母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

一定一定

原帖由 phoebe916 於 09-11-11 09:34 發表

keep住努力餵細囡呀!!

大宅

佢哋唔UPDATE嘛,可能舊時奶粉係貴嘢嚟,佢哋就以為係好嘢囉,嗰時我未生大女講起打算餵人奶,奶奶聽到後講咗D大概係有咩理由有奶粉唔食去餵人奶之類的,又串下我第D唔見我慳,即場比老公話佢冇常識 ,之後又講到餵幾耐時我話我有同學餵到個仔幾歲,我老公個朋友話佢細個時食人奶食到5歲,佢聽到即刻响度啋啋啋,話咁肉酸,又比人串一輪 ,不過好在佢又知自己唔得醒,會聽個仔吩咐。我陪月走咗之後奶奶就日日跟住D食譜煲上奶湯水 比我KEEP住,阿女先可以食到米芝蓮人咁咋,呢方面我一路都好感激佢架。

老人家唔識咪教下佢哋囉,等佢明咗就多個人幫手,人多好辦事呀,我嚟緊第2胎奶奶冇精神嚟幫手,陪月走咗之後就要自己搞掂,諗落都有D擔心呀

大宅

好媽媽勳章

樓主:支持你餵人奶,你要堅持呀!!!人奶係樣最好最好俾BB既禮物長食長有呀 老人家唔想依餵原因來來去去都係第一,兩個1)你餵左人奶佢地會覺得自己幫唔到你湊BB無得出去威下
2)食左人奶BB既長肉情況唔會好似食左奶粉咁肥到一發不可收拾......老人家認定肥就先健康
3)真係被D奶粉商洗哂腦~
同埋我覺得唔洗話被D親戚聽BB食咩奶...BB係你既囝你有權唔講唔需要向任何人交代
PS最緊要你C6十卜你~

民房

餵人奶好有益呀. 我餵人奶差唔多7個月了, 而且發現人奶真係好處多多, 我囡囡5個月識坐, 6個月識爬同由爬轉坐, 又識得扶住野爬起身, 佢d骨骼都好結實架, 連我6299都話我湊得好呀....佢地話我老公以前吃奶粉, 到7個月了仲頭搖搖咁, 無我囡咁叻.

Born21/4:2.73kg   1m15d:3.8kg   2m5d:4.5kg
4m7d:6kg   6m15d:7kg
呈蔚3個半月識翻身, 5個月識坐, 6個用雙手雙腳, 又由爬轉坐和扶東西站起身

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊