自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

請教各家長,我仔P.1係學校唔係好睇到黑板,今日帶左佢驗眼(有遠視,200多度散光)是否嚴重,要帶眼鏡嗎?唔帶會否加深?有冇好眼科醫生介紹。thanks

禁止發言

子爵府

200度散光一定要帶眼鏡!
遠視會越大越淺!但散光唔會淺!

遠視?? 即係老花~
完全兩樣野黎架!
遠視係關眼球事!
老花係因為眼部"機"肉鬆弛!

我叫葉比比,英文名叫Tristin Ip!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

我仔4歲多返健康院驗眼, 發現有200多散光... 依家戴咗眼鏡大半年了

男爵府

原帖由 小倩 於 09-11-7 20:47 發表
我仔4歲多返健康院驗眼, 發現有200多散光... 依家戴咗眼鏡大半年了

我個女都係, 有300度散光 , 不過係遺傳, 無計。

大宅

精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

小倩﹔我想問幾多歲先可从返健康院驗眼呀!我仔快3歲‧係唔係打电話去約呀!謝謝!

原帖由 小倩 於 09-11-7 20:47 發表

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 葦斌媽咪 於 09-11-7 22:39 發表
小倩﹔我想問幾多歲先可从返健康院驗眼呀!我仔快3歲‧係唔係打电話去約呀!謝謝!

4歲先會驗眼㗎~
未夠4歲,可以自己去盲人輔導會BOOK, 百幾蚊一次, 但會準確好多, 由視光師驗㗎!

王國長老

原帖由 Yan010408 於 09-11-7 21:02 發表

我個女都係, 有300度散光 , 不過係遺傳, 無計。

我仔都係遺傳㗎

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

打去理工大學視光學診所啦tel:27665225,我大仔啱啱4歲,由健康院pass去政府驗,簡單又恐佈,之後又pass去明愛,總之一句講哂“不知所謂”,跟住我自己帶囝囝出理工驗,驗好多嘢又快靚正,全程一個姐姐帶住我哋,唔會比人點到暈,都係$500咋,第時我細仔夠4歲,我都一定會返理工驗,我聽佢哋講,只要識表達同識哂A-Z就可以去驗!

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 小倩 於 09-11-7 22:43 發表

4歲先會驗眼㗎~
未夠4歲,可以自己去盲人輔導會BOOK, 百幾蚊一次, 但會準確好多, 由視光師驗㗎!

盲人輔導會嬅嬅喊住要走呀,所以比比先book理工,都係嗰句,“不知所謂”仲要大人細路都好受氣!!!!

王國長老

原帖由 醜樣豬 於 09-11-7 22:49 發表
打去理工大學視光學診所啦tel:27665225,我大仔啱啱4歲,由健康院pass去政府驗,簡單又恐佈,之後又pass去明愛,總之一句講哂“不知所謂”,跟住我自己帶囝囝出理工驗,驗好多嘢又快靚正,全程一個姐姐帶住我哋,唔會比人點到 ...

小K嗰陣驗未夠4歲, A-Z得半桶水, 所以用E字代替, 指上下左右

子爵府

盲人輔導會係咪石x尾個度呀? 我自己都去過, 個度好舊, 算平和幾多野驗但唔知專唔專業。

我小朋友5歲了, 有時佢話睇唔清楚, 有時又睇到, 都唔知真的隻。我本身都好深近視和有散光(係后天的), 我都想BOOK理工呀, 要BOOK幾耐呀?

想問遺傳係咪即是父母有近視(后天)都算? 如父母唔係遺傳性的近視, 小朋友有的機會大嗎?
世上只有!!!

王國長老

原帖由 hoikiuqq 於 09-11-7 23:48 發表
盲人輔導會係咪石x尾個度呀? 我自己都去過, 個度好舊, 算平和幾多野驗但唔知專唔專業。

我小朋友5歲了, 有時佢話睇唔清楚, 有時又睇到, 都唔知真的隻。我本身都好深近視和有散光(係后天的), 我都想BOOK理工呀, 要BO ...

weekend around 2m
weekday around 1week
sunday day-off

子爵府

THANKS!!!
原帖由 醜樣豬 於 09-11-7 23:51 發表

weekend around 2m
weekday around 1week
sunday day-off
世上只有!!!

別墅

多謝各位分享,有冇好眼科醫生睇住一次先,因好擔心呀 ,然後再排理工因要輪候兩個多月。Thanks!

王國長老

原帖由 hotpotmami 於 09-11-8 00:48 發表
多謝各位分享,有冇好眼科醫生睇住一次先,因好擔心呀 ,然後再排理工因要輪候兩個多月。Thanks!

sorry,係無架,所有專科E生都要排,C+診所可能仲耐又勁勁勁貴,weekday你無時間去?因理工有分科診所架(沙田,灣仔,旺角),你打去問問睇下有無得打尖先啦,我打尖架,因為好急,我今日約,佢叫我第二日去架!

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 hotpotmami 於 09-11-7 20:00 發表
請教各家長,我仔P.1係學校唔係好睇到黑板,今日帶左佢驗眼(有遠視,200多度散光)是否嚴重,要帶眼鏡嗎?唔帶會否加深?有冇好眼科醫生介紹。thanks

200 幾度散光 , 一定要帶啦

我女左右都係 100 散光都有帶 !!!

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆 15# hotpotmami 的文章

旺角中心梁榮隆 好細心又唔難約。我仔由四歲開始睇,都係四百元驗眼,
我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

子爵府

請教醫生驗眼的過程係點? 會放大瞳孔CHECK嗎?

原帖由 sillything 於 09-11-8 21:38 發表
旺角中心梁榮隆 好細心又唔難約。我仔由四歲開始睇,都係四百元驗眼,
世上只有!!!

子爵府

HI, 我想快D CHECK, 唯有約WEEKEND, 小朋友都要請假。 我小朋友成日都話睇唔到, 有時又睇到。想問沙田, 旺角有分診所在那裡? 我都有問有無D位可比我攝, 佢都話無。

想問你小朋友可優先, 係咪在分科診所CHECK?

原帖由 醜樣豬 於 09-11-8 00:54 發表

sorry,係無架,所有專科E生都要排,C+診所可能仲耐又勁勁勁貴,weekday你無時間去?因理工有分科診所架(沙田,灣仔,旺角),你打去問問睇下有無得打尖先啦,我打尖架,因為好急,我今日約,佢叫我第二日去架! ...
世上只有!!!

首頁

尾頁

跳至