自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

baby face
原帖由 Kittymummy 於 09-11-4 11:02 發表
我個女肯定唔會係資優, 經常仲10下10下, 佢過埋年就10 yrs, 都唔知點解仲係好bb, 好痴身, 連個樣都仲好b 下, 都唔知幾時開竅.....

男爵府

我有一個friend係資優, 今年4x歲, 我識了十多年, 當年佢同我講, 佢亞媽同佢細個係政府check過, iq 好高, 以前點check就唔知. 我以前都唔知mud野係資優....

後其我發覺佢好聰明, 但樣樣算到好盡, 人地想5到既野, 佢都察覺到. 佢話佢細個唔鐘意上堂, 好悶. 後其識左男仔, 就無讀書( 中三四)

e+佢做d sale 工作, 因得把口, 搵到吓$, 但始終有mud 學識,又無mud 朋友 (算到盡).

我見到topic 後, 只係想起一個朋友, 無特別想表達.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 catcatmom 於 09-11-4 11:13 發表
我有一個friend係資優, 今年4x歲, 我識了十多年, 當年佢同我講, 佢亞媽同佢細個係政府check過, iq 好高, 以前點check就唔知. 我以前都唔知mud野係資優....

後其我發覺佢好聰明, 但樣樣算到好盡, 人地想5到既野, 佢都察覺到. 佢話佢細個唔鐘意上堂, 好悶. 後其識左男仔, 就無讀書( 中三四)

e+佢做d sale 工作, 因得把口, 到吓$, 但始終有mud 學識,又無mud 朋友 (算到盡).

我見到topic 後, 只係想起一個朋友, 無特別想表達.

唔知你地有冇睇過 一個特輯 (not remember RTHK / TVB) 講資優, 有個男仔細時唔 like 上堂, 覺得好淺, 同學又唔醒, 跟住佢常常都掛住玩, 雖然冇咩讀書, 不過學業一直都OK, 以為佢努力就會追得上. 到 F3/4 時, 成績一落千丈, 想發力, 但已追唔上, 又發覺原來佢與同學已有段距離了.... 更冇心機讀書...

水晶宮

好多人都係咁講, 連補習社都話佢個樣仲好b, 笑果時仲好有童真, 無依家既9 yrs 小朋友個樣咁老積.

原帖由 wingogo 於 09-11-4 11:10 發表
baby face

侯爵府

畀面勳章 大廚勳章

冇諗過呢個問題,
唔會諗。

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

記得之前有BK媽咪話: 資優=知憂 (講得又幾啱)
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

大宅

小朋友資唔資優, 似乎滿足個父母虛榮心多d. 可以係朋友面前哂自己小朋友有幾叻. 實質資優係咪對個小朋友係好事呢. 果d父母唔會理.

公爵府

我個囡中晒呢2樣
原帖由 babymuimui 於 09-11-3 22:20 發表
我個女玩就資優
原帖由 粟米豆 於 09-11-3 19:45 發表
如果駁咀都算係一科...咁我個仔一定係超資優囉

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

講起資優~我都教過唔少非常聰明的學生~但有一個印象幾深~
呢個學生係男仔~好叻~好成熟~總之你同佢講野你唔會覺得佢係細路~我亦未見佢玩過~或者扭計~成日都好正經~當時佢三年級~但佢連中學既數學都識做(自學~佢好好學)~佢阿媽其實都唔係好迫佢讀書果D~成日話佢盡左力就得喇..但佢比好大壓力自己~我好深刻記得一次~呢個小朋友因為測驗攞唔到滿分~錯左一題~佢攞卷時亦異當平靜~一直都無野..一路到放學~行左出去~突然喊出黎~
我覺得個小朋友咁做人真係好唔開心~一D童年都冇...

公爵府

so poor boy
做小朋友應該係開心無壓力咁過
原帖由 seaman1982 於 09-11-4 12:05 發表
但佢比好大壓力自己~我好深刻記得一次~呢個小朋友因為測驗攞唔到滿分~錯左一題~佢攞卷時亦異當平靜~一直都無野..一路到放學~行左出去~突然喊出黎~
我覺得個小朋友咁做人真係好唔開心~一D童年都冇...

子爵府

我唔想個女資優,做個普通人

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

我困擾過.. 不過小朋友太細喇, c6唔贊成做任何testing
咁睇返d資優有好多問題嘅..
諗諗吓.. 都係唔好喇! 小聰明加健康就算!

禁止訪問

男爵府

回覆 49# seaman1982 的文章

delete

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Being a bit smarter than other kids is different from being 資優.

Most genuine 資優兒童 are problematic kids. The reason being that they find normal school curriculum too unchallenging. And their peers are usually still to "childish" to understand them. On the other hand, their other skills, eg language skills, inter-personal skills are still in par with their peers. These kids would definitely be identified by the school.

資優兒童 do not necessarily have good grades at school. Even worse, the quality of being 資優 is in fact not positive and would seldom do a person good beyond primary school.

At hight school or university, a person also need to have a lot of other qualities, eg being diligent and persevere etc; and last and most importantly, have really good language skills. Imagine a person being really gifted but not able to express himself in spoken or writen words.

As such, a 9A student or Cambridge graduate is probably not exactly 資優. These people are usually hard working and smart; and these qualities are actually more treasured than being gifted.

Not up to the parent to "suspect" or "hope" whether her kid is 資優.

Things are being twisted nowadays. Talk to parents with genuinely gifted kids and almost all of them would say that they have really hard time raising their kids.

Going for a valid test is much more than getting a certificate or something that proves your child is bright. Kids are sent to the tests because gifted kids have to be identified so that the right help is provided from home and school.

男爵府

好認同你咁講....

原帖由 purplechili 於 09-11-4 01:14 發表
似乎好多人都忘記左除左學歷知識重要之外,一個人既品德行為,言行舉止都一樣重要!我情願我個女唔係咩資優兒童,而係一個懂事,有禮既小朋友! ...

男爵府

我女都係資優 ~ 食資優 :lol

伯爵府

我女同你個女係一樣的 , 仲要多一樣, 懶資優 ~~ 哈哈

原帖由 o狂人o 於 09-11-4 13:51 發表
我女都係資優 ~ 食資優 :lol

伯爵府

其實係又點呢? 唔通CHECK到係就用呢個做借口, 讓佢係行為品行上可以放肆?

其實資唔資優, 只要父母用心去裁培,讓佢發展所長, 做個有品德的人已經足夠啦!

男爵府

我個女都可能係資優, 因為D老師打親電話黎就話, 你個女好聰明架, 係叻女...跟住就投訴佢上堂唔尊心, 個個都話佢就係叻, 好容易吸收, 所以成日覺悶係庶攪攪震, 但佢成績又keep倒, 真吹脹, 不過我唔會帶佢check, 我地覺得佢有個快樂既童年, 開心成長就足夠, 花時間係佢既品行重要D...比佢知自己係資優怕佢懶叻仲衰:lol :lol

首頁

尾頁

跳至