論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個工人最近成日話唔想係度做,如果佢確實通知我唔做,我應該有咩要注意,有咩手續要辦呢?

複式洋房

如果個工人係through agent 搵, 立即同agent講. 仲有要小心財物.

原帖由 小菇 於 09-11-12 15:06 發表
我個工人最近成日話唔想係度做,如果佢確實通知我唔做,我應該有咩要注意,有咩手續要辦呢?

禁止訪問

禁止訪問

好媽媽勳章

伯爵府

好媽媽勳章

如果我家工人同我講就好啦! 唔駛補一個月送佢走.

珍珠宮

靜雞雞拍底佢話唔做既情形, 引佢講多幾次~ 之後同佢講你已有佢口頭resign的証據, 要佢賠一個月比你~ 嚇下佢!! 要做就唔該收聲!! 否則叫佢賠$走人!!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 maywei 於 09-11-13 11:41 發表
如果我家工人同我講就好啦! 唔駛補一個月送佢走.

me too

大宅

畀面勳章

原帖由 Siuchoi 於 09-11-13 11:46 發表
靜雞雞拍底佢話唔做既情形, 引佢講多幾次~ 之後同佢講你已有佢口頭resign的証據, 要佢賠一個月比你~ 嚇下佢!! 要做就唔該收聲!! 否則叫佢賠$走人!!

好計

民房

佢自己話唔做,比一個月通知我,做到下個月中。使唔使比年假、機票?

佢未完合約架,剛好一年!

民房

印傭突然話自己留係度,唔舒服,要立刻走,想改寫辭工信日期推前一個月,要我同意簽比佢。

簽比佢,有冇惟法?

複式洋房

You ask the maid to write the actual resignation date. You write a letter accepting the resignation and allowing her to leave immediately. Plus, you can waive the balance of payment-in-lieu after deducted her AL and food & travelling allowance. Then, you ask her signing on the letter.

I believe you don't want to waive her 1 month payment-in-lieu, but still pay her AL and food & travelling allowance.

Before accepting her resignation, please check all your valuable / non-valuable belongings and your kids' health. Some maids leave suddenly because they stole valuable things or hurt the kids.

原帖由 gloriatwins 於 09-11-20 22:33 發表
印傭突然話自己留係度,唔舒服,要立刻走,想改寫辭工信日期推前一個月,要我同意簽比佢。

簽比佢,有冇惟法?

民房

印傭21/11 早上走左。之前留下一封辭工信日期18Nov 會做到18December。聽說佢講朋友介紹佢去做散工,有7000收入,唔想留下做家傭受氣!!!
佢辭工未滿一個月,又破壞合約(佢明知嘅),我係未有權向佢討回一個月先,來扣減 AL 和機票等?

珍珠宮

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-11-13 11:47 發表

me too

me 3.

大宅

早好去信到immg,投訴佢,等佢地留意下都好呀,
咁樣走左都得,去勞工 處開file啦, 現在係工人失職

民房

我明天去勞工署和寄信去入境署,未算遲吧??

別墅

原帖由 gloriatwins 於 09-11-23 15:12 發表
印傭21/11 早上走左。之前留下一封辭工信日期18Nov 會做到18December。聽說佢講朋友介紹佢去做散工,有7000收入,唔想留下做家傭受氣!!!
佢辭工未滿一個月,又破壞合約(佢明知嘅),我係未有權向佢討回一個月先,來扣減 AL 和機 ...

佢話做到12月個渦,而家就走左喇?機票、假期及其他錢計好未咖?快D去報入境處(關於end contract), 勞工處(關於追討代通知金),如果唔係,佢出去非法做其他工作保險唔包入前僱主數!仲可能比佢反告你欠出糧!

(唔厭麻煩可以考類報埋警,合約還在時出走左,無跟合約要在僱主家瞓=失蹤人口)

首頁

尾頁

跳至