樓市動向

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

原帖由 ballball411 於 09-11-13 16:21 發表
真係煩死我, 最慘我個約係去到出年4月, 仲有成半年........ 驚唔影比個業主, 唔知佢會點, 影比佢, 我又要將間屋執一輪先得....煩死我............

佢又可以點呢

大宅

個業主今日又打黎, 又係講話想星期日比個客睇一睇樓, 話個客好有心, 只係唔放心d水喉, 想只係上黎睇一睇............. 真係唔知仲要煩多幾多次先得

珍珠宮

2024年龍年勳章

比我電話都唔聽, 你要賣樓賺錢關我咩事? 打擾到我私人生活喎!! 當初諗住賣就唔好租比人啦, 租左比人就預左無得睇啦.

我夠成日見到我呢區好多盤比市價平成10%或更多, 我次次問親agent都係話連租約無得睇, 無得睇我點買呀? 我自住架!!

如果有得睇, 就唔係平10%呢個價啦!! 咁你話個業主點解要係咁煩住你啦~~~

原帖由 ballball411 於 09-11-13 19:32 發表
個業主今日又打黎, 又係講話想星期日比個客睇一睇樓, 話個客好有心, 只係唔放心d水喉, 想只係上黎睇一睇............. 真係唔知仲要煩多幾多次先得
希望每天開心渡過 ;-)

男爵府

Jessy又講得對, 如單位有租約在身, 業主勸掂租客比客睇樓, 而又成功買出, 佢果盤又可能唔會以市價平成10%或更多, 因可睇樓, 咁位業主咪好著數.

我當年買樓, 有幾間都有租客住緊, 試過力勸位agent問業主可唔可以俾我地睇住, 最後無得睇梗係唔買, 點知收樓時層樓會變成點??

另一方面, 做租客咪好唔得掂, 成日要應酬業主d客. 一於企梗唔好同業主妥協.

原帖由 Jessy 於 09-11-14 00:54 發表
比我電話都唔聽, 你要賣樓賺錢關我咩事? 打擾到我私人生活喎!! 當初諗住賣就唔好租比人啦, 租左比人就預左無得睇啦.

我夠成日見到我呢區好多盤比市價平成10%或更多, 我次次問親agent都係話連租約無得睇, 無得睇我點 ...

[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好簡單, 你話可以, 業主向你租番間屋比人睇樓, 呢個月減一半租,

或者

每人入門之前先收五百, 限時十分鐘, 逾時每人每分鐘五十, 朝九晚五之外雙計, 只收現金, 不設找續.

原帖由 ballball411 於 09-11-13 19:32 發表

珍珠宮

2024年龍年勳章

good idea!!!

原帖由 clpapa 於 09-11-14 15:01 發表
好簡單, 你話可以, 業主向你租番間屋比人睇樓, 呢個月減一半租,

或者

每人入門之前先收五百, 限時十分鐘, 逾時每人每分鐘五十, 朝九晚五之外雙計, 只收現金, 不設找續.

...

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

最慘我5月續新 約時無再寫新 約, 咁驚唔驚? 攪到我而家日日都訓得唔好.........又成日打黎吹我 影 間屋D相比佢, 都唔知點影好, 間屋咁多野, 好似無 曬私隱 咁..........

珍珠宮

2024年龍年勳章

下...仲無合約添..咁如果有人睇岩左我都幾肯定你即要搬都似. 唔怪得成日想你比人睇啦...仲連唔簽約都肯, 擺到明係想賣樓, 未賣出的時候又有租收, 咁佢又幾筍喎!!

原帖由 ballball411 於 09-11-14 20:32 發表
最慘我5月續新 約時無再寫新 約, 咁驚唔驚? 攪到我而家日日都訓得唔好.........又成日打黎吹我 影 間屋D相比佢, 都唔知點影好, 間屋咁多野, 好似無 曬私隱 咁.......... ...

大宅

咁而家叫個業主寫番份租約比我, 咁會唔會好d? 我而家諗住唔影相比佢, 等佢寫番租約比我先

禁止訪問

好媽媽勳章

珍珠宮

2024年龍年勳章

咁如果個業主續約頭一年都係死約啦, 即係話個業主好自私一心諗住賣所以唔簽新合約羅.

原帖由 sweetcouple 於 09-11-15 16:15 發表

其實又冇乜關係丫.....如果樓主死約已過, 生約本來就係一個月通知可以要租客走架啦! 有約冇約又點喎.......

大宅

而家呢年係死約黎架............ 今個月真係黑, 又要煩學校野, 又要煩間屋..........

珍珠宮

2024年龍年勳章

下...咁我真係完全唔明你之前咩意思.

不過唔想咪直接拒絕羅, 唔駛煩啦.

原帖由 ballball411 於 09-11-15 23:08 發表
而家呢年係死約黎架............ 今個月真係黑, 又要煩學校野, 又要煩間屋..........

別墅

其實雙方都應該互相遷就, 我朋友同個租客講話賣樓, 但都未有買家睇樓, 個租客自己去搵定樓, 跟著同我朋友講話搵到樓要一個月後搬, 叫我朋友賠錢比佢賠到死約完, 當時個租客仲承認一年死約一年生約, 我朋友知道應該係個租客反賠比佢, 但為了方便個租客已搵到合適的樓, 只好說賠兩個月, 點知個租客要我朋友在佢搬之前先賠三個月(兩賠一按金), 我朋友不應承, 之後有買家要睇樓, 個租客就話兩年係死約(當初口講無白字黑字寫明一年死一年生), 佢話要我朋友賠多一年錢比佢, 如果唔係就唔搬, 跟著每次都推搪唔比人睇樓, 你話我朋友有乜錯? 佢賣樓係要套現作醫藥費, 已經容忍到反賠錢, 但個無良租客就由三個人租住, 住到依家七個人唔夠住, 想搬但係就要屈我朋友賠錢, 你話有無天理!!!

大宅

即係個死約係到出年4月, 不過續約時無再簽新約, 我係驚一旦佢賣左, 個新業主即刻逼我搬, 咁就死啦, 年尾流流, 又有細路......... 今個月真係好黑, 真係末試過一個星期有3個 bad news, down 到極.........

珍珠宮

2024年龍年勳章

既然無簽合約, 咁依家即係唔係死約啦, 無證無據佢隨時可以叫你走啦.

原帖由 ballball411 於 09-11-16 00:47 發表
即係個死約係到出年4月, 不過續約時無再簽新約, 我係驚一旦佢賣左, 個新業主即刻逼我搬, 咁就死啦, 年尾流流, 又有細路......... 今個月真係好黑, 真係末試過一個星期有3個 bad news, down 到極......... ...

珍珠宮

2024年龍年勳章

你呢個CASE係個租客唔岩喎, 層樓又未賣出, 佢自己要搬, 無理由係業主賠錢喎!!!

原帖由 piggylai 於 09-11-16 00:34 發表
其實雙方都應該互相遷就, 我朋友同個租客講話賣樓, 但都未有買家睇樓, 個租客自己去搵定樓, 跟著同我朋友講話搵到樓要一個月後搬, 叫我朋友賠錢比佢賠到死約完, 當時個租客仲承認一年死約一年生約, 我朋友知道應該係 ...

大宅

咁如果個業主真係賣出左, 咁我之前比個d按金, 係問邊個拎番?

首頁

尾頁

跳至