自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

上個月去吉吉島遇到串收銀
今日o係sogX又遇到個冇禮貌o既sales 阿姐

去街市賣菜d阿姐d態度仲好過佢地
咩世界呀

男爵府

有冇串番佢

大宅

應該係佢地平日受受埋埋既氣, 就發泄左在你身上.

複式洋房

原帖由 21g 於 09-11-11 01:37 發表
有冇串番佢

冇 講多都哂氣
佢梗係覺得自己冇問題先會咁樣講野

大宅

我公司都請左好多粗聲氣的新移民sales, 但其實係大家文化不同, 佢地講野會粗左少少, 我地都解釋過禮貌重要, 但佢地唔覺有問題, 都幾難教. 即正如幾年前我去韓國d人講野感覺都好係又粗魯又大聲一樣.

而香港人又難請, 時間長唔做, 人工少又唔做, 冇得攞自己想放假的日子又話唔做. 重要簡地點做. 不過我呢d可能係個別例子.

而大公司其實好多都著重內地客, 人地來到真係即刻買野, 可能重會掃貨, 唔似得香港人買少少又多多野, 所以佢地好多都鍾意做內地人生意.

當然基本禮貌一定要有, 如果唔係我都會反擊.

別墅

我都覺得d sales態度差,前一排我去連鎖店yishxxx,試牛仔褲,我睇中一條話試,但個sales不停迫我試其他,我話唔試,只試一條,試完唔,我比番佢轉頭就走,點知我聽到佢好細聲話我八婆,我趕時間走,弟2日我打電話去佢地總公司投訴,總公司不停同我講對唔住.
前幾個月夏季大減價,我時時去shopping,都係d大型連鎖店,都投訴過幾次,有d sales真係好冇禮貌,又hard sell,攪到我shopping d 興趣都少了,慳番d錢.

複式洋房

原帖由 constance0801 於 09-11-11 01:43 發表
應該係佢地平日受受埋埋既氣, 就發泄左在你身上.

可能我買果樣野唔夠貴..
因為我見果個sales同一位內地太太sell左一set 280 o既套裝 佢對果位太太d態度都唔係好似對我咁樣

複式洋房

原帖由 twu_hk 於 09-11-11 09:13 發表
我公司都請左好多粗聲氣的新移民sales, 但其實係大家文化不同, 佢地講野會粗左少少, 我地都解釋過禮貌重要, 但佢地唔覺有問題, 都幾難教. 即正如幾年前我去韓國d人講野感覺都好係又粗魯又大聲一樣.

而香港人又難請, ...

新移民冇禮貌就真係睇人 我以前公司都有同事係新移民
反而我覺得佢勤力d 唔會偷懶
而家人仔貴過港紙 去大公司買野 佢地就好似打左9折咁 梗係勁掃啦 同埋話哂香港買野唔會好似大陸買野咁咁冇保障
去得鋪頭買野就係買產品之餘又買埋services 最差就係o係呢一兩年我見好多sales連基本禮貌都冇 完全勁hea
唔怪得而家網上購物愈黎愈興 我覺得唔多唔少都有d關係

複式洋房

原帖由 maymak09 於 09-11-11 12:03 發表
我都覺得d sales態度差,前一排我去連鎖店yishxxx,試牛仔褲,我睇中一條話試,但個sales不停迫我試其他,我話唔試,只試一條,試完唔,我比番佢轉頭就走,點知我聽到佢好細聲話我八婆,我趕時間走,弟2日我打電話去佢地總 ...

果條友仔都幾大膽..
我都係..次次一有咩d百貨公司有咩fuction搞 梗會令我買野買到紋
一bb展,感謝日 唔知點解d人d態度都會差d
我真係好奇怪 sales有佣分 多人買野唔係應該開心咩?份糧大份d,反而向d客發脾氣

別墅

我遇到d衰sales 多數係d十幾廿歲靚妹,佢地讀書不成,但又冇心機做野,而且轉工轉得好快,屋企有錢,好似唔憂做,所以,d態度有時都幾差.上次話我八婆,就係一個十幾歲靚妹.

子爵府

但我去 bossixx d sales ok 喎

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我上次在SOxx二+一樓見個位收银小姐 1:00最忙,可以一面講電話,肯定私人講足+幾分鐘,單手收錢,我都唔明點解咁唔珍惜份工

大宅

十幾廿歲點識珍惜呀, 要捱過苦或者就去到末路先知死架麻.

大宅

我都嚴重感覺到呢個問題,
我自己就試過好多次,
而且次次都係比人"睇唔起".

有次去agnxx b睇野,
我話條鍊好靚, 老公話:鍾意就買啦.
跟住我聽到個SALES細細聲同另一個SALES講:
鍾意就買? 唔洗錢阿? 我地D野又唔平, 鍾意就買喎, 呵!!

過幾日, 我又同FD去買野,
睇中左個卡片套, 跟住問佢仲有冇其他款,
個SALES話:最平係呢D架啦, 其他果D好貴架.

又有次我剛同仔仔去完運動會,
隨便T+牛仔褲去朗豪坊既JILL SXXXXX買野,
3個SALES完全唔理我, 當我透明,
我又專登唔出聲, 足足5分鐘都冇人理,
我即走, 之後去海港城果間買.

我同老公比較鍾意玩野,
連買部新車都係拖鞋短褲好似落街買餸咁,
專登搵唔係"白鴿眼"既SALES SERVICE我地,
一來佢真係有心SALES野,
二來呢D錢真係抵比佢地賺.

別墅

原帖由 veronica1210 於 09-11-12 12:54 發表
但我去 bossixx d sales ok 喎

同意, 有時除左個sales本身有問題,都同間公司有關,我本身經歷過bossxxx, 佐丹丹,espxxx, ice fxxx d sales都ok, 但yishxxx, 賣鞋fioruxxx, mirxxxx d 靚妺,靚仔sales 就唔係好掂, 有一次我入到德福個間mirxxxx, 嘩d靚仔sales唔知講緊咩,好high咁,嘈到死,當個客唔係度,我即刻走人.
呢d都係大公司,佢地點樣請人同埋trainning好重要,所以, 我唔會當面話佢地, 我會同佢地公司投訴,我投訴埋間公司.

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

名店的sale最白鴿眼, 有次我件衫穿0左小小,
我自己唔覺, 我去yxk打算買個袋, 個個見到我都走開, 我要叫佢過黎先過黎, 俾錢時仲眼望望, 如果唔係特價, 我一定唔買~

珍珠宮

點只!
我試過去餐廳食野,出面有D特價餐牌(有四個餐),入到去又無,咁就問個waitress,點知佢淨係口述左其中兩個餐(最平果兩個)就唔再講落去...
就算有好多人叫平既set食,都唔係個個一樣架!自作聰明...
節錄自: 戲班小子歌詞
禍福得失睇開啲 人生好比一齣戲
幸福不一定由天賜 成功半人事
儘管今天不開心 誰保他朝不得意
暫短的好運誰可恃 贏得幾多次
滄桑多變 世事傳奇 只要努力肯衝刺
一翻跟斗幾個際遇 時來運到即沖天飛

首頁

尾頁

跳至