自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

王國長老

我睇完喊左出黎.... 好心痛好心痛....做父母點承受...

廢鐵堆中摸黑徒手救妻兒
八歲兒削半邊面見到骨2009年11月10日

【本報訊】「個仔咁細就要佢受咁嘅痛苦,我個心好痛呀。」 35歲的施榮國,一家三口前晚到港島金鐘飲宴,不料歸家時踏上肇事巴士,全部受傷。意外後,身受重傷的他徒手在廢鐵堆中救出妻兒,但 8歲兒子右半邊臉被削至見骨,慘遭毀容,妻子右半邊身則被擦至皮開肉綻,一個快樂的家庭,從此面對無盡痛苦折磨。記者:文兆麟、徐雲庭

《傷者施家三口》
今年 8歲的施正濠精靈活潑,是家中寶貝。車禍驟來,「濠仔個鼻以上嘅右邊臉到後腦,好似俾人鏟去一層肉,深到見骨。」說起兒子的傷勢,施父灑下男兒淚,「當時傷口全部佈滿玻璃碎同車廂嘅纖維碎,醫生話等傷勢穩定後再做植皮手術,叫我哋做好有可能毀容嘅心理準備,另外仲要面對日後長期治療。」
在一家大型連鎖集團任職貨車司機的施榮國,與同齡太太及兒子同住將軍澳廣明苑一單位。前晚一家三口到金鐘飲宴後登上肇事巴士,當時施坐在巴士上層左邊第二排走廊位,妻兒坐在上層右邊第二排,兒子坐窗口位,三人在車上均無入睡或未打瞌睡。

「全身似磨薑咁損晒」
「架巴士一出站就開得好快,我做職業司機對車速好敏感,當時個心仲暗暗咁講千祈唔好出事;從巴士沿途嘅速度,我敢肯定個巴士司機駕駛態度好鹵莽。」
巴士在迴旋處失控翻側後,施父下巴被削去一塊肉,僅皮肉相連,右額則撞至爆裂流血,手腳擦傷。他說:「出事後,全車冇晒電黑麻麻,我爬出嚟就大叫老婆同囝囝個名。老婆好快就應我,我摸黑咁扶佢出來,佢全身好似磨薑咁損晒,個身係咁震。」

市民合力拉鐵枝救人救出妻子後,施父又摸黑大叫兒子:「細佬,細佬!」他聽到兒子呻吟回應:「爸爸,好痛呀!爸爸,好痛呀!」施父即多次徒手試圖拉開一條已撞至變形的鐵枝,此時一名熱心市民趨前幫忙,終將鐵枝拉開,施父在黑暗中憑感覺將已拋出車外、夾在花槽與巴士殘骸間的兒子救出。

「當時見到個仔塊面好似被人削去一邊,成塊肉被鏟去,有啲地方仲見到骨。」施父昨在醫院向記者透露,醫生指濠仔傷口嚴重腫脹,不能馬上進行縫針手術,只能等待傷勢穩定後,再利用其身體其他地方的皮膚作植皮手術。說到傷勢對濠仔將來的影響,施父含淚說:「佢咁細個,點解要佢承受咁嘅痛苦?」
施父補充,濠仔在將軍澳區內一小學讀三年級,擔心意外影響濠仔的學業。此外,施父是家庭經濟支柱,更擔心因傷勢影響工作被解僱。

我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

王國長老

王國長老

d人係咪仲衰到趁人受傷就偷野呢? 抑或是車禍中跌左財物. 如果趁火打劫真係好折墮.

妻赴災場尋夫
41歲的彭企東,八年前在郵政署門市業務科任職文員,專責處理文書工作。任職護士的阿東胞姊表示,弟弟是虔誠基督徒,結婚至今仍未有子女;平時出入多用私家車代步,前晚因要到港島參加喜宴,為防酒後駕駛,所以改用公共交通工具。
喜宴完畢,阿東登上肇事巴士準備回將軍澳住所,上車前還致電妻子:「 12點半就返到,你喺屋企等我啦。」彭妻在家中久候不見,多次致電丈夫又沒人接聽,擔心丈夫出事,遂落樓等候。十分鐘後,有街坊告訴她唐明街迴旋處有巴士翻側,她趕往查看,不料竟見到滿身鮮血的丈夫正接受救護員搶救。

遊日本不成行
彭妻事後說,丈夫的電話及財物失去,懷疑已被人撿去。
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

珍珠宮

叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

伯爵府

畀面勳章

我都睇到眼濕濕

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我睇咗, 好難過

題外話....若果發現司機有問題,
作為乘客, 可否即時叫司機留意/糾正?

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

唔負責任既司機
往往累死人
應該加以嚴懲

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 大廚勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

侯爵府

醒目開學勳章

睇完都 睇到傷勢好嚴重

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

真係講唔出野

大宅

濠仔祝你早日康復…

別墅

剩係睇文字報導巳經覺得好恐怖

原帖由 edea 於 09-11-10 13:18 發表
我睇完喊左出黎.... 好心痛好心痛....做父母點承受...

廢鐵堆中摸黑徒手救妻兒
八歲兒削半邊面見到骨2009年11月10日

【本報訊】「個仔咁細就要佢受咁嘅痛苦,我個心好痛呀。」 35歲的施榮國,一家三口前晚到港 ...

禁止訪問

王國長老

王國長老

我小朋友都係8歲, 所以特別感受深....特別替佢地父母傷心...

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

點解香港成日發生呢種事
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

子爵府

d傷者好慘,個小朋友仲可憐,咁細個就要承受咁大痛楚,個pk司機仲豪無悔意,辯稱地面有油漬,正人渣,不付責任,理應判佢坐返幾年,比人打到佢pk

洋房

大宅

濠仔, 會為你祈禱同送上無限祝福!

大宅

睇到我不停流淚
點解咁多司機咁唔負責任

大宅

好媽媽勳章

唉..好難過, 真系好難過!!
難過之餘又好憤怒!!
點解D人渣車可以咁魯莽!唔顧及他人安全, 自己衰好LA!, 仲要害埋其他人!

首頁

尾頁

跳至