單親天地

跳至

首頁

尾頁

別墅

我女女今年升了小一, 功課多了, 我同女女生活習慣变左, 開頭好辛苦, 9月份教到我死, 打了佢好多次, 大家關係好差, 10月份轉去補習社, 唔理想,11月份自己再試教過, 由各方樓主教路, 好d...

唔好太緊張d功課完成晒未, 佢唔想做由佢, 老師自然責問佢, 佢怕老師好過怕我, 默書測驗盡量温, 佢唔温又由佢, 成績好讚佢, 成績唔好, 平淡一點同佢講, 唔温書就是這樣, 等佢知道兩這結果, 女女現在有改善, 自巳放學先做識做功課, 唔識等我放工回來再做, 現在做功課的時間快左, 希望慢慢同女女順利度過新生活....

單親..又要做野..又要照顧小朋友..真係好辛苦, 希望大家互助互勵, 努力生活...

別墅

原帖由 窮家女 於 09-11-29 17:16 發表
如何教導小朋友沒有爸爸的經驗?每當我幻想到學校教小朋友家庭、爸爸的課題時,我的心加刀割

我同女女講爸爸要同另一個姐姐一起住, 唔會再同我地住, 己後只有媽媽和女女, 不過爸爸有時間會返來看你, 你也可以找爸爸, 自已先不要被開談爸爸的事, 平淡面對去講, 等小朋友在自然中度過, 自已心如刀割, 也要努力平靜, 不過我有時也會同女女講, 媽媽掛住爸爸, 你有冇?大家就開始傾吓心事....

現在多了帶佢同單親家庭小朋友一起玩, 佢都明天到沒有爸爸不是怎樣特別, 我女女比我便叻, 在活動中佢好開心...

不過有時情緒化, 唔開心發脾氣, 已同學校社工講清楚, 我哋現在情况, 等社工在學校留意女女多点, 最近社工話表面正常好開心, 但有一次交談中女女講唔開心的事時, 是笑着講, 社工話有點不正常, 會再留意佢....

希望可以幫助你, 你有意見也可以提点, 大家互相幫忙

首頁

尾頁

跳至