烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

想煲豬肺湯, 但唔識點整個豬肺才會很乾淨, 請問你地識唔識呀? 唔該敎吓我啦! Thanks!!!

大宅

新鮮的豬肺要買連喉管的,買回後將豬肺喉管套上水喉綁實,開大水喉灌水,侍豬肺漲大後將水擠出,來回做多幾次,直至全白連血絲都見唔到為止,然後
燒紅白鑊將豬肺爆乾,就可以用來煲湯.

男爵府

我見豬肉檔有D洗咗嘅豬肺賣, 但買咗唔知點處理, 用咩煲好?

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 liulung 於 09-11-1 17:46 發表
新鮮的豬肺要買連喉管的,買回後將豬肺喉管套上水喉綁實,開大水喉灌水,侍豬肺漲大後將水擠出,來回做多幾次,直至全白連血絲都見唔到為止,然後
燒紅白鑊將豬肺爆乾,就可以用來煲湯. ...

一家3/4口, 煲一個豬肺係咪好似多咗d, 個豬肺好大呀!!!!

伯爵府

原帖由 cy101 於 09-11-1 23:23 發表

一家3/4口, 煲一個豬肺係咪好似多咗d, 個豬肺好大呀!!!!

唔大架! 當你灌完水好似好大個咁, 因為裏面大部份都係水咋! 你白鑊爆完之後, 就會縮細架喇! 仲要加瘦肉落去煲先會更好味, 我一星期會煲一次, 我工人一見到我買豬肺返黎都怕怕, 因為我唔駛豬肉檔幫我洗, 我要工人自己洗返

伯爵府

原帖由 Yan010408 於 09-11-1 23:06 發表
我見豬肉檔有D洗咗嘅豬肺賣, 但買咗唔知點處理, 用咩煲好?

http://www.wretch.cc/blog/acintl2/20595607

子爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

我上次係呢度學架,几好味架

天山雪蓮川貝豬肺湯

材料: 天山雪蓮, 川貝, 南北杏, 玉竹, 百合, 蜜棗 豬肺,瘦肉

做法:

(1)
豬肺洗成白肺, 瘦肉飛水,

(2)
其餘材料用水洗淨備用

(3)
煲內放適量的水,猛火煲至水沸,將全部材料放下,改用中火煲二至三小時,加入適量食鹽調味,即可食用。

療效: 川貝南北杏有潤肺止咳之效,天山雪蓮有驅寒之功,對冷空氣敏感昜患感冒人士,可飲這湯水作為助行。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 acintl 於 09-11-1 23:39 發表

唔大架! 當你灌完水好似好大個咁, 因為裏面大部份都係水咋! 你白鑊爆完之後, 就會縮細架喇! 仲要加瘦肉落去煲先會更好味, 我一星期會煲一次, 我工人一見到我買豬肺返黎都怕怕, 因為我唔駛豬肉檔幫我洗, 我要工人自 ...

係街市見人洗豬肺, 心諗個"湯煲"咪要好大個, 咪點放得哂所有材料!! 同埋要好大空間先夠地方洗個豬肺, 廚房個sink好細!! 等我儲夠勇氣會試下!!

大宅

唔該晒你呀liulung, 我好中意食豬肺架, 點鼓油會好好味架, 但係豬肺始終係內臟, 會唔會好高膽固醇呢?

原帖由 liulung 於 09-11-1 17:46 發表
燒紅白鑊將豬肺爆乾,就可以用來煲湯. ...

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

白鑊爆完得番好少,我一家三口都唔夠食

男爵府

原帖由 teddy3200 於 09-11-2 15:19 發表

請問豬肺要唔要出水架? 如果用白菜唔用菜乾煲湯, 會唔會唔够味呀?

琥珀宮

原帖由 teddy3200 於 09-11-2 15:19 發表

請問豬肺賣几錢, 未買過呀??

子爵府

其實豬肺唔難洗,最緊要個豬肺條喉唔好穿窿!
翻到屋將個豬肺條喉套入水喉縳實,開大水喉等個豬肺慢慢漲大,跟住用支大頭針係咁刺個豬肺,跟住就會有好多血水跟住D窿仔流出嚟,其間唔好閂水喉,等個豬肺自己繳白,跟住先鬆開條喉拆出嚟,切開大大舊,開白鑊爆一陣,直至冇晒水份為止!
(大大舊的豬肺會縮晒水變得好細舊)
個人意見 不喜請插 任插唔嬲  ...

子爵府

原帖由 cy101 於 09-11-2 18:44 發表

請問豬肺賣几錢, 未買過呀??
我呢邊買十蚊一個,大大個

琥珀宮

原帖由 OLDCAKE_MOM 於 09-11-2 21:28 發表
我呢邊買十蚊一個,大大個

嘩, 真係十蚊大大個!!!

子爵府

原帖由 cy101 於 09-11-2 21:49 發表

嘩, 真係十蚊大大個!!!
試過5蚊一個大大個添
水費都要5蚊

男爵府

白鑊爆一陣? 大約幾耐? 上次我自已整, 見爆咗一陣有水出, 就倒咗又再爆, 如是者, 又爆又倒水咗幾次, 攪成20min, 好累

原帖由 OLDCAKE_MOM 於 09-11-2 21:27 發表
其實豬肺唔難洗,最緊要個豬肺條喉唔好穿窿!
翻到屋將個豬肺條喉套入水喉縳實,開大水喉等個豬肺慢慢漲大,跟住用支大頭針係咁刺個豬肺,跟住就會有好多血水跟住D窿仔流出嚟,其間唔好閂水喉,等個豬肺自己繳白,跟住先鬆開條喉拆出 ...

禁止訪問

民房

豬肺洗死人

去酒樓食好過

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至