論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

老公叫我幫個工人搞張library證,方便佢帶阿仔去時可以借書!但唔知伸請要帶d咩,係咪都係住址証明就得?仲有冇其他o野?另外想知幫佢搞咗張証會唔會令我地有咩麻煩?(因為要用我地地址嘛!)

伯爵府

只要employment contract, 就已在住址證明, 工人要留contact tel number 及出示hkid便可.

你唔駛陪佢去申請都得架.

大宅

Thanks!

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

其實妳哋兩公婆加埋個仔都3張證, 每張證每次借6本書都夠啦!

大宅

原帖由 sweetcouple 於 09-10-29 12:10 發表
好的工人, 多D去LIBRARY睇書/借書, 好過成日SEND埋D無聊SMS啦.......

講得啱!我個印印而家一得閑就上網(用佢自己個電話)!

大宅

原帖由 honeysara 於 09-10-29 13:27 發表
其實妳哋兩公婆加埋個仔都3張證, 每張證每次借6本書都夠啦!

其實小朋友要幾多歲先可以伸請圖書證?

洋房

回覆 1# pakchunmama 的文章

我之前都方便工人姐姐同亞女去 library 方便借書,點知個"工人姐姐"借咗張圖書証俾佢個妹僱主個女用,又冇還書,個"工人姐姐"離開咗我哋屋企已經2年多,上個月小額錢債寄信嚟追佢還錢($1300)及上庭,我已經寄番封信話俾佢哋知佢已經回鄉.冇係我哋度做2年多,唔好再寄嚟...

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

原帖由 pakchunmama 於 09-10-29 20:37 發表

好似好細個已經可以出架啦
你上網check 下, 我果d 都申請左幾年啦
一家4口, 每張借6本, 邊借到甘多呀........

幫工人出圖書証吾係吾好, 但記住佢係用你地址証明, 如果佢走左, 做僱主為自保, 一定要通知圖書館佢已經走左, 如果吾是佢借書吾還, 入你數

禁止訪問

好媽媽勳章

侯爵府

醒目開學勳章

我覺得唔會入僱主數的, 因為明明係用工人名申請, 用佢id 申請的.

咁都要入僱主數, 咁駛mug用佢個名申請呀, 開張叫做附屬圖書証咪得law(若真係要入僱主數). 就唔係獨立申請一張圖書証俾佢啦.

原帖由 CrabPincers 於 09-10-30 09:11 發表

好似好細個已經可以出架啦
你上網check 下, 我果d 都申請左幾年啦
一家4口, 每張借6本, 邊借到甘多呀........

幫工人出圖書証吾係吾好, 但記住佢係用你地址証明, 如果佢走左, 做僱主為自保, 一定要通知圖書館佢已 ...

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

原帖由 happypiano 於 09-10-30 11:04 發表
我覺得唔會入僱主數的, 因為明明係用工人名申請, 用佢id 申請的.

咁都要入僱主數, 咁駛mug用佢個名申請呀, 開張叫做附屬圖書証咪得law(若真係要入僱主數). 就唔係獨立申請一張圖書証俾佢啦.

...

其實我講得意思吾係甘好, 係應該話會有d 麻煩, 例如之前有一個member 都話, 有信去到佢屋企追欠款一樣

正如佢用你屋企地址, 去借左$ 吾還, 追數公司追到去你屋企一樣, 你要出示証明佢走左攪一大餐, 如其係甘, 不如等佢走左時, 盡快自己通知圖書館佢已離職, 吾再用你個地址証明佢張圖書証好過

再講, 我工人, 放假自己去library, 都係坐成日看newspaper, 無借過書返屋企

如果佢真係要借, 平日成日同我女去library, 我亦叫左佢想借想可以搵我女幫佢借, 我覺得甘樣我還易control

伯爵府

原帖由 pakchunmama 於 09-10-29 20:37 發表

有出世紙就可以申請.

我個囝出世2個月就申請左喇.

大宅

多謝咁多媽咪o既意見!我真係冇諗過開張証俾工人真係有機會搞到自己咁麻煩,所以見到你地o既經驗我決定唔同工人整張証嘞!
另外我已經上網CHECK過,原來伸請圖書証係冇年齡限制,所以我早兩日就同個仔去咗整嘞!

首頁

尾頁

跳至