跳至

首頁

尾頁

伯爵府

人人都說細仔難入,我最初也很擔心,所以報了很多幼稚園,結果暫時有四所取錄了,其中一所是後備入的(第一所面試),另外兩所可能因報讀的人數一般,最後一所則主要靠孩子的表現。

不過,總結來說,我覺得細仔的確較吃虧。

最新消息:
我替孩子報了九所幼稚園的來年K1:
5所取錄了(包括兩所學卷及三所私立)
1所後備身分取錄了(學卷)
2所給拒絕了(其中一所如轉下午會取錄的)
1所:沒有去
面試

我暫時決定讓孩子讀其中一所私校的上午班(主要學英文),下午讀學卷的幼稚園(主要學中文),孩子可能很辛苦,不過我覺得可以互補不足,而且學卷的真的非常非常便宜,一年才四千多元,作為納稅人, 不讀好像很浪費啊!

當然, 如果孩子不適應, 我就選一所比較好的讀下去, 沒那麼好的就退學, 請問大家認為怎麼樣呢?

男爵府

好媽媽勳章

我開頭都驚呢個問題,不過我都系報得2間,第一間寶血就收左囉,第2間要月尾至有得In....你4間收左...咪好多選擇囉...

原帖由 hkaa 於 09-11-13 17:29 發表
人人都說細仔難入,我最初也很擔心,所以報了很多幼稚園,結果暫時有四所取錄了,其中一所是後備入的(第一所面試),另外兩所可能因報讀的人數一般,最後一所則主要靠孩子的表現。

不過,總結來說,我覺得細仔的確較吃虧。 ...

大宅

我都報左3間, 3間都收左,
可能係我報D易考既比囡囡 HEHE

YMCA農甫道
聖公會牧愛幼稚園
救世軍樂民

大宅

陪月勳章

我就報左7間...現在只有近MAMI 個間收左囝囝仲比埋留位費添...
就係黃大仙 救恩幼稚園
其餘有 3間見左未有消息
仲有3間未見...

伯爵府

太多選擇反而頭疼,昨天才跟老公爭論是否交多所學校的留位費,我想多交幾所,因為沒有一所是完全符合我的要求,我還是在猶疑中,老公就說我多心,浪費金錢!

原帖由 melodylee113 於 09-11-13 19:06 發表
我開頭都驚呢個問題,不過我都系報得2間,第一間寶血就收左囉,第2間要月尾至有得In....你4間收左...咪好多選擇囉...

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

我考左3間, 3間都收左, 我都唔知應該交邊間留位費好~~ 呢3間都唔係我最心儀o既, 最鍾意o個間未有得考.

而收左既分別係: (中西區)
救恩
禮賢會
凌月仙

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都未有offer...in了一間, 仲有5間黎緊, 不過k唔得, 下年1月點都讀住n先, 下年再apply過k......

大宅

我地IN左4間,4間都收左~

複式洋房

我都係
in左5間, 3間收左
但都係pm
月尾重有2間去in

大宅

其實都唔係想像中的難..

別墅

我囡囡in左3間, 1間係n班, k1仲未有著落...佢係interview咩都唔講, 又唔採人, 又周圍走, 我估都幾難收佢.

複式洋房

僑寶寶in左2間k1,其中一間收左讀am班在沙田區,問佢叫咩名未識講架,不過叫佢俾個橙俾媽咪佢又ok,俾個apple俾daddy又得左...咁就收左啦
其餘pn班,全部都收,不過冇留位lu

大宅

都有一間收咗上午校. hehe

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 gsleung1806 於 09-11-17 00:12 發表
我囡囡in左3間, 1間係n班, k1仲未有著落...佢係interview咩都唔講, 又唔採人, 又周圍走, 我估都幾難收佢.

唉, 我個仔in時又係周圍走, 逼佢坐定定, 又扭計 :(

別墅

mos 可能多幼稚園, 除左靈糧堂唔收, 其餘即收, 即通知比留位費! 我比左沙田一間k1, 依家仲有其他心儀幼稚園in緊!

總之, 最hot, 最top 一定唔收細b讀k1, 普通的就即收!
wellcome to 家銳仔成長日記

http://hk.myblog.yahoo.com/bingo-louis123

大宅

溫馨提示 : 比bb食飽 + 瞓飽 → 去in, 效果好好多呀 ^^
原帖由 jaycee_mami 於 09-11-17 22:07 發表

唉, 我個仔in時又係周圍走, 逼佢坐定定, 又扭計 :(

大宅

救世軍白田收左nursery
另in左祟真~我估吾得多, 因佢一入課室叫佢坐低,
吾夠2秒就起身要走, 仲有扭計....加無反應

大宅

陪月勳章

我仔仔就暫時IN 左2間
1. 路德會 救恩 - 上午
2. 九龍城靈糧堂 - 下午
這2間都收左, 都比左留位費添

但仲有如吓
3. 鑽石山靈糧堂 - 11月尾才有消息
4. 民生 - 28號 IN
5. 創價 - 28號 IN
2間只差45分鐘咋..但老公同我首選係 民 生

6. 宣道 20號朝早先交表..未知幾時IN 呀~ 好驚又係28號呀 ~ ~

複式洋房

got offers:
Stafford AM
York AM

大宅

got York AM offer from now, still waiting for the rest and got 2 more to Interview on coming Sat

首頁

尾頁

跳至