跳至

首頁

尾頁

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

呢樣又唔需要擔心, WKS開學初段一定會有適應期, 會有廣東話及普通話, 唔會開學尤其小一就全普通話, 當下學期小朋友就會聽得懂, 只要多聽多講, 好快會習慣

禁止訪問

公爵府

學校今年既OPENDAY已經係12月完成, 同埋WKS未必每年都會有OPENDAY,我地既OPENDAY係會與大埔幾間幼稚園合辦參觀日, 如果你係想自行參觀WKS, 你可以打去學校搵詢問處問一問自行參觀...

公爵府

救命呀!

又係生人勿近既日子, 今日嘔血到爆, 又係要加油既時候, 大家努力呀!

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 mrs.so 於 10-6-6 20:39 發表
救命呀!

又係生人勿近既日子, 今日嘔血到爆, 又係要加油既時候, 大家努力呀!

回多你一次先得
嘩哈哈~~~
我絕對有理由相信今日個太陽係由西面升起的...

我個仔今日溫習順利到不的之了....

莫非...佢
唔係我個仔!?
我家有個跆拳小子,仲有影后妹妹

公爵府

我已經痴哂線...

我今朝幫亞仔串字, 我都爆血管...

我同亞仔講要 "起錨", 升四年班, 唔可以咁懶散...

原帖由 coby@ 於 10-6-7 00:52 發表

回多你一次先得
嘩哈哈~~~
我絕對有理由相信今日個太陽係由西面升起的...

我個仔今日溫習順利到不的之了....

莫非...佢
唔係我個仔!? ...

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 mrs.so 於 10-6-7 09:55 發表
我已經痴哂線...

我今朝幫亞仔串字, 我都爆血管...

我同亞仔講要 "起錨", 升四年班, 唔可以咁懶散...

倒數2天........大家要努力啊~
我家有個跆拳小子,仲有影后妹妹

公爵府

今朝先溫下閱讀咋, 我仔經常向自己難度挑戰, 字又唔識寫, 哎...叫佢簡而易, 佢就搵細佬做目標...

例如:

弟弟"雖然"常常很調皮, "但"我也會教導他.

弟弟"有時"很頑皮, 他"有時"很可愛.

我話唔夠字數, 又再將做目標...又話我打又話鬧, 我好擔心佢今朝閱讀卷會出事...

複式洋房

求助

mrs so 請幫幫忙,我囡囡今年升小一,讀黃建常,但冇人幫我接放學>_< 我要7點鐘先返到大埔接佢...有冇d 咩好介紹...我好苦惱呀而家....

複式洋房

re:求助

mrs so 我是想找補習+托管果類的,有冇推介?

公爵府

寶湖花園-笑臨學堂...

係前WKS老師開, 佢地收費都OK...

你住邊區呀?

我細仔今年都小一, 有機會做同學仔喎...

你小朋友讀邊間幼稚園呢?

公爵府

conniefamily ,

忘記左-->

歡迎你加入黃建常大家庭!

複式洋房

原帖由 mrs.so 於 10-6-10 10:35 發表
conniefamily ,

忘記左-->

歡迎你加入黃建常大家庭!

mrs so,

好高興認識你呀,我住廣福架... 多謝你的介紹,
哈~我都覺得我囡同你仔仔有機會做同學仔呢 ^_^

漏左tim,我囡囡在聖公會救主堂讀k3b 呀~

公爵府

7月返學校拎書單, 我細仔應該係紫社運動服, 8月迎新日, 到時見呀!

我外家都係廣福呀...

我細仔讀圓玄幼稚園...

複式洋房

原帖由 mrs.so 於 10-6-10 11:02 發表
7月返學校拎書單, 我細仔應該係紫社運動服, 8月迎新日, 到時見呀!

我外家都係廣福呀...

我細仔讀圓玄幼稚園...

好呀好呀~ 到時見~
其實囡囡而家係我奶奶湊,佢話升小一比返我自己湊
話自己教唔倒佢咁多野...我怕囡囡好多野唔慣
一來跟返我住,二來新學校新面孔...
唔知到時會點呢?~希望佢接受倒啦 ><

公爵府

WKS有兩日會係星期六適應班, 8月尾兩個星期六...

唔好擔心, 小朋友適應好快, WKS會有充足時間比小朋友過度...

另外, 學校會有好多家長課程, 支援家長協助小朋友讀書問題...

WKS每年有兩次家長座談會, 係中英數老師會晤家長...

複式洋房

原帖由 mrs.so 於 10-6-10 11:34 發表
WKS有兩日會係星期六適應班, 8月尾兩個星期六...

唔好擔心, 小朋友適應好快, WKS會有充足時間比小朋友過度...

另外, 學校會有好多家長課程, 支援家長協助小朋友讀書問題...

WKS每年有兩次家長座談會, 係中英數老 ...

其實我對黃建常唔係太熟... 呢間小學其實o 唔ok 架?

另外有個題外話想問下,我點先知道有人回覆我發表既野呢? 冇e mail 通知,想找返人地有冇回覆我唔係好方便...

公爵府

不如你問下有咩想知?

係要自己CHECK, 無通知呀!

原帖由 conniefamily 於 10-6-10 11:46 發表

其實我對黃建常唔係太熟... 呢間小學其實o 唔ok 架?

另外有個題外話想問下,我點先知道有人回覆我發表既野呢? 冇e mail 通知,想找返人地有冇回覆我唔係好方便... ...

複式洋房

原帖由 mrs.so 於 10-6-10 12:49 發表
不如你問下有咩想知?

係要自己CHECK, 無通知呀!

即係呢~會唔會好多好多功課咁架...同埋小朋友會唔會讀到好大壓力果d,我希望d老師唔係正係識鬧人,真係會比心機教果d,我女好眼淺... 好易喊果d人...>_<

公爵府

哈...我地既功課係多架, 考試範圍亦多...

我地都有好多惡老師, 不過唔會亂鬧人, 但係5鬧又唔得喎, 一對廿幾人, 要控制場面...

同埋家長都好重要, 小朋友小學階段就係踏入小社會, 唔鬧得唔話得, 將來好難出去面對中學大社會...

我大仔出哂名, 小一DAY ONE都係教員室罰企, 事實係我大仔百厭, 到而家小三都係咁百厭, 但係我仔好ENJOY係WKS既生活, 因為佢話好開心...

你睇我地其他家長, 都係好開心好WARM, 我地會分享過程, 我地亦樂意答...

WKS老師留任率好高, 你可以係小學概欖睇到, 另外WKS好著重家校溝通, 開學後對小朋友學校生活有問題, 你可以聯絡班主任/中英數老師其中一位, 都會協助你, 唔一定班主任先會助你解決問題, 其他科任老師都樂意幫助家長....

WKS係一間踏實學校, 唔喜歡SOCIAL, 唔會因學生成績低下, 而歧視, 更會幫助有關學生功課...

首頁

尾頁

跳至