懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 johnogroats 於 09-11-16 16:27 發表
我之前比阿媽湊大B, 一至五過埋夜+我同C6一至四返去食飯,我星期五放工接BB返屋企,星期日晚送BB返阿媽度,BB奶粉尿片自己比,一個月連家用$8800,宜家生左阿妹,加多1000。有時諗真覺得比阿媽湊仲貴過請工人,而且我仲要額外請鐘 ...

咁你大B果時都比幾多喎,大約$7500都Ok呀,不過如果afford到,我都想比阿媽鬆動d~ 反而依家你total $9800又ok喎~ 你就好啦,同c6住&返工都近阿媽,可以咁密返去,又方便~

我打算將阿b 一至五過夜 + 我返去2至3晚食飯 + c6一晚,星期五放工接BB返屋企,星期日中午阿媽接BB走,BB奶粉尿片自己比,一個月5K囉~

大宅

原帖由 angelakaman 於 09-11-20 15:26 發表
哎呀, 我都諗緊呀,
我俾開2k阿媽, 自己又供緊樓, 佢都好體諒,
遲吓生咗阿媽特登唔做野揍 b, 一路煩緊俾幾多佢好, 俾多 2k會唔會小得滯....
俾多3k我又怕唔夠駛,
我老公仲要返緊 open u,
d學費愈來愈貴....

但阿 b ...

咁你既情況又真係幾手緊呀~我就覺得俾多2k係minimum~ 你會多唔多響阿媽度dinner先?

我都明,生咗後阿媽特登唔做野揍 b...俾太少唔好意思,加多的話你地可能生活駛費緊撮...

哇,要日日接送阿b,真係好辛苦呢...

複式洋房

我出年都要俾老爺奶奶揍阿女喇, 都係煩緊俾幾多錢O既問題, 而家我地每個月俾4千蚊佢地做家用, 到時使唔使俾多4千蚊呢?

而且我都有諗過揾個家務助理係我屋企做家務, 因為自從阿女出世後, 真係發覺自己做唔掂, 咁呢度又要使一筆錢.

另外, 我仲煩緊要買幾多阿女O既野去老爺奶奶屋企, 床, 奶樽, ..... 好多野變左係double, 真係好貴呢.

大宅

[quote]原帖由 ChowChowbb 於 09-11-20 18:08 發表

我出年都要俾老爺奶奶揍阿女喇, 都係煩緊俾幾多錢O既問題, 而家我地每個月俾4千蚊佢地做家用, 到時使唔使俾多4千蚊呢?
==>叫c6試探下駛咪加多囉~ 好似多數6299湊都可駛加$甚至唔收$,因為係內孫? 如果+4K好難支持呀,係我會唔加或加2K~ (仲有bb用品要另外買上去呢)
==>同埋考慮多唔多響果度dinner~
幾多晚要阿b響果度過夜~

而且我都有諗過揾個家務助理係我屋企做家務, 因為自從阿女出世後, 真係發覺自己做唔掂, 咁呢度又要使一筆錢.

==>家務助理都幾好呀,請果d一星期來一兩次或每次long hr可以慳返d$

另外, 我仲煩緊要買幾多阿女O既野去老爺奶奶屋企, 床, 奶樽, ..... 好多野變左係double, 真係好貴呢.

==>係架,兩邊住家要買double野,你依家好放聲氣睇下有無人俾2手野,越早越著數~ 唔好咁快買家呀
==>我兩張bb床都係人地俾既,其中一張仲好新淨tim~ 奶瓶唔駛得幾多$,反而消毒奶煲都要幾百蚊,我買左一個放響阿媽家,另一個人地俾既~ 揹帶有兩個人俾2手我~bb car又有一架2手~仲有一個新淨bb沖涼盤

不過我打算過兩年追多個b,所以有些買新既可以留返第時用~

大宅

我都係諗住生咗之後比99湊,我地傾好每月加2000,bb用品另外買上去囉。bb要係99到住一至五,星期六先湊返黎,我地同99住得遠,唔可以日日返去睇,到時實掛死我喇。
d bb野我都係全部買2set,真係駛多好多錢﹗但99湊始終放心過請工人湊嘛﹗

男爵府

我自己比阿媽湊, 初初人工唔高, 所以都係比4.5K阿媽一個月, 我媽都 "EE我我" 話我比得少, 但我過時過節, 如果公司有花紅/雙糧, 我都double比佢GA 。跟住由4.5k > 5.3k > 6k。基本上佢 鵝到我比6k佢一個月佢先沒有再鵝我。但鵝歸鵝, 佢又唔會唔幫我, 都錫我個女, 係煩過請工人, 但又安心過請工人。

複式洋房

我本身都係諗住比媽媽湊, 家用再加多2k(奶粉尿片我自己再買) .

首頁

尾頁

跳至