跳至

首頁

尾頁

男爵府

我bb9月尾出世, 差得仲少, 我都想佢做細b. 又留多一年係屋企唔知做乜好, 好似好無聊咁... 不如俾佢返學, 早啲投入社會! :)

男爵府

原帖由 gunsou 於 09-11-4 12:14 發表
我仔仔就快3歲,好快會去interview kg,我覺得同半年前或年頭的佢比較都差非常遠,無論自理力和其他方面,都進步好多,幾個月前o既佢真係好bb,幾個月分別好大,囡囡仲係好細,要觀察耐d,人o地話第二個b會學野快d,如果妹妹真係比哥哥 ...

係呀! 我就係見bb已經識好多嘢, 所以想俾佢做細b. 佢依家都已經識講最少十幾廿個單字,好似見到鐘識指住講clock, 鞋就shoe, 花就花花咁. 顏色都識幾種, 所以留佢係屋企到3, 4歲先返學我覺得好似遲咗啲!

男爵府

原帖由 gunsou 於 09-11-5 22:54 發表
高自理能力(如自己食飯,dry during day...)和情緒控制比認知力叫小朋友返學更有信心,依家見仔仔返學就明白佢介意唔識d乜,因為小朋友好直接,佢會講佢o地會笑其他同學d乜,通常都唔係知識上o既野。我o地仲有成年observe,可以睇 ...

呢啲自我照顧的能力我都好積極train緊! 因為佢仲未識行.. 總算佢想boo時佢會叫ng ng.

n1都係讀唔讀都得架, 不過我會俾佢讀報咗先, 佢真係好唔like定係咩隨時可以stop.

不過我覺得如果俾佢太遲返學, 啲嘢太淺會影響佢學習的態度. 我以前就係由一間好深的幼稚園轉咗去一間好淺的, 跟住就以為自己好叻.........

男爵府

原帖由 gunsou 於 09-11-7 11:40 發表
返nursery(n1)都好嫁,佢o地有modelling又有peer group pressure,會成熟d,不過,就會病多少少,又會學埋其他小朋友d曳野!其實n1同kg(k1-k3)有d唔同,無乜話大仔定細仔。

...

不過好多Nursery都唔收細b呢!

交表都話唔駛, 話唔會考慮8月31日後出世的bb.

首頁

尾頁

跳至