懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我係第2胎, 我第一胎係開刀生, 唔知今次會唔會同我開刀生

男爵府

我都好想知呀!!!!!!!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我第一胎係廣華緊急開刀, 第二胎廣華可以比我選擇開刀生呀, 因為c+醫生話如果第一胎開刀生, 第二胎要順產的話, 之前的傷口可能會爆喎

大宅

我第一胎開刀生(QE) ,第二胎 QE 比我開刀生

bb女~10月12日出左世喇 ^^體重 7.4磅
天鈴 6 個月大 ~ 重 8.25 kg
天鈴一歲大 ~ 重 9.97 kg
天鈴歲半大 ~ 重 11.8 kg
天鈴5歲大了~ 重 46磅 ! 將會升小一了

大宅

請問第一個係你自己揀開刀生, 定醫生 suggest 呢?

原帖由 kelly~kelly 於 29/10/2009 12:57 PM 發表
我第一胎開刀生(QE) ,第二胎 QE 比我開刀生

大宅

陪月勳章

我都係廣華開刀生
醫生話如果第一胎係政府開刀, 第二胎就會比你自己揀開刀定順產, 不過多數都會揀開刀

複式洋房

我係瑪麗生, 有無人第一胎和第2胎都開刀生

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

當年我第一胎胎位唔正,係瑪麗開刀
依家呢胎都會開刀
My Two Princess

複式洋房

pig pig
我係威爾斯緊急開刀生,宜家瑪麗重未答我同唔同我開刀.
你約左開刀期未呀,我預產期係12月30日, 你呢,可能我地會係瑪麗見到

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

原帖由 tracyho0000 於 09-10-29 15:28 發表
pig pig
我係威爾斯緊急開刀生,宜家瑪麗重未答我同唔同我開刀.
你約左開刀期未呀,我預產期係12月30日, 你呢,可能我地會係瑪麗見到

如果你第一胎開刀,呢胎政府應該會俾你選擇開刀,你再問下。
我今胎唔係hk生,係澳洲,因為已經移民,但我地BB既出世日期都好近,我約左12月21日開刀。

男爵府

我想知係政府開刀傷口有幾大呀 ??

大宅

回覆 11# Jolly333 的文章

瑪嘉烈第一胎開刀
瑪嘉烈第二胎要自己試生

琥珀宮

原帖由 Jolly333 於 09-10-29 19:06 發表

我自己果條10cm

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 Jolly333 於 09-10-29 19:06 發表

我就4吋~

大宅

我都好想知呀, 我第一胎响瑪麗緊急開刀, 而家有左第2胎, 正煩緊, 如果我想開刀, 係咪要去C+, 定係瑪麗會俾我開刀呢....
有冇人知呀....

原帖由 tracyho0000 於 09-10-28 21:38 發表
我係第2胎, 我第一胎係開刀生, 唔知今次會唔會同我開刀生

別墅

回覆 1# tracyho0000 的文章

我真係冇諗過呢樣嘢!!我係30/10(五)去咗威爾斯醫院檢查,個醫生都有問我,因我第一胎係開刀,而第二胎我已預約咗明年4月尾開刀添!!

別墅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我兩胎都係qm開刀。第一胎緊急開刀(05年),第二始(今年8月),我要求開刀。

大宅

真係可以要求?
幾時會問架?第幾次CHECKING?
幾時先知可以在瑪麗開刀?

原帖由 Czerny 於 09-11-2 11:29 發表
我兩胎都係qm開刀。第一胎緊急開刀(05年),第二始(今年8月),我要求開刀。

別墅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

一般情況贊育唔會問妳簡唔簡開刀架!係妳自己要求架。除非妳個胎有問題,佢地會request妳選擇開刀。

我既經驗: 去贊育做檢查時(大約30weeks左右),同e生講因為上胎開刀,所以今胎要求開刀,跟住e生會同妳解釋開刀既唔好處同危險,令妳放棄開刀既選擇 ,但係我好堅定同佢講,我要開刀。跟住每次做檢查都提一提幾時可以book時間開刀(因為會落record)
e生係36-37weeks時,幫我book左38weeks開刀。

p/s 贊育唔會太早幫妳約開刀,通常會係36-37weeks book時間,開刀日期會係38-39weeks。所以妳早少少要求啊(大約27-30weeks)。

原帖由 sslok 於 09-11-2 23:35 發表
真係可以要求?
幾時會問架?第幾次CHECKING?
幾時先知可以在瑪麗開刀?

大宅

謝謝Czerny 答覆,

想問下呢你第一胎咩原因要開刀?
第2胎時用咩理由要求?
請指教, 謝謝!~

我勁想開刀& 想早d有安排..

首頁

尾頁

跳至