婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

等待驗證會員

原帖由 chikkee 於 09-11-10 18:39 發表

我無特別鎖門,不過講明入房餵奶(我打側訓餵奶),99都要入房,我特登遮高D,佢竟然想拉開黎睇,我問佢做咩,佢話佢想睇下,我好大聲咁話唔好,佢先無癮地走出房 ...

妳奶奶變態架??????

俾我,我會叫"非禮呀"兼報警....

大宅

想喊傢,不過叫自已唔好為咗呢D人傷身,因為聽人講坐月唔好喊傢,事原係99,係我生之前已經話咗有工人照顧我同BB,叫佢唔駛嚟幫手,無咩嘢幫傢咋,想幫我就比我休息,(其實生完主要有人幫我睇住亞B,有覺好訓就得傢啦) ,成日口口聲聲話要嚟幫我,其實想睇亞B咋,講真亞B 咁細,除咗食奶先會醒,多數都係訓傢啦,又有咩好睇呢?唔該你唔好阻住我同亞B 訓覺啦,死都要一意孤行,頭一星期日日過嚟,初時以為佢山長水遠,只會嚟2-3日就唔會嚟,點知直到第5日,我就忍唔住,同老公講,唔該叫你亞媽唔駛咁勤力日日過嚟,出長水又遠,會好辛苦,之後老公答我:亞媽開心唔會辛苦傢,你有得佢啦,之後我先忍唔住講,你知唔知佢日日係度,我根本就訓唔到覺,佢唔係度由自可,佢係度我驚佢整親亞B,所以佢一係度,我就訓唔著,成日走出去睇下亞B,你知啦,初生嬰兒,仲要初為人父母,梗係好多嘢緊張同擔心傢啦,佢仲要係度攪攪震,因為我見過佢嚟親,都同工人淨餵奶,又唔識餵,成日托都個奶樽好高,壓住亞B個鼻,比你會唔會有佢呀?
我都同奶奶講過傢啦,唔好托咁高呀,亞B飲唔到傢,
但係佢慢慢托下托下又壓住亞B 個鼻,咁你教極都係唔識,
你就唔好掂啦,又要淨住哂,你估玩咩,聽我老公講,奶奶以前係無餵過奶粉傢,我老公只係飲人奶,所以佢係唔識用奶樽傢,咁我同老公講咗之後,老公就話,咁亞媽一心諗住幫你啫,
唔通開口叫人唔好嚟咩,之後我話,咁依傢你係咪要為咗你亞媽開心而唔駛理我坐好個月呀!仲要激我!!!
佢就話,佢要嚟,我都無辦法,我話下佢唔好咁餵亞B啦,
我話,最重要係我同亞B都需要訓覺休息,總之佢係度我就訓唔到,之後佢用好婉轉說話叫佢唔駛成日上嚟,唔想佢老人家咁貧"博",佢亞媽又唔識聽,唔辛苦,得傢啦,你地唔駛擔心我傢啦,比佢激死,之後我咪忍唔住比說話佢聽囉,
有一日佢問我,亞B 幾時要去健康院,我就話,原本約咗今日,
但係你嚟咗,出唔到去,所以要再BOOK過,今次佢又識聽喎,
果晚走咗之後,就打比我老公,問你老婆係咪唔鐘意我嚟,
佢話如果係,你唔怕講,我唔想令到你難做,(係度扮偉大,其實係擺我上枱),之後我老公例牌講:唔係,點會呢?只不過老婆話你係度,訓唔到覺,因為有人來訓覺係無禮貌,佢就話,
我嚟叫你老婆訓覺休息得傢啦,唔駛招呼佢喎,
咁老公收線後咪好話我係咪講咗d咩說話,攪到亞媽咁講嘢,
我照事實講比佢聽,原本真係約咗亞b 返健康院,佢問起我先講話因為佢嚟咗,所以無去到,有咩問題呀,我講事實咋喎,
佢就一尾話,係咪態度好差咁同佢亞媽講嘢等等....
那刻,我真係想喊(但忍住),從頭到尾,我先係受害者,老公無以我健康為先,個死人奶奶仲攪到好似我蝦佢咁,同老公報串,之後仲令到我唔客氣,我同老公講,總之我明日開始唔要見到佢呀,佢再上嚟,我就會唔客氣對佢,我唔理,唔彩,唔應,你亞媽,仲抱埋亞b 入房(因為我覺得你亞媽係度,亞b 會有危險),睇下佢知唔知衰,仲嚟呀拿,之後我老公唔知用咩方法,奶奶無嚟啦,半個月先嚟一次.
呢d咁嘅人,唔識為人設想,佢咁勤力上嚟,唔係真係為我傢,只係為見亞b,同做比我老公睇傢咋!正仆街嚟!

子爵府

原帖由 beepaul2007 於 09-11-11 16:07 發表
亞B 幾時要去健康院,我就話,原本約咗今日,
但係你嚟咗,出唔到去,所以要再BOOK過
,.....

你好勁呀. 據理力爭.

男爵府

畀面勳章

大家講開喊, 我諗我呢几年真的喊過無數次~~
以下係喊到我收唔聲或者喊到疲倦訓左~~
個案一:
我陀第一個b時, 我99係我生之前兩個月問我個b預産期几時, 答左佢邊日, 就生前三個星期打電話比我老公, 話佢係阿b出世個日去旅行, 我當時聽到第一句問我老公, 你媽係米唔鐘意個孫, 係你一早出聲, 我情願落左佢都唔生~~,
就係咁我同我老公炒大鑊, 自己喪喊, 喊到自己訓左

個案二:
到b滿月, 開開心心兩家人食餐滿月飯, 我媽見到我99望住佢抱b, 米話bb去mama度呀下, 點知我奶奶居然係我媽同我面前講話佢手油唔抱, 當然我媽都心up到爆~~

個案三:
買野比我個女好似皇恩浩蕩咁, 係差一句多謝太后咁上下

個案四:
到陀第二個b, 佢居然大時大節話唔做飯, 全食魚生刺身, 大b返去無啖好食

個案五:
細b出左世拉, 有次返我99度食飯, 我99居然又講個案二個番話, 我真的想剷佢一句你咩意思, 呢兩個都係你個孫, 點解你要咁對佢

而家話返去做節或甚麼都好, 回來一定喊到八彩, 佢對我d衰野, 真的數不完~~~

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

當然有喊啦~種成日tim呀~
未生之前同99都無咩野嫁~但一生完之後就......
第一日出院番屋企~bb唔習慣~成晚係咁嚇~個99就走入黎我房抱起bb~bb都種係咁喊~佢就話bb肚餓~我話佢食到好飽嫁啦~之後我咪話餵多次啦~bb都唔很食~佢就一句打過黎話:你有無奶嫁?你有奶未呀?係咁話我無奶我咪喊lo~c6種要話佢呀媽都唔係話你~係咁幫住佢呀媽講野~咁算啦~坐月一d菜都唔比我食~挍到我成5~6日無得痾~咪走去睇e生~佢種好似覺得我作大咁~因為我餵人奶~所以成日都唔開房門佢就次次入完黎唔幫我"山"門~大佬呀~你成屋都男人~佢有我銷匙朝朝早就自已開我房門~咁岩個個時間我又餵緊bb~有次種唔話比我知比d酒我飲~好彩我老公同我講~我織刻唔飲~如果唔係都唔知點算啦~有時真係嬲嬲地好想罵鬼佢~但又唔得~唔只呢d~種有好多好多野~成日挍到我好唔開心成日喊~但老公次次都幫住佢呀媽

大宅

我坐月個陣都有喊架,
出院個日我99同老公黎接我,
之後99同d姑娘講話我唔識幫bb著衫,
所以要入病房幫我手,
但係我又點會唔識喎,佢都低能架,
最後當然係我自己幫bb著啦,
之後出到病房佢又話我抱到個bb好辛苦,
一手就搶左去抱~~~
咁我餵人奶架嗎,
夜晚bb一喊,
佢就起身抱起阿b,
但係佢有奶俾bb食咩???
咪又係要我黎,
我餵奶個陣佢就坐係到等,
餵完又一手搶走阿b,
話"你去訓啦,我幫佢換片得架啦",
個陣我真係覺得我只係一個餵奶工具囉,
好彩我c6同我99講話俾我自己攪返,
佢先好唔願意咁俾返阿仔我~~~
我覺得個陣我係有抑鬱症,
成日都會喊,
不過我自己湊返阿b之後就無 lu~~

民房

我依家坐緊月都比99整到喊過無數次啦....
日日強迫我飲d幾十度既酒,我次次一飲完唔洗十分鍾即刻暈陀陀+想嘔+大教訓!!大佬呀...我仲要湊bb架,我醉左係咪你湊先?
日日強迫我食薑醋,姑娘都叫我唔好咁快食,99就係都要我食!!
我係人奶媽,有時候想食多條菜都比佢鬧到上天花板,又話會食到bb肚屙...
最離譜既係...佢日日都想繩綁住我呀b d手手腳腳,每次我見到都心痛,幫呀b解綁,就比99鬧我........唉.......

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我無話佢老馮WO~~ 係我未生BB之前佢就成日叫我生,係佢自己話會幫手湊,又話會請工人等我可以返工又剩~~佢得我老公一個仔,當然仲有個女,我姑仔啦~咁我老公話佢都話請工人幫手,都可以早D生,先決定提早生咋~結果我依家係FULLTIME MAMA,即係佢當佢咩都無講過囉,OK~~我都算喇,我坐緊月都已經係自己一個湊BB啦,佢咩都無幫過我,佢話佢都唔識湊~OK,我咪自己問下人問下阿媽點湊囉,你可能話湊仔去街係唔得,但係我姑仔同我之前幾日已經問左佢O唔OK,佢話得,到我地話出去喇,佢又話唔得~~如果咁都係我問題我無野好講囉~你鐘意話我99陰公~你高興啦,,,
原帖由 PizzaFace 於 09-11-10 23:16 發表

嘩,人地唔幫妳睇BB妳就話"人地想妳有抑鬱至安樂",妳真係....

老馮架? 做妳奶奶真陰公... ...

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

算啦~~我果日本來都係諗住介紹個男仔比我姑仔識佢25歲女都未拍過拖,佢唔想佢阿媽知,因為佢驚我99返黎會勁煩佢,問佢勁多野,點知....本來都夠一肚氣~依家仲衰多兩錢

大宅

睇到咁多人比99攪喊過,結論~~咩都唔好比99參與,
因為佢地成日自以為是,攪攪震,越幫越忙,有時真係唔知佢係想我地好,定係想我地死,成日叫d新抱生完飲酒,唔食菜等...正一白痴.
我就覺得自已要鍚自已,唔飲得嘅,打死都唔好飲,點止,仲要空番佢添呀,"你係咪想我死呀",睇佢咩反應!!
唔應該比佢迫你飲或食.....
因為結果只會自已承受,第時身體差,無得生,佢又會怪罪於你傢啦.
我一向都係唔鐘意就會表態,所以我生完,99都會好客氣咁問我,呢d你食唔食得傢,果d你食唔食得傢,但就話我唔駛介得咁清,又話食少少薑同醋都唔緊要,我就話你想我傷口發炎呀.佢就唔敢再亂叫我食嘢.

大宅

生完第2日仲系醫院就挨整喊 現在坐緊月仲日日挨她整喊 因為她日日叫我洗尼樣洗個樣 要煮比距個仔吃 見我無煮就吵我 大佬 我坐緊月架,, 賤格啊

大宅

我奶奶都係咁。我唔記得第三定第四日了,佢就自己走左去玩,剩低一堆又凍又濕水的工夫要我做!之後就一直當我妹仔咁洗,未生之前就叫我生完千萬唔好濕水,一生完,就咩都現晒形!
好在62比較有人性,佢同99提過下.....不過「提過下」的62接著就俾99黑面........

所以,我就一直做妹仔生活,直至我站起來爭取自由的那天!

我任性地為自己的解脫,成功脫離這種生活已經四個星期了!大家要為自己的幸福爭取呀!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 KIKI0909 於 09-11-15 01:27 發表
日日強迫我飲d幾十度既酒,我次次一飲完唔洗十分鍾即刻暈陀陀+想嘔+大教訓!!大佬呀...我仲要湊bb架,我醉左係咪你湊先?
日日強迫我食薑醋,姑娘都叫我唔好咁快食,99就係都要我 ...

"最離譜既係...佢日日都想繩綁住我呀b d手手腳腳,每次我見到都心痛,幫呀b解綁,就比99鬧我........唉......."

点解要綁住阿B d手腳????

is she crazy??

大宅

原帖由 JFL 於 09-11-6 03:33 發表
点解D姑9姑仔咁变態,特別嫁唔出果D.我坐月時,我99冇整喊我,因為佢都冇黎幫我坐月,我生第2胎時,因老公要出差,我又要揍個大嘅,老公先叫佢地黎幫下手,点知個賤姑仔趁佢亞哥去咗出差,叫我99同佢返HK,我聽咗都O晒咀 ,好采62話 ...

我bb姑姐都令我感到少少反感ga...佢未結婚未生bb,平時對我o既態度俾我o既感覺係"覺得我唔識湊仔,佢仲識過我"
次次見親面都抱走阿仔,話點可以咁chi呀媽ga.
仲有好多野,反正我覺得佢好不滿我, 樣樣野都唔o岩咁. 但我覺得自己好正常丫!! 唔知係咪佢覺得佢阿哥(即我c6)應該可以搵個更好的? 又或者佢覺得佢自己好過我多多聲?

回題, 坐月時係同我阿媽住, 俾阿媽整喊就試過(用未烚o既奶樽沖奶俾bb飲 )

99響我生完o個日,整左雞飯帶去醫院俾我食, 我超感動!因為我阿媽唔識呢d野,冇人幫到手!!

大宅

原帖由 KIKI0909 於 09-11-15 01:27 發表
日日強迫我食薑醋,姑娘都叫我唔好咁快食,99就係都要我食!!
我係人奶媽,有時候想食多條菜都比佢鬧到上天花板,又話會食到bb肚屙...

咩理論

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

喂, 呢d算唔算"集體回憶"呀

到我了

1. 未生, 我99已經plan晒退休幫我坐月湊孫, 一早傾好晒, 我預產期8月尾, 到大住個肚, 佢拎個日曆問我, 過埋10月1日個假至last day好唔好, 我當堂O左咀 , 跟住佢仲解釋點樣點樣賺多一日假, 總之我返工佢就接手wor, 都痴線既! (大佬你唔幫手早出聲, 唔好咁玩我丫)
最後我姑仔都忍唔住出聲, 退左休你唸鐘意點放都得啦

2. o係醫院, 永遠o係唔適當既時候拎野食黎(當然我又唔敢叫野食啦), 例如朝早6am已經俾嬸嬸整醒, 就要等到9am至有野食之類, 第2日黎, 話我唔飲佢煲d米水, 大佬呀, 行動唔方便, 身邊有杯水咪飲水lor, 仲特登爬過去拎米水, 仲要搵杯倒咩!

3. bb夏天出世, 成日話怕佢凍親, 唔肯開冷氣, 我個女熱到出晒汗生晒熱痱, 我都無出聲, 自己濕條毛巾抹下面咁, 佢問我"你覺得佢塊面好烏糟咩, 點解成日洗面姐", 我都好聲好氣咁答"無, 見佢大汗姐", 佢串到丫! 話"呢d美容既野我真係唔識, 我自己都係早晚洗面架咋!" 嬲嬲嬲嬲嬲嬲嬲, 我記足佢9年

4. 不停話bb似邊個似邊個, 腳趾似6叔公之類呢, 總之全身都似男家既人啦, 連我姑仔都出聲"你講到好似我生咁"

哎, 不能盡錄, 有次我老公話, 傳聞坐月喊, 老來會盲wor, 我同佢講, 咁我盲硬都得喇:;pppp:

大宅

「有次我老公話, 傳聞坐月喊, 老來會盲wor, 我同佢講, 咁我盲硬都得喇」....

呢句係我99講的,佢仲一路同我講,一路鬧到我喊,但又唔準我喊....佢真係痴線架

伯爵府

好媽媽勳章

冇,因為佢根本冇理過我。生大女有來醫院擺低幾個橙(我俾左老公食),生細仔就完全冇見過人,亦冇煮過或送過任何野。
There's some good in this world, Mr Frodo. And it's worth fighting for.

別墅

絕對有!!!!!!!

日日以淚洗臉tim !

唔知點解99呢個角色咁唔討好 ...

各位生仔既mami, 有冇諗過第時都會係人地99?

民房

你都還好呀= =我記得我當時連醋都聞唔到= =1.我出院當日因為傷口好痛行唔到坐唔到(我傷口連針連爆左),老公話租輪椅俾我出院啦!!99罵我咩咁爸閉呀!以前我地生完就即刻要做家務出院都人接架啦= =
2.到坐月時我媽媽叫99煮雞酒俾我食時,媽媽走左佢就黑面話我地舊時邊有雞酒架~咁爸閉囉!!
3.我一世都記住佢!!!!到十二朝飲薑醋啦~我發現家中薑醋無晒因為我地唔一齊住架!我打俾99問佢仲有無薑醋啦,佢話派晒啦~你唔早d講!我地好多親戚架我都唔夠派呀!你自己去8珍買啦~!
4.我地起初都唔想煲薑醋架~點知佢又好熱心話佢幫手煲!我都知佢無咁好死架啦~原來派薑醋要回禮利是收= =佢一封都無俾返我!!仲要我追我要返d薑醋錢!!
5.我個女2歲大啦~由出世到過年一封利是都無俾過佢!!大佬呀!我唔係要封幾千蚊呀!!十元八塊都係心意呀!意頭野姐!!一毫子都無囉!!!
所以你地好幸福架啦~我99d衰野夠我數佢一世架= =而家都係講緊佢10分1咋!!!
原帖由 KIKI0909 於 09-11-15 01:27 AM 發表
日日強迫我食薑醋,姑娘都叫我唔好咁快食,99就係都要我 ...

首頁

尾頁

跳至