跳至

首頁

尾頁

複式洋房

今天終於完成這個最後而壓力最大的面試了, 一看罷考生家長備忘, 相信大部分北區適齡兒童今天都應該齊集投考此校的時候, 了解到只有1/5機會成功投考(亦即代表只有1/10機會入讀上午班), 更知道父母的表現也會影響到子女入學的機會, 壓力之大令我深深體會到"為人父母唔易做"呢!

整個面試安排都秩序井然, 老師和義工家長都有禮招待, 有口碑的果然不同。可惜, 小兒始終表現欠佳, 未懂回應老師問題, 即使我和先生都儘力嘗試回答家長環節問題, 但始終少見大場面, 個心跳到砰砰聲, 都是打定輸數了, 取多個經驗吧...幸好已收到另一間學校取錄通知, 好使我不用太徬徨吧...:-p

其他今天也有參與面試的家長呢, 你們覺得如何? 即使競爭大, 但都希望大家的子女能入讀心儀學校吧! Add Oil!!!

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

你仔仔係細仔定大仔呀..
逸B係細仔唔係好識講野
其實都係試下...
唔得既就下年再報做大大仔

男爵府

今日呢間都幾大壓力, 講明家長都佔分數

順其自然啦....

都係預左唔得.....

子爵府

其實問卷及面試家長作答計分其實都幾好, 因為學校都想了解家長處事的方式同對學校的認識, 因為家長一同教導小朋友其實都好重要.....

有時面試其他學校都只係觀察小朋友, 問下小小問題便決定取錄, 我覺得其實不足夠...

希望各位都能夠取錄吧, 加油!!!!!

別墅

想問下大家會否担心重建影嚮孩子學習及戶外課堂,因聽聞工程需時年多,還興建兩座,若收小兒都唔知讀唔讀好,雖知呂校難入,但工程實在龐大

伯爵府

牛年勳章

原帖由 cfyting 於 09-11-7 22:54 發表
想問下大家會否担心重建影嚮孩子學習及戶外課堂,因聽聞工程需時年多,還興建兩座,若收小兒都唔知讀唔讀好,雖知呂校難入,但工程實在龐大

其實我成日想知到底重建那部份?
是不是今天等候的那個禮堂?
今日都冇機會問到老師,都係家長義工答我的。
又話開始左,但我唔覺有工程喎!?

今日面試的老師好細聲,課室都幾嘈,聽得頗辛苦。
BB 初初唔肯回應老師,問咩都唔答,第二輪遇上問她喜歡的圖片,佢至肯講野!至於家長們,都有幾個好勇於發表,個個都有講過野咁啦!

5xx 人至收 120 個,都預左唔得架啦!
(我地表現都係麻麻地!)
得先至再諗下佢重建影響的問題,我都有擔心會唔會少左活動的地方,同埋噪音問題。你地點睇?

複式洋房

回覆 5# cherry_hang 的文章

我囝囝7月尾出世, 算係細B裡面o既大仔囉...我都係試o下o架咋! 因為又無朋友仔女讀過, 都唔知情況係點?!

男爵府

老師問你地咩問題?
同埋你地點答呀?

我今日超緊張, 口侄侄呀
我想知道問題係咪全部一樣

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章

我果幾條係::
你點解揀呢間學校?
佢地既教學理念係從做中學,如果主題係交通工具,你地會點教D小朋友?
你讚唔贊成3歲學寫字?

其實我覺得都唔難答...我都講左好多野...不過唔知佢地BUY唔BUY呢...好緊張,,,每5個揀一個...我今日計埋我得4個BB咋...

子爵府

1) 點解揀我地學校
2) 家長點樣幫助小朋友自主探索
3) 小朋友火車度喊會點做

好似係問呢三個, 面試完無再諗啦...哈哈
不過我個仔都係細仔, 未識講野, 今日唔理人添......
基本上問小朋友的野佢都應該識簡單答, 但唔答都無佢符

別墅

今日真係超緊張呀, 同場既家長個個都好主動回答, 而且仲答得幾好, 而我就....覺得答得麻麻喇~ 我老公仲全場冇答過添...同埋亞女今日狀態麻麻, 老師問佢叫咩名佢又唔答, 比幅圖佢睇..餅乾就答左蛋蛋, 飯就答左湯...唉...算把啦~都預左入唔到架喇~

不過今日老師只是問左兩條問題:
1. 點先叫做一個優質家長
2. 如果小朋友唔想上學應如何處理

別墅

第一條問題唔係好記得
第二條:你們覺得優質父母是怎様,你覺得自已是否優質父母?
第三條:若小孩哭著不肯上學,你們會怎樣處理?

我表現一般,幸好沒有啞口無言,氣氛比我想像中沒那麼緊張,不過亞囝玩嘢,老師問他餅乾及飯是什麼?他平時都知,但他答是烏龜及石頭,搗到我哋唔知好怒還是可笑!岀校門後,我哋問他:你這様答是整蠱老師呀?他還笑到得意洋洋說道:是,真給我意外驚喜!

我從朋友中得知問題完全不一様,另他問了老師得知今天在等候的禮堂會重建定加建,在旁的空地會起一座,共兩座,一座給教會使用,一座給學校使用

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 gigi1227 於 09-11-8 00:11 發表
1) 點解揀我地學校
2) 家長點樣幫助小朋友自主探索
3) 小朋友火車度喊會點做

好似係問呢三個, 面試完無再諗啦...哈哈
不過我個仔都係細仔, 未識講野, 今日唔理人添......
基本上問小朋友的野佢都應該識簡單答, 但唔 ...

我既問題同你一樣呢~~我個女又係開頭唔係幾肯講野...好在後尾老師問佢果D物品佢都答到...

男爵府

哦, 即係個個問題唔同
我既問題係
1)點解揀我地學校
2) 知識同 度邊樣重要
3) 如果小朋友係街度喊住要買玩具, 你會點做

第一條, 我梗係答 鐘意佢既理念啦, 同埋學校既課程
第二條, 開始侄侄地
第三條, 我話堅持唔買羅

我個組都係得 4個小朋友, 有一個仲要係
擺明大陸人, 2公婆都係講國語

洋房

我就好好彩, 囡囡表現比平時仲要好!!
所以都幾有信心

我都係呢兩條問題
1.你們覺得優質父母是怎様,你覺得自已是否優質父母?
2.若小孩哭著不肯上學,你們會怎樣處理?

我有主動舉手答架, 不過answer 一般啦, 都係d 好行既野, 反而我老公答得幾好

子爵府

我地個組父母都有秩序咁輪流作答, 感覺不錯....主動而沒有搶答的感覺......

不過都係爸爸作答

伯爵府

牛年勳章

我地問左兩條問題咋:
1)點解揀我地學校
2)知識同態度邊樣重要

大家都冇舉手,組組都有人答。
我地 In 12:50,入到課室係 1:15。
唔知d 老師係咪開始悶,問兩條收工!

子爵府

好媽媽勳章

琴日老師問呀女問題, 冇答之餘仲走o左去隔離枱...

好彩老師叫佢玩玩具入圖形, 佢好快就入哂... 再之後問顏色, 佢又答o岩哂...

我o地o個組有個老師勁細聲, 都聽唔到佢講乜... 佢自己都問聽唔聽到, 又自己重覆多次...
我o個組問得兩條題目, 隔離組一早問完走o左...
1. 如果學校取錄o左你, 你會點配合(好似係咁問)...
2. 你同唔同意3歲定80?
我想要9999呀...

大宅

我也去了面試,但見完後我對依間學校印象麻麻了~ 我一直以為依間學校好,係因為老師好,有愛心,不冷冰冰...但出來的只可能係因為依間學校派的小學好,所以個個家長都爭"賓頭" .....
這個面試是很難要小朋友專注答到問題,因為手就拿住玩具,周圍又好多顏色的物件,而且又嘈....家長聽問題都未能聽到~

1. 家長們會點支持學校,如果收左你的小朋友
2. 如果有個小朋友好大聲指住你的小朋友話"好頑皮",你會點處理
3. 你認同3歲定80嗎?

首頁

尾頁

跳至