跳至

首頁

尾頁

大宅

大家諗住比BB足兩歲就入學, 還是得9月呢?
而家兩個學位都有, 我十五十六, 大家有咩意見呢?

大宅

如果要插班我都覺得唔好
但係咁岩收佢個間幼兒園2月先開n班, 所以可以話係新開學
因為1月bb是大仔, 而家係屋企仲可以, 我擔心到2歲-2歲7個月這段時間係屋企會好悶
不過咁細個返學又好似好慘咁

大宅

HIHI我記得我地小朋友一齊上過PG架~~
插班好似我識朋友仔, 可能我自己做開青少年工作, 所以代入左係仔仔身上, haha, 你知啦好難埋到熟左的朋友仔圈子!
我而仔仔都成日話要返學, 因為我地成日帶佢去open-day佢都玩得好開心, 我都想帶佢返主日學, 不過我教會要3歲先返得主日學, 所以佢都無咩機會認識朋友仔!

係呢你囡囡會入那一間啊? 咁快可以比佢入學~~

原帖由 陳家大少奶 於 09-11-5 21:48 發表

Hi,Hi, 我囡囡都係1月22日出世果個呢!

請問插班有乜野潛在問題呢?

我囡囡會 Jan 4/10 返 N1 插,佢現在每日經過樓下幼兒園已很想入去玩,這五個星期日開始帶佢返幼兒主日學,佢又適應得很好,不單全無喊過,仲好投入參與,我 ...

大宅

其實我心儀都是另一間, 不過個個間要2月先知收唔收, 所以一諗到9月可能會轉校又唔想入學住, 因為唔想小朋友適應多一次~~

原帖由 Pertra 於 09-11-5 22:45 發表
我會給仔仔二月插班,不過是心儀的,讀住先,九月會入好的,此外這校巳有幾位插班生,一齊上堂,小班制,老師前天和我講,放心得多。說真上 playgroup一個月都二、三千,如獨立些去正式上課。

...

大宅

我想返學同返PG不同, 因為學校有固定老師和同學同埋有晒課堂節奏, 要變真的不太好!

我都因為這個原因決定比仔仔9月先返學, 因為係屋企有人照顧, 返遲半年都唔會有咩影響, 我朋友是做幼師的, 她認為有可能半年就轉校, 都不太建議返住, 我諗住最多等到3月心儀都唔收先考慮插班!

首頁

尾頁

跳至