母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

我一向都將泵奶器同奶樽拎去STEAM, 不過剛剛知道原來咁樣可能會令雙酚A釋放出黎,咁點算好?

另外,番工O既時候,可以點樣消毒泵奶器??

MANY THX!

別墅

All the parts of Medela are made with plastic materials that are BPA-free. Don't panic. BPA exists only in polycarbonate but most baby products nowadays no longer use this material.

You can steam or boil or use Medela microwave bags to sterilise.

原帖由 cardan 於 09-11-9 17:15 發表
我一向都將泵奶器同奶樽拎去STEAM, 不過剛剛知道原來咁樣可能會令雙酚A釋放出黎,咁點算好?

另外,番工O既時候,可以點樣消毒泵奶器??

MANY THX!

大宅

報導話有,不過未到危險水平:

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20090809/00176_027.html

大宅

畀面勳章

有關bpa的issue應該問題不太, 真係怕的話就用消毒藥丸/水.

大宅

我之前send過email問medela,佢教我用水煲,我通常煲10分鐘,而且唔駛每次煲,之後用洗乾淨就得。

大宅

其實點解煲得而唔蒸得呢? 大家都係咁熱啫?有咩分別呢?

大宅

係咪用煲過o既水"朗一朗"過奶泵就得?

原帖由 ms_tea 於 09-11-10 14:42 發表
我之前send過email問medela,佢教我用水煲,我通常煲10分鐘,而且唔駛每次煲,之後用洗乾淨就得。

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我係荷花買泵時, 個姐姐最好買埋消毒片/水, 我選擇咗消毒水, 個姐姐就可以直接用, 不過我用之前再會用煲過嘅水沖吓佢.

大宅

原帖由 cardan 於 09-11-13 18:51 發表
係咪用煲過o既水"朗一朗"過奶泵就得?

你既意思係每次用完之後嗎?應該每次用完用soapy water洗乾淨

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊