, 宏福花園.....等我上中原網站CHECK下先

男爵府

原帖由 lo2heiyan 於 09-10-29 10:32 發表
我家姐之前住海欣,幾好呀!!又可以選擇偉景花園,唔平架!!

偉景花園係自由巿場居屋, 即係點解?
係咪我第時要賣出去要補返地價比政府?

男爵府

原帖由 jojoplanet 於 09-10-30 10:36 發表
我住緊藍澄灣向青衣村, 我唔覺得嘈喎...聽講泳池係可以比酒店住客用但佢地要比$100所以無乜人用..就算係藍澄住戶都少用...返工時如果酒店多人搭小巴, d secure會要佢地排另一條隊, 但係又唔會delay咗好多我地住戶既 ...

咁我想問藍澄會唔會夜晚好光, 因為附近有碼頭24小時運作.
另外邊一座比較好, 我想揾D可以望海景, 唔想比酒店遮晒.

男爵府

原帖由 kenwow 於 09-10-30 09:42 發表
點解唔考慮盈翠??

我先生想揾D樓齡10年以內的.
灝景灣全部要過300萬以上對我地嚟講又太貴亦唔值, 我又唔鐘意曉峰得一幢, 感覺好孤獨.
我自己睇中青衣的海欣花園及藍澄灣. 鐘意海欣近地鐵站D, 睇網站屋苑都幾新....而藍澄本來係我第一心水的, 但後來又因為交通唔方便. 但藍澄真係好靚, 住落可能會好舒服, 衰就衰暂交通唔方便.

我而家好芧盾, 同中原地産AGENT講, 佢地話2個屋苑相反方向. 我係咪應該睇晒2個屋苑先再作決定?

人生第1次買樓, 好多野唔識.

男爵府

原帖由 jojoplanet 於 09-10-30 11:27 發表

如果你要向海就係要C & D單位要42樓以上先睇到海.個度5座我估每一座既放向有d唔同未必成個窗都向晒碼頭...但係一座我估無咁好因為個度有條highway好似就黎通車...同理你42樓以上我估除非你伸個頭出去否則又未必係 ...

多謝你咁詳細的說明.
即係話第1座無咁好....而要睇海景就C,D.....睇山景就F及G的高層, 我都係想揾683呎.
另想問高層係指幾多樓以上? 2X樓算唔算高層?

男爵府

原帖由 jojoplanet 於 09-10-30 14:10 發表

如果你買G第一座都ok架, 因為highway唔係個邊查實F都係細房睇到少少....如果買F&G 底層數個view無變但係3座同5座樓下係d車出入,由其是3座d小巴係估度掉頭有時個tyre會有聲你要留意.......買B&C(sorry B&C先係683) ...

我SEND左MAIL比AGENT相約睇海欣及藍澄灣
藍澄灣因為我要680呎以上果D單位, 所以選擇得好少.
我選擇左3間高層, 1間中層, 分別都係5座及2座的單位嚟比較下.
5座高層C室, 5座高層B室, 2座高層F室, 2座高層G室.

另外, 我睇返美聯物業網址, 其實藍澄灣對比去年有好多單位都升左超過20%以上.

男爵府

原帖由 leanna~ 於 09-10-30 20:57 發表
你買青衣係咪就番屋企人?否則應該還有其他區新型啲屋嘅屋苑可選擇,例:盈輝台或荃灣區.
藍澄灣得幾年樓所以新淨!曉峰係咪凹咗落下嗰座?近山?啲人說風水不好,而且呎價不平! ...

我屋企人住大角咀區. 我本來都想在大角咀區買樓...但可惜較新的屋苑600呎以上的單位全部過300萬以上, 而且實用率又低, 太貴, 我覺得唔值.

青衣近機場, 我老公成日出出入入香港及中國, 方便佢去機場.

男爵府

原帖由 leanna~ 於 09-10-31 00:55 發表
港灣豪庭都過mouth:mouth:" /> http://www.28hse.com/utf8/searchproperty/T-0/W-/K-67-2564-0-0-0-3-0/
咁要去機場由青衣去真係好快,你揀藍澄灣已經係最佳選擇,我以前睇過啲兩房,好實用,廳大!但我建議你揀成交量多嘅屋苑和留 ...

港灣豪庭D單位, 我同老公都去睇過.....話就話600呎以上, 入到去, 我覺得500呎都唔知有無, 可能放一張梳化及飯枱就無位行, 真係細到....... 可能由細到大住慣舊樓, 覺得5XX呎都已經好大好實用, 而家D地産商呃呎數呃到咁....:;pppp:

另外, 我點先知成交量多的屋苑? 點解要揀成交量多的, 係咪第時賣都賣得易D? 同埋如果我睇啱左的話, 係咪拎個單位比返大角咀區的事但一間銀行去估價就得架啦?

太多問題, 唔好意思.

男爵府

原帖由 jojoplanet 於 09-10-31 12:09 發表

http://evalue.hangseng.com/eng/val04.asp#result

可以係度自己做下估價先...藍澄灣一般都估足..港灣就唔知..我朋友之前都係港灣vs藍澄灣, 最後買咗藍澄, 因為港灣實用率實在太底. ...

THX
但個網址入到去開唔到, 係咪星期六, 日係開唔到嚟個網址?

男爵府

THX

男爵府

原帖由 melody228 於 09-11-1 00:20 發表

同意, 我以前住1座全海, 個VIEW一流..碼頭係有光, 但我接受到, 又睇到超遠煙花景, 我幾鍾意..

商場係無咩舖頭, 但有百佳,7仔,大家樂, 都夠用..不過商場早晚都有好多大陸人亦係事實

CLUB HOUSE泳池係同酒店SHARE ...

黑廁???
即係廁所無窗口?

男爵府

原帖由 melody228 於 09-11-1 00:24 發表

係..

廁所連浴室???
所有單位都係黑廁??

男爵府

原帖由 lady.c 於 09-11-1 00:24 發表
其實美景都唔錯,雖然係樓齡高左小小
本人有一個美景高層單位,地方十分清靜.
而且可以望到山景,平時番工都幾方便.
有小巴直出葵芳,或者青衣城唔洗3個字..
如果你鐘意既可以pm我同我講聲.
價錢都唔洗200萬tim! ...

多謝你, 我無所謂, 但我老公要10年以內的樓齡.
請問幾多呎?

男爵府

上星期去左海欣睇樓. 海欣內園有D暗. 可能被其它屋苑包圍住的關係, 再加上agent比我睇D單位唔係好啱我心水, 淨係比左4-5個單位我睇, 無得選擇.

嚟個星期會去睇藍澄灣, 個AGENT話如果要望到海的話就一定要係42樓以上先得, 如果唔係就全部對住酒店, 是否真的?

首頁

尾頁

跳至