自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

原帖由 粟米豆 於 09-11-3 06:45 發表
如果駁咁都算係一科...咁我個仔一定係超資優囉

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

希望佢5系! 正常得啦!

男爵府

原帖由 susi1024169 於 09-11-3 21:27 發表
不如話好多家長都想將正常兒童訓練成資優級數既兒童自欺欺人.......

我自己果個一定唔係資優,亦都唔想係,資優有好有唔好,好既就讀書好叻,唔使家長擔心,但有d覺得自己比其他人叻就索性唔讀,上堂唔聽書掛住玩,老師又 ...

十分同意. 我家姐咪係呢種家長lor. 以前佢時常話佢個大仔好大機會係資優, 話好多人都讚佢叻, 又醒, 吸收能力強, 轉數又快等等... 經常攞佢個仔同我個女比較 (因為大家年紀差唔多), 問我:你個女識唔識呢樣, 識唔識果樣? 我漫不經心答佢: 我女好早已經識晒啦, 不過我就唔覺有咩咁叻wor. 佢聽到好唔開心.

又時常打電話俾我: 我同事話我個仔坐唔定, 佢應該係資優, 我都覺得係, 我係咪應該帶佢check? 係咪要幫佢轉另一間學校? (其實我覺得佢個仔幾古惑, 幾頑皮果種)

前年, 佢最終帶佢係政府都check 左 (因為佢係學校係問題學生, 令老師好頭痛, 轉介見心理醫生), 醫生話佢唔係, 只係頗頑皮, eq低及脾氣差. 我家姐唔信個報告, 仍然覺得個仔係資優, 於是係出面再check 一次, 結果都係一樣, 正常人一個.

唉, 依家佢又話老師讚佢個細仔聰明, 醒目, 佢又想帶個細仔去check啦. 但係我就只覺得佢個細仔係狡辯叻果種人.

珍珠宮

2024年龍年勳章

yes..有d家長成日形住自己小朋友係資優架..

原帖由 jj7723 於 09-11-3 23:01 發表

十分同意. 我家姐咪係呢種家長lor. 以前佢時常話佢個大仔好大機會係資優, 話好多人都讚佢叻, 又醒, 吸收能力強, 轉數又快等等... 經常攞佢個仔同我個女比較 (因為大家年紀差唔多), 問我:你個女識唔識呢樣, 識唔 ...

翡翠宮

畀面勳章

其實好多資優兒童都有情緒問題,都唔明點解咁多家長咁想自己子女係資優!

男爵府

原帖由 小ice 於 09-11-3 23:20 發表
yes..有d家長成日形住自己小朋友係資優架..

係,有d家長誤解醒目精靈但成績不好的就是資優。

珍珠宮

我個仔番緊N1,老師同我講佢好大機會係資優, 因為佢可以講好多連大人都出乎意料同埋記性同吸收能力好強, 但係我又唔覺得要做咩去TEST~順其自然最緊要, 如果真係資優佢上小學中學自然可以發揮到出黎~

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

係咪資優真係咁重要咩?

伯爵府

牛年勳章

聰明的小朋友,又係幾可愛0既!

我朋友一對仔女都幾叻架!
唔駛特別補習和勞氣,成績由細到大都係頭五名內(地區band 1 中小學),我覺得咁都唔錯啦!唔駛去到資優囉!

翡翠宮

原帖由 jaycee_mami 於 09-11-3 20:58 發表

講得好!

我奶奶有兩個小朋友, 1個會考9A, 1個劍橋畢業, 相信是資優之人.

但奶奶只係小學畢業, 日日為口奔馳乜都無教過.....所以我很同意你所講, 唔駛用乜教材, 如果係叻, 日常返學甚至自學已經吸收到. ...
咁你老公係邊個?

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

似乎好多人都忘記左除左學歷知識重要之外,一個人既品德行為,言行舉止都一樣重要!我情願我個女唔係咩資優兒童,而係一個懂事,有禮既小朋友!

禁止訪問

珍珠宮

原帖由 粟米豆 於 09-11-3 19:45 發表
如果駁咀都算係一科...咁我個仔一定係超資優囉

咁我囡都遺傳左我呢方面o既天份 wor :-(
我地都係天生駁咀怪
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

我囡係做戲方面十分出色, 一分鐘可以變幾次臉,

大宅

好媽媽勳章

我兩個女唔係資優生, 亦唔希望係...只要佢地平平淡淡同快樂地成長, 就高興喇!

大宅

平時教女都教到.....嘔晒血,發晒癲.

如果check 完佢係資優,我諗我會對佢更加有要求......無謂令自己癲上加癲

所以唔會check.

什麼資優,開啟左右腦....都只係一個名銜, 比多d心機,時間教好過啦.

子爵府

原帖由 susi1024169 於 09-11-3 21:27 發表
不如話好多家長都想將正常兒童訓練成資優級數既兒童自欺欺人.......

我自己果個一定唔係資優,亦都唔想係,資優有好有唔好,好既就讀書好叻,唔使家長擔心,但有d覺得自己比其他人叻就索性唔讀,上堂唔聽書掛住玩,老師又 ...

好有同感

所以有"假資優"呢樣野囉...

禁止訪問

子爵府

原帖由 EVA222 於 09-11-4 10:49 發表

同假豪宅一樣道理,最緊要用家開心.

水晶宮

我個女肯定唔會係資優, 經常仲10下10下, 佢過埋年就10 yrs, 都唔知點解仲係好bb, 好痴身, 連個樣都仲好b 下, 都唔知幾時開竅.....

首頁

尾頁

跳至