懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

有冇媽咪37-39週重番緊工,未放假.. 係公司驚唔驚突然生得呀?

別墅

如果第一胎應該無甘快,實趕得切去醫院啦

別墅

回覆 2# rollinghoi 的文章

是否第2胎會早d生呢? 我今次第2胎, 依家有d驚驚地,...有冇媽咪試過..

別墅

哈哈你都有一次經驗啦,我地呢度反而有好多媽媽都係first time!
i think if your workplace is not very far from home/hospital should be ok la

大宅

好媽媽勳章

原帖由 augustgoose 於 09-11-9 11:27 發表
有冇媽咪37-39週重番緊工,未放假.. 係公司驚唔驚突然生得呀?

嘩! 你公司可以比你放前1後9嗎 ? 37 weeks 仲返工就比較普通, 不過...38weeks 就應該放假la, 好多第2胎, 快到你唔相信ga, 一陣係公司生, 或係街度生都唔係幾好

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

係哎,我第二胎37週多d,就早左一個月出世啦.

大宅

我仲番緊工呀..會放前2後8~~

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 augustgoose 於 09-11-9 11:33 發表
是否第2胎會早d生呢? 我今次第2胎, 依家有d驚驚地,...有冇媽咪試過..

me too, 而家諗緊前3後7, 上一胎就前2後8.

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我同公司傾左係放前2後10,星期一開始放假,星期二開刀,點知我係返工最後一天臨放工果一刻,突然穿水... 當時係剛好38週!

男爵府

嘩.甘你都好o尼hee噃.
當時
邊個趙幫你入院?
原帖由 Angel_BB 於 09-11-9 12:15 發表
我同公司傾左係放前2後10,星期一開始放假,星期二開刀,點知我係返工最後一天臨放工果一刻,突然穿水... 當時係剛好38週!

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 mf7433 於 2009-11-9 12:20 發表
嘩.甘你都好o尼hee噃.
當時
邊個趙幫你入院?

好彩當時剛做晒手頭上的工作準備收工... 我即時call媽咪 (媽咪call妹妹,因為佢都係我公司做)、老公 (佢公司係附近) & 養和婦產科 (姑娘話醫生係醫院,叫我即刻用M巾墊住,然後搭的士入院)... 10分鐘後老公&我妹妹同我一齊搭的士去養和,奶奶就幫我攞走佬袋去醫院... 三個鐘後開刀...

真係好好彩因為當天妹妹約左朋友去食飯,攞左部大機返公司,所以我半麻開刀時,我老公可以又影相又影到video (我要老公日日帶住部DC返工)...

男爵府

男爵府

好媽媽勳章

嘩唔好較到咁遲,好似話如果你番工生左.. 未放假會無左個4, 得番個6!

禁止訪問

好媽媽勳章 陪月勳章

伯爵府

我第一胎就冇返工,今次第二胎就有...我已經同公司deal左...我會放一個星期no pay leave...之後放前1後9...因為我要較岩d時間先可以有"有薪產假"...因為我入左呢間公司冇耐就bingo左~公司話只要我bb嚮22/12之後出世我就有"有薪產假",如果21/12或之前就冇...我預產期係30/12...其實好緊張...不過唔到我決定..bb想幾時出黎都冇所謂...不過我已經係咁"胎教"bb...叫佢x'mas先好出黎!哈~

伯爵府

我兩胎都放前2後8, 上胎都過期居留5曰, 諗住今胎都唔會咁早架喇, (個心就好想佢快啲出世), 最後第二胎係放咗假第5日就生喇.

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 augustgoose 於 09-11-9 11:33 發表

我就唔係囉
第一胎37w4
第二胎39w3

大宅

梗係唔會冇o左前4啦,如果間公司話唔俾番前4我,實去勞工處告死佢!

原帖由 小兔咕 於 09-11-9 15:14 發表
嘩唔好較到咁遲,好似話如果你番工生左.. 未放假會無左個4, 得番個6!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 micman 於 09-11-10 11:28 發表
梗係唔會冇o左前4啦,如果間公司話唔俾番前4我,實去勞工處告死佢!

YES, 如果未開始放假就生, 10week產假就由分娩日開始計...
我第一胎就係咁, 請前2後8, 37w4穿水, 提早放產假...前0後10

洋房

聽講座話,最遲只可以放前二後八架,前一後九係唔合法,除非你未開始放產假就生,咁就可以放前零後十喇.
我都係會放前二後八,希望阿b等到我放假先出世,唔好咁lai hea

首頁

尾頁

跳至