跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

伯爵府

原帖由 IPBB 於 09-10-29 01:41 AM 發表

你隻佬嚴麻, 我老公返黎陪下個仔一陣, 就大部份時間都係上網, 對住部腦, 佢對個腦多個對我同亞仔呀... 點教呀, 教條毛呀!

其實我老公都係咁架咋, 返到黎同個仔玩一陣毫上網, 一係睇波....教仔既野咩都落係我身上, 我同佢講過, 第時wallace返左學, 上小學果d...我教唔得佢幾多架咋, 我以前讀書又唔叻, 一係去補習, 一係o係屋企時就要佢幫手喇, 因為佢讀書叻嘛!

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

原帖由 jenny媽媽 於 09-10-29 01:46 AM 發表

係好事對佢O黎講考學校都易D呀~如果佢學嘢係快既俾多D有益既教學光碟佢睇啦~!好好o架有幫助又易入腦我而家都開始俾大女睇唐詩3百首阿大女已經背到好幾首喇 ...

我之前去書局見到好多一pack 5隻果d VCD, 係教英文既...我想買架, 不過又唔知邊隻好, 係咪事但都OK架, 唔一定某D牌子架?

伯爵府

原帖由 IPBB 於 09-10-29 01:47 AM 發表

咁到時呀, 佢都會幫手架啦, 學業喎, 做爸爸既都一定緊張架啦 !

希望係咁啦...我一早講到明佢要幫手架喇, 因為我一定攪唔掂架!

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

原帖由 IPBB 於 09-10-29 01:52 AM 發表
各位我頂唔順啦, 我去瞓先啦... !
後會有期...早抖, 88 !

伯爵府

原帖由 jenny媽媽 於 09-10-29 01:52 AM 發表

係呀~我揀親既多數會係揀講故事呀有得教埋英文咁囉...我冇話指定有咩牌子咁o架...我見到覺得好既就買o架喇~好似我早排行CD店咁呀見到有唐詩3百首既VCD賣我咪睇吓囉問吓大女睇唔睇呀佢話睇我先買咋~又幾好啵有埋解 ...

如果係咁我再返去買先...因為睇呢D仲好啦, 因為真係學到野嘛~ 好過睇卡通片!

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

我都要瞓喇...聽日再傾啦

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 julieann 於 09-10-29 01:48 發表
我之前去書局見到好多一pack 5隻果d VCD, 係教英文既...我想買架, 不過又唔知邊隻好, 係咪事但都OK架, 唔一定某D牌子架?

julieann,
恕我多言....

其實我唔係好贊成買vcd 比小朋友學英文,
一o黎我覺得小朋友對得電視多唔好,
二o黎,播呢o的學英文o既卡通片,佢地多數會專注o左o係o的卡通、五顏六色o既畫面到,反而真正學到o既唔多..

如果你有心買野比wallace 學英文, 我建議買一o的有埋cd o既story book, 同佢一齊睇、一齊聽,培養埋佢鍾意睇書o既習慣, 佢自自然然可以從書中學到好多生字, 我都係咁教皓皓o架, 所以佢而家好鍾意睇書, 最近佢仲鍾意o左查字典機!!哈!!!

話雖如此,我都明白每個小朋友都唔一樣,如果我呢個方案唔適合用o係wallace 到, 就當我發up風啦~

伯爵府

原帖由 ChristieMing 於 09-10-29 09:10 AM 發表

julieann,
恕我多言....

其實我唔係好贊成買vcd 比小朋友學英文,
一o黎我覺得小朋友對得電視多唔好,
二o黎,播呢o的學英文o既卡通片,佢地多數會專注o左o係o的卡通、五顏六色o既畫面到,反而真正學到o既唔多..

如果 ...

之前Joey都比左一d有CD又書既比Wallace, 不過暫時佢唔係太鍾意咁樣, 佢掛住睇又好似唔會聽...反而睇VCD既佢就真係專心好多! 佢要一樣一樣咁做, 睇書就睇書, 聽就聽...依家佢都會自己拎書睇架~

不過都好多謝你既意見, 我諗Wallace大d應該會work, 但依家仲未好似用到係佢身上呀~

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 julieann 於 09-10-29 10:19 發表
之前Joey都比左一d有CD又書既比Wallace, 不過暫時佢唔係太鍾意咁樣, 佢掛住睇又好似唔會聽...反而睇VCD既佢就真係專心好多! 佢要一樣一樣咁做, 睇書就睇書, 聽就聽...依家佢都會自己拎書睇架~

不過都好多謝你既意 ...

oic~

我間cafe 終於可以「隔空傳餐」o剌~

首頁

尾頁

跳至