嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

發燒唔退, 好擔心, 有無有經驗的媽咪幫我

我囝囝昨日肚'all'左兩次, 夜晚仲發燒, 102-103度, 食左退燒藥都唔退, 好擔心, 今朝一早去左急診室, 醫生話係扁桃腺發炎, 會'all', 但唔建議食藥, 會有副作用, 藥單有比退燒藥, 但醫生話食左都未必退燒, 可能仲有少少燒, 如果四日後仲有燒就要睇醫生, 你們對他的講法有什麼意見??
燒四日後先再睇??
係咪我過份緊張??定係醫生見慣大場面, 呢d只係小事??
有無有經驗的媽咪幫我??

珍珠宮

好媽媽勳章

Re: 發燒唔退, 好擔心, 有無有經驗的媽咪幫我

你要留意一下發燒的度數, 如果一路向下慢慢下降, 可以放心. 如果一路向上升, 立即去急診室.
通常食左退燒藥會退燒, 但1-2小時又會再燒, 3-4日後會退晒.
愛因斯坦:「每人都是天才。但如果你用『爬樹能力』來斷定一條魚有多少才幹,牠整個人生都會相信自己是愚蠢不堪。」

大宅

yvonnetsang
多謝你的回覆令我安心好多, 現在囝囝發燒的度數都開始向下, 無之前咁熱, 但都仲有少少燒,
不過我現在諗緊去唔去醫院攞藥, 因得我同囝囝兩個人係屋企, 如果去要帶埋囝囝去, 又遠, 同埋只係得退燒藥同收鼻水藥, 退燒藥我屋企仲有一枝, 都唔知去唔去好??
其實我仲想問下扁桃腺發炎有無藥比架??定要等自己好返??

珍珠宮

好媽媽勳章

其實我囝囝未試過扁桃腺發炎, 但試過咽喉炎, 情況同你囝囝差不多, 上次醫生解釋得好清楚小朋友發燒的情況.

如果發燒的度數唔過101度 (有d 醫生話100度), 唔需要食退燒藥

愛因斯坦:「每人都是天才。但如果你用『爬樹能力』來斷定一條魚有多少才幹,牠整個人生都會相信自己是愚蠢不堪。」

大宅

KaiHinMaMa:
我兩個仔無耐前都試過扁桃腺發炎, 佢地無肚"疴", 只係真係高燒足4日, 係阿哥病先, 睇左普通西醫, 食住退燒藥, 藥力一過又燒返, 燒到成104度! 佢好少可燒得咁勁, 到第三日都係高燒, 於是帶佢睇急症, 急症室有開抗生素俾佢, 不過無食到, 因為之後已退燒, 過後就"野"左俾細佬, 細佬又係燒足4日, 因細佬發高燒會抽筋, 所以一早已俾佢食抗生素, 怕佢高燒。 我自己叫佢地張大口俾我睇, 係見到個喉嚨直情有白色含濃咁 , 我諗佢地係好嚴重, 所以醫生開抗生素俾佢地! 你不防睇下囝囝個喉嚨, 睇下會唔會好紅...
其實食太多抗生素係唔好架, 可能係咁醫生唔開藥俾你囝囝啦, 你可以俾多d 水囝囝飲, 同埋如果燒的話同佢沖涼降温, 記住退燒藥亦係唔好食咁多, 因為食得多會影响個肝, 我俾醫院d 姑娘鬧過啦... 希望你囝囝快d 好番啦!

大宅

真係好多謝你們的分享

lyoncheng
我囝囝同你囝囝的情況好似, 食左藥就退少少燒, 藥力一過又燒返, 不過就無燒到104度, 不過都差不多有103度, 黃昏時因手腳好熱,好熱(他仲話隻手好痛好痛), 最後都睇多一次兒科, 醫生話係喉嚨發炎, 比左消炎藥他食, 他都話會再燒一段時間
我唔知消炎藥會唔會好似抗生素咁有咁大的影響, 但每次見到他咁辛苦(好熱同埋塊面好紅), 好就寧願比藥他食減少他的辛苦, 希望他快d好返啦!
我都知道沖涼可以降温, 但我身邊所有人都唔認同, 包括我隻lo, 他們驚會冷到, 所以都有一定的難度

大宅

KaiHinMaMa:
可能個個小朋友體質唔同, 所以發燒時既徵狀都唔同, 我細仔燒通常都會手腳凍既, 問過醫生, 醫生話係正常, 因為體內燒(發燒其實係係體內同d病菌打緊杖), 會扯左手腳d 温度, 但大仔燒又唔係咁, 你仔仔話手痛, 會唔會係太熱所以痛呢?
消炎藥同抗生素唔同, 抗生素一定要依醫生吩咐食晒成個療程(如果唔係下次對呢隻藥就會無效), 消炎藥就可以唔使食晒, 通常仔仔退左燒我就會停。
其實我都明白, 當阿仔病到五顏六色, 仲話同佢沖涼, 仲要係呢d 咁凍既天氣, 通常都會無mug 信心既, 發燒沖涼既技巧係: 首先開一盤暖水, 然係囝囝坐係度, 我地就不停用暖水撥係佢身度, 沖大約15分鐘, 一直有暖水潑住, 佢係唔會冷親既, 最重要係上水時即刻用大毛巾同佢包住同埋快d著返衫, 咁就ok, 如果唔用沖涼呢個方法, 可用暖毛巾幫佢抺身, 記得佢燒時唔好同佢著咁多衫, 如果食藥後退左燒, 先同佢著返, 呢d 係我小小既心德, 希望幫到你啦!
我好明架, 囝囝一病, 自己個人都好心煩意亂, 一邊又肉赤佢咁辛苦, 一邊又怕自己照顧得佢唔好, 囝囝又特別 lau 計.... 唔好担心, 佢好快好返, 又好似以前咁百厭架啦! :wink:

首頁

尾頁

跳至