跳至

首頁

尾頁

複式洋房

mrs.so 發表於 16-10-19 09:16
早晨,

你搵下圖片既TOPIC 睇下明唔明派位機制。

其實如果乙二放黃建常都冇咩機會既話,係咪放聖心,循小果d 會好d 呢?

因為黃建常校長講過如果唔係111連扣門都冇機會

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 xxahmanxx 的帖子

上年的確係先行第一志願安排會見校長
乙二黃建常...真係要睇下幸運之神有無眷顧, 實際要睇明年會否加派, 加派後都唔會有太多FOR乙二進入, 只求一線希望

複式洋房

mrs.so 發表於 16-10-20 15:07
回覆 xxahmanxx 的帖子

上年的確係先行第一志願安排會見校長

多謝解答:mother:
希望中頭獎啦但難過登天

子爵府

BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

請問有冇WKS 畢業生家長記得, 想當年既畢業試係唔係都要考中默, 英默, 書法果D傢?
如果係, 咁6年級全年咪考3次大評估????? 1次細評估

公爵府

8仔 發表於 17-5-12 12:36
請問有冇WKS 畢業生家長記得, 想當年既畢業試係唔係都要考中默, 英默, 書法果D傢?
如果係, 咁6年級全年咪考 ...

今年小六應該係:
十月評估,十二月呈分試,三月呈分試,六月畢業試

六月畢業試全科目都需考試,今年應有三張成績表。

子爵府

回覆 mrs.so 的帖子

考3次..... 真係想死

公爵府

8仔 發表於 17-5-12 13:09

考3次..... 真係想死

加油!

全香港小六家長一齊陪你(^・^)

子爵府

下, 香港好多小六學生考完LAST一次呈分已經唔需要再考傢喇.我有D朋友仔已經行左畢業禮, 有D又去埋畢業CAMP.....
我唔介意6月頭要考多次試, 不過6年級上回已經係大考, 其他年級就細考, WHY 今次6年級唔可以公平D 考返小D野... 我同亞仔講到明, 今次咩成績對派位都無影響, 校長亦講左今年大埔中學校長講明唔收叩門生, 所以咩成績都無問題

公爵府

8仔 發表於 17-5-17 12:55

下, 香港好多小六學生考完LAST一次呈分已經唔需要再考傢喇.我有D朋友仔已經行左畢業禮 ...

大埔最少兩間小學六年級都要考畢業試

公爵府

下, 香港好多小六學生考完LAST一次呈分已經唔需要再考傢喇.我有D朋友仔已經行左畢業禮 ...

小六畢業試成績表對部份中學係有直接影響叩門

有好多中學列明叩門必須要遞交最後一次考試成績表

公爵府

在學位多既情況下,中學有君子之約不取錄同區叩門生

但每年一樣有同區叩門成功既例子

公爵府

你又未考畢業試

你又點知份量考得多

何況教局有規定評估範圍數量

就如每學年默書次數都有規定

你唔需要太緊張,既然你同仔仔講咗畢業試唔影響派位,那就自由發揮。

公爵府

回覆 8仔 的帖子

我剛才問了大埔/沙田既朋友, 分別唔同小學既小六, 我上網部份小學校網校曆, 好多間小六都要考6月既畢業試
我想問下好多間小學唔駛考畢業試, 有邊幾間, 介紹我知, 我介紹比準備明年入讀小一既家長, 唔駛考畢業試少份壓力, 輕鬆面對升中, 好事...

子爵府

但你又有無問人地考試會唔會連書法都考..... 罼業試無問題, 只係一年3大考就係一個問題, WHY 其他年級係一年2大2小
聖米迦勒小學 今日係中環大會堂行畢業禮
聖公會仁立紀念小學 上星期行畢業禮

子爵府

HA, 你太天真喇默書次數有規定, 但你知唔知今年WKS 6年級有D唔用薄默既默書......

公爵府

回覆 8仔 的帖子

我大細仔都有畢業日營及畢業禮, 畢業禮/畢業營都係學校安排時間性既問題, 對於升中無影響, WKS畢業禮通常安排七月
書法考試好平常啫, 真係咁有壓力?

一年三次大考, 又唔係得WKS係咁, 兩次呈分試+畢業試都好正常

我大仔既一年, 三次大考, 一次小考, 一次強制性TSA, 一次強制性PRES 1, 一樣度過

我剛才問過舊墟都係要全科考, 如果你真係覺得考書法或副科係好有壓力, 不如你寫信回校通知放棄唔考, 做人最重要係開心, 放鬆D香港人

公爵府

回覆 8仔 的帖子

我兩個仔乜都試過, 老師用紙默書有好多原因, 教局既常規係不少於8次, 有部份班別, 因為進度問題, 唔可以一次過默全課書, 所以分開兩次默
我仔更試過正式默書前, 老師為SEN學生作出用紙預默, 其他學生一齊默就當溫書, 又試過為考試前默書作出預默, 希望學生係考試默書成績理想

其實想問用紙默書問題何在?

首頁

尾頁

跳至