嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我個女就快4歲, 佢蛀牙就冇, 但係有牙石, 要不要去洗牙? 唔知佢會唔會好驚, 我自己都好怕洗牙啲聲
thanks!

別墅

原帖由 babymuimui 於 09-11-10 13:12 發表
我個女就快4歲, 佢蛀牙就冇, 但係有牙石, 要不要去洗牙? 唔知佢會唔會好驚, 我自己都好怕洗牙啲聲
thanks!

細路仔有牙齒開始就可以去定期檢查...你帶囡囡去檢查
時問下牙醫既專業意見咪得囉..不過..我仔係3歲幾時
..因為前面八隻牙有黑色漬..我以為係蛀牙..所以帶左佢
去睇牙e..後來知道係漬..所以都幫佢洗牙...e生話過唔
suggest咁細個洗牙...因為會洗"舌"d法郎質...但係..
你話嗰d係牙石..牙石係會影響牙肉架喎...所以都係
帶佢去睇牙醫好d...去之前同囡囡預告一下情況..應該
無咁驚既!!!

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 新爸媽 於 09-11-10 16:15 發表

細路仔有牙齒開始就可以去定期檢查...你帶囡囡去檢查
時問下牙醫既專業意見咪得囉..不過..我仔係3歲幾時
..因為前面八隻牙有黑色漬..我以為係蛀牙..所以帶左佢
去睇牙e..後來知道係漬..所以都幫佢洗牙...e生話過唔 ...

我估係牙石, 佢嗰啲都係黑色漬咁樣, 等我帶女女去睇e生先, 我想問你仔仔睇牙e時驚唔驚呀?

大宅

我仔仔最近都洗左。他由歳半開始Keep住2個月至半年定期検査,一年前話有少少漬,Keep住看左一年話多左d先洗。

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 junbo 於 09-11-10 19:13 發表
我仔仔最近都洗左。他由歳半開始Keep住2個月至半年定期検査,一年前話有少少漬,Keep住看左一年話多左d先洗。

thanks

複式洋房

我個仔2歲7個月,D牙又系克色漬,好難清除,我自己唔想太早去洗牙,如果唔洗又唔知點樣清除.

大宅

原帖由 junbo 於 09-11-10 19:13 發表

請問你去私家or政府?

首頁

尾頁

跳至