跳至

首頁

尾頁

別墅

Any mama is giving 開奶茶 to bb? Some mama recommend my bb to drink as he doesn't want to drink milk lately.

However, some mama said 開奶茶 is for 6-month old BB.

Any comments?

洋房

我唔會俾BB飲依啲嘢,好似好唔安全咁,況且西醫都唔提倡飲.

男爵府

I had fed my son since one month old, but seems no help for 厭奶, but i still gvies him once a week for 清熱氣 & 清奶漬, touchwood, so far, no problem wor!!

大宅

上星期已俾BB飲開奶茶, 真係幾好. 飲左BB啲啖都冇埋. 至於厭奶方面. 好左少少.

男爵府

我比在bb飲左成個月啦,每星期一次,每次只係落半包的份量
飲左之後,d痰容易d拍出來,訓得好d,通常飲左之後2日就會飲奶多d,不過只係維持到2-3日

別墅

Ah ya! My bb even refuse to drink 開奶茶! What should i do?

大宅

我係用開奶茶當水沖奶比BB飲. 你可試試.

原帖由 anlee3 於 09-11-27 17:44 發表
Ah ya! My bb even refuse to drink 開奶茶! What should i do?

別墅

Thanks! I have already 用開奶茶當水沖奶比BB飲, but he still refuse to drink. His taste is so sensitive.

原帖由 carmenlly 於 09-11-27 20:14 發表
我係用開奶茶當水沖奶比BB飲. 你可試試.

別墅

我自己都唔識,係奶奶係藥材舖買,通常妳問D伙計佢地會教妳點用。

凱蕎好似出世後2個多月已經開始煲開奶茶沖奶。如果包開奶茶裏面D意米多D,煲起時既開奶茶會濃D,係咁沖奶時可以落少D奶粉,因為如果照足份量沖奶BB會好飽肚。

男爵府

記住要搵相熟嘅藥材舖呀!! 因為"開奶茶"成份有羚角絲, 但價錢較貴, 所以有奸商用牛角絲代替, 但牛角絲是有毒的, 報紙都賣過!! 我俾bb飲"余仁生"嘅開奶茶, 成份冇羚角絲&牛角絲, 我諗應該好安全!!

大宅

hi all mum, my son was born in Jul/24. I would like to know how many ml does all your child drink per time / day. Thanks.

別墅

My bb is 160ml x 5 times per day.

原帖由 hokerryfan 於 09-12-7 15:43 發表
hi all mum, my son was born in Jul/24. I would like to know how many ml does all your child drink per time / day. Thanks.

大宅

原帖由 anlee3 於 09-12-7 16:36 發表
My bb is 160ml x 5 times per day.

hi anlee, almost same as my son.

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我個b 就每日200ml x 4餐

大宅

I will start to give him 開奶茶 by the end of this month.

大宅

飲左個幾月了,但聽erica咁講,或者我考慮買余仁生,因為我見我買開果d都有d白絲,唔知係牛角絲定羚角絲,我阿媽話,以前就會有象牙絲,而家肯定無,唔知衍生得唔得呢?

請問余仁生同衍生咩價錢呀?

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 mrsegg 於 09-12-11 19:40 發表
飲左個幾月了,但聽erica咁講,或者我考慮買余仁生,因為我見我買開果d都有d白絲,唔知係牛角絲定羚角絲,我阿媽話,以前就會有象牙絲,而家肯定無,唔知衍生得唔得呢?

請問余仁生同衍生咩價錢呀? ...

余仁生 around $13..
https://i.ksd-i.com/s/630x_86400_d73df9dd036307410a503045cbbfae07/static.koreastardaily.com/profile/23243/138969.jpg

大宅

I gave him 開奶茶 last Sat. and he love to drink wo.

洋房

my son drank it last week and he seems to improve on his consumption. He drank a bottle of 220ml before going to bed last night!!

複式洋房

我個女每餐飲200 x 5, 最後果餐就220...咁係咪唔洗開奶茶? 不過呢幾日飲少左, 飲140 - 160.

首頁

尾頁

跳至