樓市動向

跳至

首頁
12345...9

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

原帖由 carmenlook 於 09-11-4 11:37 發表
我唔係話差,只係講返點解較平(以何文田計)但以六百幾呎計,那裏算幾實用,同真係好開揚,我之前都想買,機乎比埋票(又係為校網),但最後因為怕唔夠住同想近地鐵放棄咗,而傳統豪宅那邊我又買唔起,最後用差唔多錢買咗另一區 ...

我估你係講美孚
美孚我都去睇過不過真係接受唔到佢既舊
反而廣播道果種舊我又ok喎
都係比左票.最後因為怕太舊住幾年再放有問題都係無買到

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

我諗係睇個賣家急唔急放, 因為我早前睇馬鞍山新港城, 674呎, 內園景, 不過3樓(我覺得太低), 7,8月開價285萬, 到10月已減價至268萬, 由於我們心目中只比250萬, 無諗過業主會再減, 我們沒有跟經紀講, 點知, 最後我們知道呢個單位以248萬賣出了 , 早知我們就試吓還價啦

公爵府

原帖由 ilovematthew 於 09-11-4 20:50 發表
我諗係睇個賣家急唔急放, 因為我早前睇馬鞍山新港城, 674呎, 內園景, 不過3樓(我覺得太低), 7,8月開價285萬, 到10月已減價至268萬, 由於我們心目中只比250萬, 無諗過業主會再減, 我們沒有跟經紀講, 點知, 最後我們知 ...

咁你下次就識啦,學習大膽還價都係買樓的一個好重要的一步。

大宅

純粹投資角度,各位覺得邊區升值潛力最高?

大宅

咁咪要陪佣兼冇咗啲訂
原帖由 NICOLE123 於 09-11-4 12:20 發表

我估你係講美孚
美孚我都去睇過不過真係接受唔到佢既舊
反而廣播道果種舊我又ok喎
都係比左票.最後因為怕太舊住幾年再放有問題都係無買到

伯爵府

原帖由 carmenlook 於 09-11-5 10:40 發表
咁咪要陪佣兼冇咗啲訂

無呀我地放低左票比agent去傾
不過業主出左trip未反
咁我果晚想想下...打電話去同agent講明早去拎番張票

大宅

伯爵府

原帖由 carmenlook 於 09-11-5 10:57 發表
冇辦法,之前住開村屋,啲傢俬大件兼有啲電器用慣咗放棄唔到,洗碗碟機,乾衣機,按摩椅等等,所以要有返咁上下size先放得返啲嘢,如果買新樓要1300呎先得,現在啲樓真係好發水, 而且現在慣咗近地鐵所以 ...

我之前都係住村屋.掉左好多野先搬到去而家果度

大宅

嘩,入咗口肥肉都肯嘔返出來,個agent都算好
原帖由 NICOLE123 於 09-11-5 10:43 發表

無呀我地放低左票比agent去傾
不過業主出左trip未反
咁我果晚想想下...打電話去同agent講明早去拎番張票

大宅

村屋真係實用,但現在住返樓又覺得樓好啲,出入,買嘢,食嘢方便啲,又冇蚊,衛生啲,升值力好d
原帖由 NICOLE123 於 09-11-5 10:59 發表

我之前都係住村屋.掉左好多野先搬到去而家果度

伯爵府

原帖由 carmenlook 於 09-11-5 11:00 發表
嘩,入咗口肥肉都肯嘔返出來,個agent都算好

我緊係做哂大戲先拎得番張票啦

男爵府

其實樓價回軟係不爭的事實.
問心果句, 持樓的人如果而家放左係咪會再買返相同呎數及同等市價的樓? 我唸超過一半人都係寧願沽左再租, 等個價平返D先再買law.

咁個答案好明顯就係好多人都等緊個市價回返D先會再考慮.

而報章有好多都引述返某D地産公司的說法, 樓市的確係回軟緊, 議價空間擴大至3-5%, 今年樓市已經見左頂. 明年樓市會回軟返, 不過跌覆唔會好勁姐.
皆さん、こんにちは......我係居住於日本的C9仔.
閒時鐘意炒下股, 上網shopping.
願望係提早退休唔駛做(即係C6發達)....發夢中.ハハハハ

伯爵府

原帖由 mrsdoh 於 09-11-5 11:27 發表
其實樓價回軟係不爭的事實.
問心果句, 持樓的人如果而家放左係咪會再買返相同呎數及同等市價的樓? 我唸超過一半人都係寧願沽左再租, 等個價平返D先再買law.

咁個答案好明顯就係好多人都等緊個市價回返D先會再考慮.
...

其實如果回果幾個 % 有咩用呢 買賣樓一來一回2%佣,再租樓又要錢 搬上搬落再執下間屋又要錢.
攪咁多野....

男爵府

原帖由 ume 於 09-11-4 11:42 發表

業主唔減就唔好要這間囉。其實因為氣氛唔好,單位無咁多人掙,講價會較易,當然亦有實力好好或相當睇好後市既對主唔多肯減,所以我覺得而家最好睇多d,話唔定會碰上要減磅既炒家或者等錢使既業主,大膽d還價。 ...

我都非常同意睇多D樓先貼市

我跟個AGENT不是咁好,佢好似知我可以比到幾多咁.成日都話個業主收實係咁多.點知到個單位賣咗,同AGENT講個價差好遠.......例如有個單位:AGENT話業主收實要345,但最終响網上睇到既成交價係315

大宅

比左票同唔同簽左約呢?

原帖由 NICOLE123 於 09-11-5 11:09 發表

我緊係做哂大戲先拎得番張票啦

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 Gogojuly 於 2009-11-5 13:49 發表

我跟個AGENT不是咁好,佢好似知我可以比到幾多咁.成日都話個業主收實係咁多.點知到個單位賣咗,同AGENT講個價差好遠.......例如有個單位:AGENT話業主收實要345,但最終响網上睇到 ...

同意!我之前睇過一間,開價360,agent話實收350,點知325就賣出左...

禁止訪問

伯爵府

原帖由 Jackielee 於 09-11-5 14:01 發表
比左票同唔同簽左約呢?

其實呢我簽左張野話如果賣價唔高過幾多 agent可以幫我話事架喇

禁止訪問

公爵府

原帖由 Gogojuly 於 09-11-5 13:49 發表

我跟個AGENT不是咁好,佢好似知我可以比到幾多咁.成日都話個業主收實係咁多.點知到個單位賣咗,同AGENT講個價差好遠.......例如有個單位:AGENT話業主收實要345,但最終响網上睇到 ...

搵多個agent幚你,仲有千其唔好比個agent知你個底價,我以前搵樓學到要耍個agent,佢每次問我budget幾多,我都只係同佢話睇下個盤咩嘢質素先啦,如果質素好就高d,質素唔好就低d,卒之成個搵樓過程中佢不斷搵唔同價錢既樓比我試我底價,對於我來說可以睇多幾間比較下總好過佢知哂我底牌,然後為咗唔比我十五十六而為我善自篩選哂d盤。
講真如果比我知個盤成交咗既價錢比我還既價還要低,我實炒鬼咗個agent搵過個!

首頁
12345...9

尾頁

跳至