嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

bb 6個月大時開始改用半碗糊仔代替一餐奶奶
但每次下一餐都要早一個鍾食奶
即係佢上一餐食糊仔食得唔夠飽 我試過開多d但佢又唔肯食
每次食糊仔平均都要花40mins先食哂
食o既過程又周圍bu又食手食腳
次次食完都好似用糊仔沖涼咁 真係好煩惱
請問你地係點餵bb食糊仔o架?

複式洋房

有冇人可以幫下我

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

你試下開稀d 糊仔俾佢食, 或者試下煮稀既白粥 (試左幾日白粥, 確定無敏感至好有肉調味, 舊肉唔好俾bb 食住), 睇下佢肯唔肯食.

如果佢仲係咁, 或者你試下遲幾日至再試. 呢d 野要慢慢黎, 唔急得. 我個仔6個至開始食糊仔, 豆腐碎等食物, 初初係試幾啖, 肯食至慢慢俾多d.

洋房

我bb以前唔食糊仔,我煲林希粥十蔬果溶/魚溶比佢食,每次喂佢都要坐我大脾,1手抱1手喂.....食完 (要堅持,不可心軟 )
宜十佢19個月大已習慣食飯要坐定定等姐姐喂...

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

我BB聽日8個月大,佢食1碗粥仔都食成9個字,食糊仔就好少少,大約半個鐘,我估可能因為仲未適應,食左固體食物只有1個月ja!比d時間BB,可能遲D會好D呢!
至於肚餓,初初,我BB都會早左要食奶奶,所以我地會喺食完粥仔/糊仔2個鐘後比少少果蓉佢食,又真係冇咁快虾食奶奶。

複式洋房

今日試左煲粥仔俾佢俾
初初都肯乖乖地食之後就開始搞破壞 係咁撥隻碗
又搞到一地一身都係..mouth:
不過可能有米落肚飽d 食完3個鍾先叫食奶

煲粥仔好哂媒氣 我用瓦煲煲左成個半鍾
各位媽咪 你地點煲仔架?

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

唔好氣餒,加油呀!^O^

我會之前1晚焗定D米(洗米後,將D米連滾水一齊放入暖壺),第2朝D米就會開晒花,咁就唔駛煲咁耐。

首頁

尾頁

跳至