母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

我係新手人奶媽媽, 想問吓有關pump出嚟嘅奶.

我發現pump出嚟嘅奶放了入雪櫃一段時間之後, 啲奶會變成兩層, 上面個層應該係後奶, 下面個層係前奶. 但係有成90%係前奶, 而後奶又比較難pump出嚟, 想問吓你地係唔係咁? 有咩辦法可以pump到多啲後奶出嚟? 我個bb依家一個月大, 遲啲會唔會容易啲pump後奶, 因我怕BB只係食前奶食得唔夠飽.

大宅

好媽媽勳章

請收pm

帖由 jammylau 於 09-11-3 04:44 PM 發表
我係新手人奶媽媽, 想問吓有關pump出嚟嘅奶.

我發現pump出嚟嘅奶放了入雪櫃一段時間之後, 啲奶會變成兩層, 上面個層應該係後奶, 下面個層係前奶. 但係有成90%係前奶, 而後奶又比較難pump出嚟, 想問吓你地係唔係咁 ...

別墅

初初啲奶係會希啲,因為bb腸胃都未發育得咁好,之後就會越黎越杰架喇
想後奶多啲,可以引發多一次奶陣,用手ji會易啲
我就用食指响個乳頭轉幾下,再ji幾下,有時要反覆幾次,jiji下會突然好多奶柱同埋另一邊會漏奶,試下

大宅

畀面勳章

原帖由 gigeelampqQ 於 09-11-3 17:59 發表
初初啲奶係會希啲,因為bb腸胃都未發育得咁好,之後就會越黎越杰架喇
想後奶多啲,可以引發多一次奶陣,用手ji會易啲
我就用食指响個乳頭轉幾下,再ji幾下,有時要反覆幾次,jiji下會突然好多奶柱同埋另一邊會漏奶,試下:yum ...

我個B依家一個月大, 係唔係重係希啲?
等我又試吓你個方法先.

男爵府

系ar, 前奶會希d,水份多d, 後奶會較濃
但都系bb需要的, bb依家先得1個月大,
每餐喂bb都only喂1邊乳房不要2邊喂咁bb就唔會吸收太多前奶
仲有當你喂1邊乳房時另一邊會不斷有奶噴出, 你可用奶泵泵出乳汁, 會好容易泵出ga,儲起d奶留番比bb食, 又可以令d奶汁多d, 我之前都系咁, 如你要返工就要儲定d奶ga la, 我之前就系咁, 返工前喂飽bb,lunch泵一次大約有200ml度2邊(放系冰格,返屋企就即時放系下格), 放工即刻埋身喂1邊, 另1邊就用手泵泵出, 當bb食飽了, 其實2邊都未清, 就泵完1邊, 再會泵埋bb食浄個邊, d奶量仲多過lunch時泵的,有220-240ml咁多ga, 咁己足夠bb系我返工時的食糧.
希望對你有用la
原帖由 jammylau 於 09-11-3 19:43 發表

我個B依家一個月大, 係唔係重係希啲?
等我又試吓你個方法先.

大宅

畀面勳章

Thank you.
我都係一邊食, 一邊泵, 最初好快, 不過大槪得50ML, 之後想泵都泵唔出.

支奶放響雪櫃一日之後, 成支變咗半透明, 得最頂少少係全白色.

係唔係泵唔出要用手揸?

原帖由 jessiechengkw 於 09-11-4 00:12 發表
系ar, 前奶會希d,水份多d, 後奶會較濃
但都系bb需要的, bb依家先得1個月大,
每餐喂bb都only喂1邊乳房不要2邊喂咁bb就唔會吸收太多前奶
仲有當你喂1邊乳房時另一邊會不斷有奶噴出, 你可用奶泵泵出乳汁, 會好容易泵出g ...

男爵府

咁我就冇用手揸
我就鐘意用手泵來泵,
人奶雪涷了系咁ga por,
你坐熱o左之後, 輕輕搖一搖佢就冇問題ga la
仲有坐熱o左的人奶唔可番雪ga por
原帖由 jammylau 於 09-11-4 13:58 發表
Thank you.
我都係一邊食, 一邊泵, 最初好快, 不過大槪得50ML, 之後想泵都泵唔出.

支奶放響雪櫃一日之後, 成支變咗半透明, 得最頂少少係全白色.

係唔係泵唔出要用手揸?

...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊