論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

之前我請工人時,只係報左我、老公、bb三個人住,而家我地要搬,將會同老爺奶奶一齊住(買過間),咁個工人就好唔願意,佢同我講合約只係話我同老公及bb三個人。我而家想問下,如果我搬左,屋企多左人一齊住,會違反合約嗎?工人可以拒絕跟我搬嗎?請指教!

珍珠宮

要寫信交返比入境處架~ 通知入境處改地地及人數就得架喇~ 詳細資料打1823問清楚D啦~

工人唔願意take care 多咁多人, 咁你同佢講, 你有權搬屋&加人數, 佢亦有權resign唔做~~

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

um...........你搬地址係要通知入境處, 佢哋有張叫"經修訂的住宿及家務安排"(ID407G)http://www.immd.gov.hk/chtml/faq_fdh.htm#8, 嗰張form你要填返更改o既資料就可以(如家庭人數轉變), 不過嗰張form係需要你同外傭o既簽署作實, 如果外傭唔同意唔肯簽, 我唔知會點?

珍珠宮

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-11-12 12:14 發表
um...........你搬地址係要通知入境處, 佢哋有張叫"經修訂的住宿及家務安排"(ID407G)http://www.immd.gov.hk/chtml/faq_fdh.htm#8, 嗰張form你要填返更改o既資料就可以(如家庭人數轉變), 不過嗰張form係需要你同外傭 ...

咁加人數其實好正常~ mom生對孖胎都多2個啦~ 要佢同意? haha~ 叫佢返歸啦!!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

你加人數或搬屋係等如"更改合同"

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-11-12 12:14 發表
um...........你搬地址係要通知入境處, 佢哋有張叫"經修訂的住宿及家務安排"(ID407G)http://www.immd.gov.hk/chtml/faq_fdh.htm#8, 嗰張form你要填返更改o既資料就可以(如家庭人數轉變), 不過嗰張form係需要你同外傭 ...

複式洋房

多謝各位意見!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 Siuchoi 於 09-11-12 12:24 發表

咁加人數其實好正常~ mom生對孖胎都多2個啦~ 要佢同意? haha~ 叫佢返歸啦!!

講真吖, 以前啲阿姐我會覺得有商有量, 唔似得而家哩啲新一代郁下就紮馬講數! 剩係態度已經乞人憎.

珍珠宮

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-11-12 12:43 發表

講真吖, 以前啲阿姐我會覺得有商有量, 唔似得而家哩啲新一代郁下就紮馬講數! 剩係態度已經乞人憎.

真係好睇彩數~ 我搬過幾次屋, d工人冇個會呀G呀jo, 叫佢做乜就做乜!! 未見過講數工人!!

象牙宮

原帖由 Siuchoi 於 09-11-12 12:49 發表

真係好睇彩數~ 我搬過幾次屋, d工人冇個會呀G呀jo, 叫佢做乜就做乜!! 未見過講數工人!!

我咪又係, 我7年前搬屋, 嗰時舊工人乜都同我pack晒, 大至封箱, 小至用報紙包碗碟, 去到新屋拆箱, 全部都係佢一手搞掂, 就算到咗今日, 我老公都緬懷佢o既功績, 見到而家o既極品, 都擔心我哋再搬屋時哩位supreme做到啲乜?

大宅

醒目開學勳章

我個養女就乜都唔識做, 企响處睇住我呢個養母&養父pack嘢, 我做呢個養母重好唔話得, 我重自己抹乾淨間新屋等養女嚟住, 諗起都
原帖由 DoReMi媽媽 於 09-11-12 12:53 發表

我咪又係, 我7年前搬屋, 嗰時舊工人乜都同我pack晒, 大至封箱, 小至用報紙包碗碟, 去到新屋拆箱, 全部都係佢一手搞掂, 就算到咗今日, 我老公都緬懷佢o既功績, 見到而家o既極品, 都擔心我哋再搬屋時哩位supreme做到 ...

首頁

尾頁

跳至