懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

你地比幾多架?
同埋可以比d意見我嗎? 無太多$...但唔想好似搵阿媽苯...

我一直有俾開家用阿媽$2-3K/月,不過今年無做野,年中開始停左,想生完拿拿林搵到新工就會再比返阿媽,她都非常體諒~

打算:
生完之後,會放阿b響娘家度,已經買定好多bb用品,第時亦都儘量自己買上去補貨,易買/濕碎果d就阿媽補貨都得~ 咁,如果每月total比$5K阿媽合理嗎?

人工:
我對上份工有$13-16K/月,但生完仔又成年無做野再加上咁既經濟....就算搵到工都可能得$13K...老公就$25K (佢比5K/月家用99,年頭我地搬在入去一齊住...但份工幾唔穩陣下,早幾個月公司closed,後來開返希望做住先,都驚下年再close過)

伯爵府

我就家用以外再每個小朋友二千, 奶粉尿片當然自己提供啦.

子爵府

你地洗唔流供樓?最緊要睇埋你地自己頭家夠唔夠$開支去衡量.

原帖由 ncls 於 09-11-8 05:56 PM 發表
你地比幾多架?
同埋可以比d意見我嗎? 無太多$...但唔想好似搵阿媽苯...

我一直有俾開家用阿媽$2-3K/月,不過今年無做野,年中開始停左,想生完拿拿林搵到新工就會再比返阿媽,她都非常體諒~

打算:
生完之後,會放阿b響 ...

珍珠宮

原帖由 ncls 於 09-11-8 17:56 發表
你地比幾多架?

打算:
生完之後,會放阿b響 ...

如果afford 得到 5k都冇問題 (當然亞b奶粉,尿片,日常用品等就妳買埋去媽咪到,唔使妳媽咪再煩 ), 如果妳俾唔到,妳媽咪都會體諒既, 咁妳係過節就俾番d $妳媽咪啦~

因為我自己都係咁, 鬆動d就俾多d,手緊時媽咪都會體諒既,當然外家d事妳就要多關顧喇~

伯爵府

我地比99家用$8000~~~

大宅

原帖由 shanshan16 於 09-11-9 13:14 發表

唔好唔開心啦, 我有個friend 嫁醫生, 佢老公搵4皮要比2皮99, 結咗婚都無得減呀

最慘我個friend 打算以使做, 點知而家佢老公嗰份剛好夠租樓+日常開支, 所以佢嘅少奶夢就碎咗

子爵府

俾5K都ok呀,你地人工都唔算多。有個bb支出真係大好多,仲有保險打針呢d都係錢,遲d大d讀書又要幾千,條數有排計呀。

大宅

原帖由 cherry17 於 09-11-9 13:39 發表

唔好唔開心啦, 我有個friend 嫁醫生, 佢老公搵4皮要比2皮99, 結咗婚都無得減呀

最慘我個friend 打算以使做, 點知而家佢老公嗰份剛好夠租樓+日常開支, 所以佢嘅少奶夢就碎咗 ...
2萬真係好多噃~~

大宅

原帖由 shanshan16 於 09-11-9 13:14 發表

同6299一齊住/幫手供樓就話我地d後生比多d姐....

大宅

原帖由 yeeyeey2k 於 09-11-9 14:56 發表
俾5K都ok呀,你地人工都唔算多。有個bb支出真係大好多,仲有保險打針呢d都係錢,遲d大d讀書又要幾千,條數有排計呀。

咪係...

大宅

原帖由 cherry17 於 09-11-9 13:39 發表

最慘我個friend 打算以使做, 點知而家佢老公嗰份剛好夠租樓+日常開支, 所以佢嘅少奶夢就碎咗 ...

個醫生同佢99都好有問題呀

大宅

原帖由 tiktikmama 於 09-11-9 13:00 發表

如果afford 得到 5k都冇問題 (當然亞b奶粉,尿片,日常用品等就妳買埋去媽咪到,唔使妳媽咪再煩 ), 如果妳俾唔到,妳媽咪都會體諒既, 咁妳係過節就俾番d $妳媽咪啦~

因為我自己都係咁, 鬆動d就俾多d,手緊時媽咪都會 ...

我都係咁諗

大宅

原帖由 chanwendy 於 09-11-9 09:58 發表
我就家用以外再每個小朋友二千, 奶粉尿片當然自己提供啦.

咁都好合理既~

大宅

原帖由 mrs雨過天晴 於 09-11-9 10:49 發表
你地洗唔流供樓?最緊要睇埋你地自己頭家夠唔夠$開支去衡量.

唔駛供,依家同6299住,儲緊$買樓~
今年我無做野,駛積蓄都唔夠捱一年....
老公比5k幾家用99,99晚晚出街食,一星期得2-3晚我同老公會join...我好鍾意返娘家食

別墅

我之前比阿媽湊大B, 一至五過埋夜+我同C6一至四返去食飯,我星期五放工接BB返屋企,星期日晚送BB返阿媽度,BB奶粉尿片自己比,一個月連家用$8800,宜家生左阿妹,加多1000。有時諗真覺得比阿媽湊仲貴過請工人,而且我仲要額外請鐘點幫我做家務,但係比得阿媽湊就係因為信唔過工人,我阿媽幫我湊大B都好辛苦,佢成個人瘦哂!

民房

5k都ok啦~
我老公搵11k, 我搵得8k, 我都要比6k阿媽湊b....唉....我想儲多個錢都難....

大宅

Why u do not take care by yourself? 8k-6k=2k
原帖由 bowtie 於 09-11-16 19:32 發表
5k都ok啦~
我老公搵11k, 我搵得8k, 我都要比6k阿媽湊b....唉....我想儲多個錢都難....
:oops:

大宅

原帖由 bowtie 於 09-11-16 19:32 發表
5k都ok啦~

oh..你地加埋搵到唔多,都比6K阿媽,好似多左..,咁你地日常生活好緊呢...係咪因為你地常常都會順便在阿媽家食飯and不用供樓?

子爵府

我係佢都會自己湊返算啦。

原帖由 mingherny 於 09-11-16 23:13 發表
Why u do not take care by yourself? 8k-6k=2k

大宅

BK Milk勳章

哎呀, 我都諗緊呀,
我俾開2k阿媽, 自己又供緊樓, 佢都好體諒,
遲吓生咗阿媽特登唔做野揍 b, 一路煩緊俾幾多佢好, 俾多 2k會唔會小得滯....
俾多3k我又怕唔夠駛,
我老公仲要返緊 open u,
d學費愈來愈貴....

但阿 b o個方面, 諗住日日接送
儘量唔會stay o係娘家,
一來想對多 d 佢
二來又唔想兩老咁辛苦

首頁

尾頁

跳至