嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB剛滿月
BB重3.44KG
每天七至八次奶 每次三安半左右 最多四安
飲奶量係咪少呢?
點樣幫BB加奶呢?

別墅

回覆 1# ksorange 的文章

都唔算少的啦,我BB她40日先開始飲4安,現在68日就開始飲5安啦

大宅

我想問下
如果開3安半水 加奶粉後變4安
噤係當飲左三安半定係4安

原帖由 區子晴 於 09-11-4 18:11 發表
都唔算少的啦,我BB她40日先開始飲4安,現在68日就開始飲5安啦

珍珠宮

2018復活節勳章

原帖由 ksorange 於 09-11-4 18:33 發表
我想問下
如果開3安半水 加奶粉後變4安
噤係當飲左三安半定係4安

3安半 la.....!!

民房

我亞女一個月時, 都係飲3-4安, 佢体重有增加, 健康院姑娘都話OK.
差一多個半月, 見佢飲哂4安, 就半安半安咁加比佢, 依家開5安比佢, 不過唔係次次飲得哂

別墅

我女女飲人奶..岩岩兩個月..飲2安都飲唔到..><

伯爵府

my twins 6 month now, still drink 120ml!!!! because they don't like drink milk..

大宅

BB 終於飲四安奶
不過最後個一安餵得辛苦D
但係每次餵奶要成45分鐘 係咪太耐呢
因為中途要換片整醒佢
有冇辦法令bb食快d呢

大宅

原帖由 ksorange 於 09-11-8 13:02 發表
BB 終於飲四安奶
因為中途要換片整醒佢
有冇辦法令bb食快d呢
bb食一半奶時,你應該幫 bb掃風,bb食得慢也因為肚有風頂住左,你掃完風再餵佢,一定食得快D

bb女~10月12日出左世喇 ^^體重 7.4磅
天鈴 6 個月大 ~ 重 8.25 kg
天鈴一歲大 ~ 重 9.97 kg
天鈴歲半大 ~ 重 11.8 kg
天鈴5歲大了~ 重 46磅 ! 將會升小一了

大宅

45分鐘一餐都唔算好耐,不過,剛滿月,四安一餐好似多佐少少喎,一日幾多餐?
換片整醒佢咪好倫盡?有無試過"了"兩仔、耳仔、頸仔、掃風等等?因為換片要比佢訓低,怕換得耐訓得耐佢會嘔奶
剛滿月bb,真係無得急架,佢個胃仔細,奶咀又細,佢又要慢慢學飲奶吞落肚,真係急唔來的

原帖由 ksorange 於 09-11-8 13:02 發表
BB 終於飲四安奶
因為中途要換片整醒佢
有冇辦法令bb食快d呢

大宅

現在一日七餐 三個半鐘頭一餐
每次四至四安半一餐

係咪應該一日六餐 四個鐘頭一餐呢
BB係十月九日出世

原帖由 CatEgg 於 09-11-11 01:45 發表
45分鐘一餐都唔算好耐,不過,剛滿月,四安一餐好似多佐少少喎,一日幾多餐?
換片整醒佢咪好倫盡?有無試過"了"兩仔、耳仔、頸仔、掃風等等?因為換片要比佢訓低,怕換得耐訓得耐佢會嘔奶
剛滿月bb,真係無得急架,佢個胃仔細 ...

大宅

好媽媽勳章

我睇醫院單張係有大約的公式架...

BB體重每1KG=1安,按BB體重調整...當然又係果句每個BB的需要都不同的....有啲大食..有啲細食啦~~~

我個仔31/10出世,有3.66KG..而家食4安到啦....大約四個鍾一次...都OK啦~~

大宅

明天返健康院覆診
上個星期二就重3.44KG
我估明天應該重3.8KG左右
等我今日試下四個鐘一次睇下BB會唔會食得好D
等佢餓D 食得好D

原帖由 openleung 於 09-11-11 12:12 發表
我睇醫院單張係有大約的公式架...

BB體重每1KG=1安,按BB體重調整...當然又係果句每個BB的需要都不同的....有啲大食..有啲細食啦~~~

我個仔31/10出世,有3.66KG..而家食4安到啦....大約四個鍾一次...都OK啦~~ ...

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

我個月10月5日出世,出世6.6磅,33日大時9.7磅。要開6安比佢食到尾至夠飽,不過又係食得慢,快ge半個鐘,慢ge1個鐘。3~4個鐘一餐。
如果佢餐後痾kk ge話,就會快肚餓,3個鐘就扭食,同埋餐後唔肯訓。
食飽左佢就肯訓覺。

大宅

哇你個bb好食得
我細妹個bb 成四個月先六安奶

兒科專科醫生吳國強表示,初生嬰兒在首3個月內,體重應每日增加0.03公斤,即每月增磅1公斤

你bb重多左好多呀!

原帖由 mupooh 於 09-11-11 15:18 發表
我個月10月5日出世,出世6.6磅,33日大時9.7磅。要開6安比佢食到尾至夠飽,不過又係食得慢,快ge半個鐘,慢ge1個鐘。3~4個鐘一餐。
如果佢餐後痾kk ge話,就會快肚餓,3個鐘就扭食,同埋餐後唔肯訓。
食飽左佢就肯訓覺。 ...

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

原帖由 ksorange 於 09-11-11 15:50 發表
哇你個bb好食得
我細妹個bb 成四個月先六安奶

兒科專科醫生吳國強表示,初生嬰兒在首3個月內,體重應每日增加0.03公斤,即每月增磅1公斤

你bb重多左好多呀!

...

佢一飲少d就鬼哂咁嘈,又唔訓,抱一陣放低左又扭,比佢去唔同位置訓又扭,好難得佢合埋眼訓,唔駛3個字又扭......早排試過一日內有幾餐比4~5安佢飲,等佢少食多餐,但都唔掂,未食飽就不停扭,要食飽左至肯訓。
飲飽左除左有風頂住同扭眼訓外,佢都會好平靜訓返兩~3個鐘,間中醒喊一兩聲又訓返。
滿月時返健康院問姑娘,話食咁多怕唔怕,姑娘話有需要至食咁多..........不過last都講左句,叫我唔好比咁多佢食.....

首頁

尾頁

跳至