夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

民房

依架的婚姻真係好脆弱,想要經營好一個家庭:,做老婆架真係要卑心机g

洋房

回覆 17# ivy88 的文章

我就係事事以C6放在第一位,佢覺得我廹佢太緊,有壓力,執嘢搬番去同62住,話要冷靜,我們應否再下去喎!太突然,不是給我找到"蜘C馬跡"又有外遇,怎會突然又搬走,算吧!一切是籍口,上天自有安排....

瑪瑙宮

bill9191
希望您會抓緊每個修補/攞分的機會. 以前睇電視見過徐小明, 盧大偉受訪問時提到太太係由心度笑上面度, 滿足到漏, 我心底好羡慕, 點解人地 c6 會咁? 我 c6 無比過咁o既 feel 我. 希望我地第日都會看到他們面上出現咁o既笑面, 咁就死而無憾.
原帖由 bill9191 於 09-11-16 08:46 發表
Nancy20090615
好多謝你支持同鼓勵,希望我自已能夠改变自己對他的要求,因為我知道希望越大失望越大.

複式洋房

same

原帖由 yiyiyi 於 09-11-12 16:37 發表
我好明白你地嘅感受, 我嘅問題係除咗感情淡咗之外, 而我 c6 又停留喺 10 年前 (e.g. 思想, 行為), 完全無進步過, 我好肯定如果我無小朋友, 我一定會走, 但 e+ 我都係因為我個小朋友先會重留底, 但見倒個仔 e+ 又開心 ...

複式洋房

I also live with 6299, but my husband does not talk to them. I have more conversation with 6299.

Please don't cry every night. You must be brave to live for the children. I have 3 children from 2 to 7 years old.

原帖由 poohngai 於 09-11-13 00:08 發表
我都是分開訓無夫妻關係, 我仲要同埋老爺99一齊住,有時見到c9同佢父母有講有笑, 對自己冷淡非常, 個心就好唔舒服, 我而家全職照顧2個小朋友, 日子非常難過, 我成日同自己講為了2個小朋友一家要頂落去, 但每晚都是含 ...

複式洋房

My c6 also said I changed a lot. I said we must follow the world trend. We can't live in the 80's and 90's. My c6 has no improvement since Aug 1992.

原帖由 lo8189 於 09-11-13 11:56 發表

我個csae都係類似你咁樣,但係反而比佢話我個人變哂!
我真係想問,十年都唔識思想進步既人,其實有冇問題??

複式洋房

我想我比較自私D
我唔會為左小朋友去忍受一段已經索然無味的婚姻
我會選擇離婚
如果一對唔相愛的夫妻
我覺得其實小朋友好敏感
你系他地面前扮冇野
其實你傷害緊他
因為我細個的時候
我爸媽的關系
所以我好反感他地攞我地做借口
話為我地好
而唔離婚
我覺得甘樣好痛苦
我情愿他們各自過更好的人生
我會覺得幸福

複式洋房

真系好難取寫
但當我看到亞仔,想到若他無爸爸的時候,
心裡真的很痛

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 qqbbhk 於 09-11-12 16:31 發表

好同意啊
我同c6就係人板

me 2. 但我因為愛我仔仔, 所以唔開心都要同c6一齊生活, 有時比d black face 佢. 我有時唸上一代d人都係咁就一齊生活下去, 條路是自己選擇, 所以自己都要努力.

別墅

年代唔同咗啦...... 上一代會因為小朋友而夾硬起一齊, 但老咗又點呢? 怨天怨地lor.......
我同個囡搬了3個月, 而家同細妹一齊租屋住. 我決心搬走是因為唔想大家困在一屋內唔開心, 個囡係feel到架~ 我覺得與其大家一齊都唔開心, 點解唔分開, 個囡對住爸爸媽媽都開心, 感覺會好好多.... 到佢大個先再解釋比佢知. 而家雖然都辛苦, 因為好多家務要自己做, 但真係擁有家的感覺........ 要行出第一步係要好大勇氣, 但唔想因為有小朋友而自己咁就過一世......

洋房

請問邊度有婚姻輔導﹐系唔系好有用?

複式洋房

我見好多父母離婚既人對自己好無信心, 以前既年代, 老師同學會睇佢地唔起. 依家好多人離婚, 應該會好0的. 我父母離婚時(1996), 我最細既細佬得12歲, 佢個人變得無自信同成搵借口點解做唔到, 我0地個個大學畢業, 佢就連Community Colleage 都讀唔到, 日日不是睡覺就是講電話. 佢話點解佢樣樣野都唔順利, 都唔諗下成績同機會係自己爭取. 自以前好smart, 幾姊弟佢最醒. 我唔想我離婚後我既仔女好似我細佬0甘.

我以前都interview過一個男仔, 佢會考5A3B, 但無再讀落去, 佢話因父母離婚斤所以要出來打工, 講父母離婚時佢想哭, 都好多年0拉. 我請0左佢, 但佢唔0係遲到1-2小時就0係唔反工. 我問社工, 佢話父母離婚的人好極端, 一係唔想做, 一係會好努力去做每一件事.

大宅

我本身自小都來自單親,我活咗三十幾年,重來晤覺得無自信,我重有個弟弟,佢亦完全無問題,我覺得父母離婚,會晤會影响,其實要睇兩個大人点去處理,同本身小朋友嘅成熟程度,尤其而家小朋友接受能力同適應能力之高,有時連大人都像晤到,我本人亦有婚姻問題,亦有小朋友只得六歲,但直到現在我仍未撰擇離婚,只因,我晤可以益咗我老公,要佢一世都要攬住呢個屋企 承擔責任,其實我個情况都比較特殊,我現在為照顧小朋友而無做嘢,老公就係我嘅人肉提款機,但佢在外地做嘢,所以見面時間晤太多,問題自然多,但我老公就話無問題,但點都好,我都會咗小朋友生活,''反而無擔心佢地嘅心理''因佢地都好識諗, 有咩事等佢地大個先再決定

公爵府

你地d case好慘,不過如果唔係有第3者的話希望你地可以和好如初啦

大宅

點解只有好媽媽先會遇到無情既人,為左個女有個完整家庭,默默忍左幾年,到而家有埋個仔,先話唔想同我一齊,而家唔係我唔想忍,而係佢一個機會都冇比我地

複式洋房

原帖由 bill9191 於 09-11-12 11:22 發表
依家我們都有協議大家分開瞓, 直至大家唔抗拒大家, 可以好好生活下去, 查實我倆都唔想再吵想開開心心地三人生活下去。

其實如果大家都一條心想一家開開心心咁生活落去,都唔駛諗咁多,大家互相遷就,多啲關懷吓對方,努力生活下去就是了。

複式洋房

回覆 1# bill9191 的文章

我覺得如果淡到見到面都煩,都想吵架既,為左小朋友分開住,同小朋友就繼續保持聯繫﹗

別墅

想同大家分享一些真人真事.

女朋友和C6因生活上不協調而決定分手,一年內大家己有自己的性生活,不時為兒子的鎖碎事而煩,有次大家突然有需要,竟然一起睡了一晚,那一晚,他們的感覺比什麼其他男人女人都要好,是很懷念的.之後,佢地繼續一齊.無事發生,還多了體諒.最可惜的是,大家都有了另一D性經驗,但大家都沒有提起.

這樣的真人真事.在我身邊的女朋友都發生了三個個案.不過有一對即使又再一起有SEX,最後都係大家再婚.而其餘兩個就成功起返埋一齊.親戚和朋友都好開心,大團圓結局.

複式洋房

無奈都要繼續

唯有好似以下的話:
有有無無切耐煩,勞勞碌碌幾時閑,人心曲曲灣灣水,世事重重疊疊山,古古今今多改變,貧貧富富自循環,將將就就隨緣過,苦苦甜甜莫怨天.
咁樣想會好過點,為了孩子要忍,向好方面想,大家要努力呀!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我會. 如果只係感情淡哂....
我唔想子女在單親家庭中成長
hello hello ~~

首頁

尾頁

跳至