興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

阿囡學校今日都派左石竹返黎, 一個月前, 學校有另一個種植活動, 係種油麥菜, 我從來未種過野, 盆油麥菜擺左兩日, 就有好多蚊滋, 我頂唔順丟左, 好怕今似棵石竹都會同一命運.

係咪種野一定會有蚊滋架?? 有既時候可以點搞?

我冇諗過種石竹要做記錄, 以為種死左都冇人知, 原來份記錄表要交返俾學校, 今次真係大檸樂.

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我果棵都有咁既情況呀, 我已經唔係淋好多水架喇, 不過日日都有太陽晒住佢, 果個位由朝早到日落都有太陽照到, 係咪晒得太多呢?

你話直至泥面乾先再淋水, 咁係咪泥面乾左就要淋水淋到花盆底有水流出黎呀? 跟住又再等佢泥面乾先再淋?

同埋水多得滯會唔會惹蚊滋架? 上個月學校俾油麥菜我地種, 兩日就搞到d蚊滋飛黎飛去喇.

原帖由 召藥師 於 09-11-25 20:52 發表

要通風多陽光及疏水,如果泥過濕的確唔好,快快放係通風(唔係大風)地方,唔好再淋水住喇,直至泥面乾先再淋。

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我想問你棵石竹種左幾耐? 我果棵種左一個星期, 好似冇乜點大到, d 葉仲好似dup落黎咁, c6話佢d葉大塊左重得滯所以會dup落黎, 係咪真係咁架.
唉...我唔想咁快又死0係我手上呀...

原帖由 頭痛的媽媽 於 09-11-29 09:59 發表
http://www.baby-kingdom.com/index.php?uid-18849-action-viewspace-itemid-73475
(石竹)OK ma?不過我尋日換左個10'盆,因有人話我知石竹本身係幾大棵的.5知佢係咪點我呢? ...

首頁

尾頁

跳至