自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章 大廚勳章

http://forum.tvb.com/viewtopic.php?f=79&t=64425

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 yobi 於 09-11-9 03:42 發表
http://forum.tvb.com/viewtopic.php?f=79&t=64425
對呢個小朋友...我冇意見 但我想講:我一定唔會畀仔女入娛樂圈
你的人格如何,你的人生亦必如何!

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

身為成人 父母就知呢個世界係咁殘酷
講到尾都係根本就唔應該比個11歲既女去參賽

珍惜生命 ~~ 上帝還讓你活著  就肯定有祂的安排

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

呢個小朋友乖唔乖,本性係點,唔知,亦唔會理.
不過係BK一直睇到好多媽咪罵到好狠,
唔知個小朋友做錯咩?得罪佢咩?
自己都係人亞媽,為人父母都唔好咁丫,
果個係小朋友黎咋,人地咁罵你D仔女你會點?
我只體諒到佢父母既心情,一定係好心疼

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我相信有d父母真係想比小朋友有個參賽的經驗, 不過參加呢d咁大型的比賽重要係響電視播出, 所受的壓力真係唔細, 不過可能佢地事前都估計唔倒.....

我覺得趙展彤有時d口頭禪係唔好, 不過可能佢真係平日講慣唔係有心去"duc"父母, 無諗過佢咁同父母講比人感覺會係好無禮貌.....佢父母的感受.....

其實好感受倒佢父母個心真係會好痛......希望佢地快d開心返....

始終佢只係個小朋友, 待人處事都重要慢慢學習.....

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

食得咸魚抵得渴!

公爵府

wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

佢地點解要幫佢解釋咁多,我唔想知

禁止訪問

翡翠宮

畀面勳章

原帖由 chilleylok 於 09-11-9 10:30 發表
佢地點解要幫佢解釋咁多,我唔想知

agree.

我唔認識呢位小妹妹,亦冇睇過超級巨聲,對佢真係no comment。但係呢封公開信就不停咁見到佢父母幫佢找理由/藉口去開脫所有問題,似乎所有錯/表現唔好都唔關佢事~~~~

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

口頭襌唔應該咁樣解釋囉, 做父母既都覺得無問題, 怪唔得知個女會咁講野啦~

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 joanne831 於 09-11-9 10:40 發表
我一向都冇comment,但嗰句"你有病ga"就真係唔應該禁樣解釋

明顯係父母過份溺發愛,個妹妹由細到大都係咁,無人話佢見佢既表達有問題,佢都係做番自己啫,不過外人就見到問題所在,加強樹大招風........反而害咗個女!

翡翠宮

畀面勳章

原帖由 alicemic 於 09-11-9 10:52 發表

明顯係父母過份溺發愛,個妹妹由細到大都係咁,無人話佢見佢既表達有問題,佢都係做番自己啫,不過外人就見到問題所在,加強樹大招風........反而害咗個女! ...

佢爸爸連評判既評語都話係「一個評判既主觀感覺」,佢個女樣樣都好,唔好係人地主觀/唔了解佢,咁既思想,點會唔害左個女!

伯爵府

食得咸魚抵得渴!

坊間咁多興趣班你唔去,要去電視既「興趣班」。你當初叫個女去參加呢類「興趣班」,睇怕你都想個女叻,多人讚,多人欣賞…而家都係一樣,你個女都係多人評論,不過所有既評論都係負面咁啫!換句話講,你希望得到既野都已經得到 (多人留意),不過內容唔係你想要既野 (想人讚反而比人彈)。

網民鬧既,又點只你個女呃!點解個女會變成咁,父母都責無旁貸喇掛!

伯爵府

2024勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

唔想知!
大帽山下某條村落黃色的小屋,住有羊爸爸ammy、羊媽媽sandy、羊哥哥reego、羊細佬ricky!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

agree
個女仔咁細, 要面對d咁既批評, 好殘忍, 有時我自己上bk, 見到d單單打打唔講道理既言論, 我都會火滾, 何況bk已經算係一個好和諧既地方(出面d forum恐怖得多), 何況個小妹妹只有11歲
但睇得出, 成件事最有問題既, 唔係個女仔, 係佢父母, 由得佢搏咀, 幫佢講說話, 100%維護..........咁係害緊佢lor!
原帖由 alicemic 於 09-11-9 10:52 AM 發表

明顯係父母過份溺發愛,個妹妹由細到大都係咁,無人話佢見佢既表達有問題,佢都係做番自己啫,不過外人就見到問題所在,加強樹大招風........反而害咗個女! ...

男爵府

我覺得"你有病"係香港的另類文化, 叫做潮語, 意思約係講出有唔妥當的地方.....如有講錯, 請多多包容, 我知有d地方重出埋書, 我地睇來好似教壞細路, 而青少年基於反叛心理, 亦有時為要獲得朋輩的認同, 會覺得咁樣講先追上潮流.....我地聽落會覺得粗俗, 唔斯文....

不過, 如果你要了解現今的青少年, 你又唔可以唔識, 要融入佢地的世界, 再慢慢分析返俾佢地聽錯或對.....引領佢地行返正確之路.......呢d都要慢慢來, 無得急, 做父母可能知道有問題, 但未必一時三刻可以改變小朋友的諗法....

原帖由 uhtcl2006 於 09-11-9 10:47 發表
口頭襌唔應該咁樣解釋囉, 做父母既都覺得無問題, 怪唔得知個女會咁講野啦~

大宅

好媽媽勳章

口頭蟬都有分禮唔禮貌既...
不過我仲未接受到個女用"你有病架!"作為佢既口頭蟬...

複式洋房

藉口 : 活潑, 口頭蟬, 轉數快
實情 : 無禮貌

男爵府

當然啦, 如果我阿仔咁講, 我都會想sing巴佢嘆, 不過小朋友愈大, 有時同佢講道理係勝於打閙.......

原帖由 Sueita 於 09-11-9 11:19 發表
口頭蟬都有分禮唔禮貌既...
不過我仲未接受到個女用"你有病架!"作為佢既口頭蟬...

首頁

尾頁

跳至